Tuesday, November 30, 2010

Futsal Pan Global

Hari nie aku nyer aktiviti masih lagi sama..pi keje pagi..sampai petang.. then pi training futsal kat pan global. sebelum tu aku gi makan2 kat jln 223 medan selera. ada byk gerai kat sini. ckp nak makan aper jer..rasanya semenya ader. dah tu berebut2 plak pekerja2 gerai nie ajak duk meja diowang. hahahaahahaahaha..

antara food yg menarik kat sini adalah yon tau foo kepunyaan mamat ne..ape kenama.. da lupa plak.. dia pakai lori pickup kat tepi jln jual.. then boleh makan kat meja2 kat sini jer. ada 6 jenis kuah dia kasik..cantik giler sususan kuah2 nie dlm satu pinggan yg dia buat.. harga pun boleh tahan....

selain tu ada nasi lemak bungkus kecil, nasi lemak berlauk, masakan dari penang cam laksa, rojak sotong, mee goreng mamak etc.. yg aku datry adalah nasi lemak with ayam masak merah, telur mata.. pergh.. nasi panas2 tu.. meruap2 selera.... hehehee...

selain tu ada otak2 gak.. satu rm0.50 sedap, panas, n rase pedas2 pun ader aku rase. next time boleh try makan food lain plak kat sini.. osmet aku makan laksa.. pergh..sedap tu.. walaupun xleh lawan laksa gajus kat balik pulau tuh... hahahaha

pas abis makan..nak kuar dari sini ke jln tandang aku sesat plak.. mana ntah patut jln keluar..aku pun x pasti.. end up tau2 jer dah sampai area kelana jaya. apa lagik..patah balik arrr turun menghala ke pj.. nasib time byk lagik. so relaks lam hujan nie.. meredah jln..

main futsal kat pan global, jln tandang. kat tkt atas sekali.. ada satu court futsal, kolam renang n gym kat sini. kalu tempat lain cuma ada court futsal jer. so bolehlah masuk membership kat sini kut.. main seme2 game yg ada kat sini nie..

lam sejam praktis main, aku rase aku leh nampak saper yg potential boleh diturunkan.. hmm.. esok ada training lagik.. kaki aku da bengkak2 tahan bola nie..boleh ker nak main.. tangan pun cam sakit giler.. hahahaha..

balik umah.. mandi2..tgk tv..makan..zzzzzz

Monday, November 29, 2010

PADAH NESCAFE 3 IN 1 DAN SEUMPAMANYA

Kawan saya (dah arwah)...... .

dari usia muda.....

pagi nescafe..... 2 X..

petang nescafe....2X. ..

malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .

bengun dari kerusi ........

kaki dia terus patah....

tulang dia reput.....


Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

Sekian wassalam wallahuaqlam.

sharing is caring

Sunday, November 28, 2010

Gym n steak house

Xder yg menarik aku buat hari ahad nie. seme ahli keluarga osmet aku da mula pulang ke rumah masing2.. aku plak bangun lewat.. so x sempat jumap diowang2 nie. adus... maybe diowang nak pi MAHA. So kuar pagi2 hari lagi based on nasihat aku da kasik semalam...

So aku berlepak2 malas...sambil kemas umah, tgk tv, makan n lelapkan2 diri.. hahahaha. da agak petang nak masuk ke malam baru aku bangun lagi kemas plak baju2..then bersiap2 pi gym..

aku naik beskal 20min.... with resistant 7 so adalah bakar kalori.. kan asik makan jer.. makin naik plak badan nanti. nie nak kena praktis lam 3 kali seminggu.. atas nasihat doc.. else aku bley jln awal nanti.. hahahahaa...

abis sesi bersenam pi makan plak kat steam house, kg baru. org ramai giler kat area kg baru nie.. kat kedai steak house nie pun sama..padat ngan org makan. maybe coz ramai org baru dpt gaji..or student utm nak pulang ke kampung masing2.. so ramai giler student aku nampak makan kat sini.

menu steak house mestilah majoriti western food, termasuk ada nasi morroco.. lamb, seafood, chicken, fish, daging etc.. harga lam lingkungan rm6-rm15 sepinggan. air plak rm2 for big glass manggo juice.. mmg puas hati.. aku ambik chicken grill with black pepper sauce, mash potato, roti, baked bean n coselaw.. seme nie kecik2 jer portion... then air mangga...

osmet aku plak makan chicken gordon blu with air nenas. pergh..sedap tu air nenas.. side dishes lain sket.. ada fries, coselaw jer. plan pasnih nak order chicken sizzling plak kalu dtg next time..

aku rekomen tempat nie.. coz' satu murah..2 org makan x abis pun rm20.. mengenyangkan.. plus mampu kalu bawa seisi keluarga.. food pun boleh tahan.. not bad..sedap.. air gelas besar baru rm2... hehehe... so selamat menjamu selera..

aku da kasik tau tadi..kat kg baru kan.. landmark.. masjid kg baru.. masuk ikut dlm menghala ke masjid tu.. jln terus.. sampai jumpa Steak House..... selamat mencari.. hahahaha....

Kenduri, futsal, icity...

Kalu tgk tajuk pun da tau apa aktiviti aku hari sabtu nie. seawal pagi aku da bangun gi umah mak. dah janji nak temankan mak gi kenduri kahwin kat putrajaya. memula mak ada gak ajak gi MAHA, pameran pertanian kat UPM tu, tapi aku rase cam x larat nak jln lam panas..

So elok kul 12 tengari, dah sampai tempat kenduri kat presint 9. kenduri lam dewan, so tempat parking byk, kerusi meja boleh duduk sampai 300 org aku rase. lauk daging kurma, ayam masak merah, dalca, air oren, kuih wajik, baulu, gula2 lolipop.. hahahaahahaha.. sedap2 makan.. coz' tuan rumah masak sendiri, pakar memasak plak tuh.. mmg marvelous..

abis sesi kenduri nie, dpt door gift kuih cakar ayam n cup cake. bolehlah buh lam kotak comel2 jer. then terus heading ke alamanda, berjalan2 plak. kat sini, aku bawa mak jalan2... ada 2 kedai yg mak singgah, satu kedai kain bawanis, satu lagik kedai lovely home jual brg2 kain dari china. happy jer mak beli kat sini.

then aku banjer lagi mak beli kasut plak. lagilah mak happy. besday mak lagi 3 minggu.. means da dpt 2 hadiah.. sampai hari..aku rase sure byk mak dpt hadiah nanti.. hahahaha...x sabar nak tunggu besday mak...

sebelum hantar mak balik, aku tapaukan mak kenny rogers. mak mmg ske makan kenny rogers.. maybe sebab ayam panggang.. bersama2 side dishes.. cantik plak packing diowang nie buat. ada compartment each of everthing. nampak sgt tersusun cantik...

petang plak aku plan training futsal. elok jam 5 pm, hujan turun mencurah2.. adus..camner nak praktis nie.. so aku lepak gym. tunggu member2 yg dtg sorang2.. aku da kayuh lebih 10km.. then lagi 10km... sejam lebih aku buat fitness lam gym bersama2diowang nie. byk gak arrr peluh keluar..semalam main lam gelap..peluh x kuar langsung.. hahaahaa...

malam plak gi i-city. aku mmg da penat giler time nie.. tapi aku dan janji..lagipun hari malam.. xler panas.. n memenatkan patutnya.. sesuatu mengecewakan berlaku.. xyah citer arr.... kul 11 lebih sampai ke rumah. tgk tv..sambil layan mata sampai terlelap.. x abis tgk citer aku da masuk tido....

Futsal lagi..

Xder yg lebih menarik daripada berkumpul ngan kawan2 n buat aktiviti bersama2. so malam nie pas abis keje aku da set tuk main futsal kat umah. ari nie gak osmet aku nyer family dtg beramai2. so aku sorang jer turun main malam nie. osmet aku balik bm ambik barang2 yg nak pakai for them....

tepat jam 8malam aku dah turun ke bawah nak ambik kunci court futsal. then something suprised menanti.. adus... time nak ambik kunci nie..tetiba mamat guard ckp.. lampu xder.. lar? camner nak main lam gelap nie.. kawan2 aku da on da way....

aku cuma bagitau kat manager pasal lampu court futsal x menyala. sementara menanti member2 dtg..lagi satu masalah dtg.. diowang seme sesat2.. adus.. mana plak diowang nie.. xsampai2 lagik...

aku pun nak tak nak..ambik gak arr kunci n pi tunggu kat court futsal plak. sampai jam 9pm.. baru diowang tibe.. time nie tetiba lampu menyala plak.. so diowang leh lar main.. aku nak gi ambik member sorang yg da sesat teruk2 kat petronas sg besi... hahahhahaa...

elok jer aku balik semula ke umah..diowang ckp lampu da padam semula. adus.. gelap lagik skali.. since seme da sampai.. aku x ckp byk ... so main jer arr dlm gelap2 tuh.. hahahahaa...

praktis sampai kul 11pm.. nasib x kena halau dengan guard..coz' da lebih dari kul 10pm.. ingat nak sambung main badminton.. tapi xleh coz' game seme tutup kul 10pm. baik court futsal, badminton, gym, kolam renang. then lepak2 pi minum kat kedai mamak sampai kul 1 pagi. huhuhuhu.. esok ada menanti lagik aktiviti2... hahahahhaha

Friday, November 26, 2010

Futsal lagi...

Aku akan join tournament for futsal lagi utk tahun nie. patutnya aku boleh join yg lain2 tapi ada commitment lain.. so ini jer peluang aku tuk main futsal lam tournament.

so malam nie praktis kat de samba futsal, jln 222, pj. dari kul 8-9 pm. since petang nie aku nak tgk hoki malaysia lawan pakistan, so sempat balik ke umah dulu pas abis keje. 10min jer aku tgk last game..malaysia kalah.. tahniah.. menggunakan segala kudrat yg ada tuk mengharumkan nama negara....

hari hujan plak time game nie. aku da warm up lebih kurang, lari 2 padang, then sepak lebih kurang.. before main game. dlm duk berlari ke sana kesini.. aku buat satu larian yg panjang..dari hujung ke hujung... membuatkan jantung aku berdegup2 kencang.. peluh mencurah2 keluar..xleh jadik nie..

aku terus minta time out.. aku da rase jantung aku da nak meletup.. adus.. mati plak aku kang kat padang nie.. so kasik cool down dulu.. tarik nafas dlm2.. rase darah tersimbah naik kemuka.. aku nak pengsan.. ooooo tidak.......

nasib aku pulih sepenuhnya...then masuk padang semula.. tapi aku xde nak lari2 teruk lagik.. main lam 9 org.. then team kami ada 4.. another team ada 5 org.. bayangkanlah... adus.. mana aku x separuh mati nak jaga... hahahahahaha.. maybe lack of exercise.. so hari nie aku plan nak exercise.. xmo rase nak pengsan lagik..

esok maybe akan ada lagik training.. main kat umah aku jer. so senanglah aku nak warm up dulu nanti. hahahaha.. selamat menjalani latihan kawan2.. go go go.. Good Luck...

Thursday, November 25, 2010

100PLUS Mindwarp Challenge

Want your share of RM50,000 in prizes? Play the 100PLUS Mindwarp Challenge and Outdo Yourself!

Join the 100PLUS Outdo Yourself Facebook page and test your speed, wits and memory with the 100PLUS Mindwarp Challenge. Start your quest to be the best with our mind-warping online game as you compete for your share of RM50,000 worth of prizes!



If you’re quick enough, get set to compete in the ultimate mental and physical challenge at the Finals!



Top 15 fastest winners compete in the Finals for a grand prize of RM10,000



Main prizes:

3 fastest winners – Samsung Galaxy Tab + 100PLUS (6-can pack)

2 fastest winners – Samsung Galaxy S + 100PLUS (6-can pack)

10 fastest winners – Samsung NX100 + 100PLUS (6-can pack)

Satay Station

Aku patut cuti tapi cancel coz' kena attend meeting kat annexe1 with Dr yg bakal bergelar CO' x lama lagik. meeting yg agak menarik coz' kitowang dgr org tua2 berbual kan.. hahahahaha..

lunch makan nasi kerabu ayam goreng berempah. since x makan dari pagi lagik.. so abislah semenya aku makan sampai licin. sedap tul. ini beli kat area jln klang lama, ada satu gerai tepi jln jual nasi kerabu ayam berempah nie. tapi aku cam xmo promosi nie coz' malam aku makan lagik sedap...

malam makan kat satay station. terletak kat area pandan, kalu nak tunjuk jln pun aku x berapa reti, so korang google kat internet lah location tempat nie. hahahahaha...

da namapun satay station mestilah jual satay kan.. so yg ada lam menu adalah satay ayam, satay daging, satay hati/pedal ayam.. tuh jer.. then ada lagik satu menu special.. mee rebis bonda... diowang ckp best.. tapi aku bukan pengemar mee rebus.. so xleh kasik komen.. cuma dari org yg makan ckp sedap..menyelerakan... hehehehehehe...

terletak kat tepi jln, so nak parking time org x ramai bolehlah.. time ramai org.. ada sampai parking kat tepi2 umah org pun ader... aku dpt spot baik punya.. seme servis agak menarik.. food pun cepat sampai.. sedap.. especially ketul2 sate nie besar2.. so xyah order byk sgt..nanti sure x abis...

kuah kacang plak.. x terlampau hancur berderai leh nampak lagik seketul2 kacang2 tul yg mahalnya... hhahahahaa.. jadik terasalah makan kuah kacang nie. sambal seme da letak siap, so agak terasa kepedasan.. cuma orderlah air yg sesuai.. kang tercekik naya... hehehehe...


abis sesi makan..singgah kat tesco plak beli apa yg patut.. then terus balik.. aku leh tertido kat sofa..kepenatan.. hahahahaha...

Wednesday, November 24, 2010

Genting....

Mana nak bawa diowang nie jln2..... hmm.. apa yg x berapa crowded...sesuai tuk org tua2.... n paling penting.. x jauh dari area kl nie.. so aku pk2 sambil makan mee kari tadi.. n terus decide gi gentig jer. nie baru awal cuti sekolah. aku agak mesti x ramai org punya.

so perjalanan hari nie agak lancar, kete x byk, lam setengah jam da sampai kat hentian pertama GH nie. pas parking kete, naik cable car kat goh tong station. sebelum nak sampai kat station nie, leh nampak ada ladang kuda awana, then ladang strawberi, so makin byk ler tarikan kat GH nie.

time beli tiket cable car pun cepat jer coz' org x ramai. nak naik pun senang biler org kurang nie. last time aku pernah kena berdiri deka sejam lebih tuk naik cable car nie. huhuhuhuhu.. rase nak tanggal lutut dibuatnya.

perjalanan ngan cable car aku rase lebih daripada 10 min. rase sejuk jer udara menyapa. lam syok2 tgk pemandangan hutan tropika menuju ke puncak GH nie, tetiba cable car berhenti. da panik org2 tua.. aku adalah rase cuak tapi x tunjuk.. else lagilah diowang takut.. lam 30 saat or 1min gak arr aku rase cable car ne stop. pastu x dgr plak annoucement yg dibuat. x lama kemudian cable car bergerak cam biase semula... alhamdulillah selamat tiba...

ada 2 jenis tiket kat sini, outdoor game n indoor game. boleh beli salah satu or dedua skali. kiotang beli tiket tuk indoor game. byk gak arr org kat sini. lelebih biler hujan turun ngan lebatnya. so seme org yg main outdoor game akan masuk ke dalam.

almost seme game indoor kitowang naik. paling best mestilah bumper car n coaster motion. then tgk 4D citer turtle. aku almost hilangkan spek 4D plak. ish. dah ler mengantuk. letih agaknya..

makan kat pizza hut GH kasik bad experience buat kitowang. servis yg lembab, then biler tanya naper salad bar kurang, memula ckp nak top up, biler pizza da almost nak abis makan pun.. still xder gak. so panggil manager shift ke cashier.. marah2 plak.. da rase x seronok..hmmm.. really give bad image to pizza hut i guess..

almost 9pm baru bergerak turun dari GH. tadi bertolak dari kl dekat jam 1pm. so lam 8jam kitowang berada kat GH nie. bolehlah dikatakan seme org seronok semenya. pulang ngan selamat gak. alhamdulillah..

satu je nasihat.. kalu nak pi GH.. jgn pi time cuti sekolah. org terlampau ramai especially young ppl. lain2 hal.. tempat nie sesuai bagi seisi keluarga tuk release tension ngan game2 yg disediakan... selamat berhibur..

Restoran Berjaya

Hari selasa aku ambik cuti tuk berehat bab keje last saturday. biler cuti standardlah bangun lambat punya. aku tengah berkira2 actually mana nak bawa parent osmet nie berjalan2.

so biler seme da ready tuk berjalan, perkara pertama yg terlintas kat kepala aku adalah bawa pi brunch kat restoran berjaya, bangsar. restoran yg terletak kat jln telawi nie.. senang nak cari.. coz' berada kat main road. berdekatan ngan perumahan taman bangsar nie, sederet ngan eon bank, hsbcbank, pejabat pos, kllinik, jadi restoran nie menjadi salah satu tempat makan yg paling dekat tuk org2 bekerja area sini.

Restoran nie menyediakan2 jenis food, nasi campur or nasi padang. so ada byk pilihan lauk pauk yg menarik kat kedai nie. aku rasa ada lebih 20 jenis lauk pauk ada kat sini.

Paling best adalah mee kari, mee wantan, mee soup. Mee kari standard ada taugeh, kerang, kari ayam, tauhu. so kalu nak lebih, boleh tambah jenis2 yong tau foo, so harga mestilah mahal sket yer. selain tu mee kari boleh dpt lam bentuk mee kuning, bihun, mee wantan, kue teow. lain2 mee kicap wantan nie adalah favourite org2 cina. selain daripada mee soup. kalu xmo makan2 mee.. boleh makan yong tau foo with soup pun sedap gak.

air2 tu standard ler ader mana yg patut bolehlah order mana yg sedap ditekak tu kan. so kitowang makan mee kari wantan, mee kari, mee kicap, mee soup. pergh... sedap tu.. seme skali kurang lam rm10 coz' tambah itu ini lam mee kari. so korang2 leh lah try makan kat sini.

selamat mencuba...

Monday, November 22, 2010

Restaurant Saba'

Pagi2 aku da bangun n bersiap pi opis. pagi nie aku ada meeting. punyalah berjela2 sampai naik pening kepala aku mendengarnya.. dah tu aku tergesa2 nak siapkan proposal for new staff lagik. Actually aku bukan nak story sgt pasal hal keje or meeting aku yg membosankan.. tapi pasal lunch kat restaurant saba' .

Restaurant nie actually patutnya aku last week. tapi tutup menyebabkan aku kena pi makan kat restaurant beirut. so tuk x menghampakan kitowang.. dia siap call dulu..tanya buka ke x... bila confirm buka barulah kitowang bergerak pi sana.

kedai nie ada 2 tingkat, dedua ada aircond, cuma belah bawah pintu terbuka so aircond x kuat compare ngan kat atas fully covered. jadik kitowang ambik keputusan makan kat tkt atas jer.

aku tanya gak naper nama kedai nie saba'. jadik opismate aku yg suke sgt makan nasi arab nie ckp yg mengambil sempena nama puteri balqis yg digelar puteri saba' . hiasan kedai nie mmg sepenuhnya bercirikan arab.. cuma pekerja2 jer melayu semenya aku rase, so senanglah nak order nanti.

menu pilihan food pun agak byk gak cam kedai2 arab yg lain. so aku order nasi beriani with ayam kishah ke apatah nama, yg lain order nasi kambing mandi, nasi kambing kisbah, nasi kambing apatah lagi.. nampak menarik n portion nasi standard org arab nyer..so mmg byk n tak terabis makan pun.

air cam biasa order jus mangga yg likat.. sluurrrppp.. sedapnya.. then ada yg order tea arab , ice lemon tea. mmg sedap2 belaka air kat sini. since aku sorang order ayam, lain2 order kambing, tgk cam best jer diowang makan kambing. then ada kasik kuah n tomato yg dikisar ngan cili api aku rasa sebagai sambal. kuah mmg sedap.. ala2 cam kari ikan.. ada pedas2 sket. n masam2.. so terbukalah selera makan...

so kalu aku nak compare kedai saba' ngan kedai beirut.. in team of jus mangga.. sama jer rasanya.. yg ada beza sikit adalah.. nasi beriani kat saba' lebih sedap.. coz' ada rasa masin, manis, sesedap rasa makan compare ngan nasi beriani kat beirut x berapa sgt.. so betullah kata opismate aku..kedai saba' nie lagik sedap nasi arabnya compare ngan kedai2 lain. kedai saba' nie ada cawangan kat cyberjaya.. yet still diowang ckp kat setiawangsa lagi sedap dari cyberjaya.. hahhahaaha

makan kat sini sorang akan abis lam rm20-rm30 bergantung pada order. tapi mmg puas hati coz' portion nasi n ayam suku/ayam separuh tu mmg byk giler. kalu org laki mungkin boleh habis.. kalu gal plak.. share sepinggan makan 2 org pun belum tentu boleh abis. so leh order nasi asing lam pinggan besar.. n macam2 lauk lain lagik yg ader. pilihan byk.. so seme rasanya boleh makan. cuma harga ler.. hehehhehehe...

Kasihnya...

Pagi2 ahad yg nyaman aku da bangun seawal jam 7am. mandi2 dan terus bersiap2 tuk pi umah mak. so osmet aku x ikut coz' kena temankan family dia gi jejalan hari nie. aku plak da janji ngan mak nak gi beli brg2 dapur gak....

so sambil menunggu mak bersiap2, aku baca paper metro.. boleh abis satu paper tu menunggu mak bersiap2.. huhuhu.. then terus kuar pi breakfast. since aku da tersampai awal kat jj nie. kitowang kena turun tangga 4 tingkat.. n gi restoran mamak seberang jalan dari jj nie..

aku ngan mak order capati sorang satu.. aku ais milo..mak cam biase...air coke.. sampai pelayan tu tanya mak 2 kali.. betul ke nak air coke.. hahahaha.. aku diamkan jer.. maybe da lama mak x minum air coke..so kasik jer arr. kang nak ceramah pagi2 pasal kencing manis kat mak x sesuai plak...

seterusnya berjalan2 kat area jj. dari satu kedai ke satu kedai masuk. mak x rasa penat plak. maybe lam nie aircond.. org pun x ramai. so mak rase selesa berjalan2..kalu org ramai2 sure mak da ajak balik. so aku belikan mak baju for besday dia next month.. kalu aku ada duit lagik. time besday kasik lagi present.. hehehehe...

dekat 2 jam lebih lam jj before heading to econsave plak. kat sini tadi dari takder kete langsung sampai penuh padat.. xder ruang nak parking. nasib aku berjaya gak dpt parking kat bawah matahari terik nie.

byk gak tengok mak beli brg2 dapur. daripada sayur, buah2an, lauk2 basah, kering, sampailah aku pun tumpang sekali beli brg2 yg aku nak gak. penuh satu troli nie. tapi xder lah mahal sgt. coz' buah2an tuh yg byk...

hari nie mak plan nak masak laksa johor. so aku tolonglah siang ikan kembung , rebus, then rebus spageti, sediakan sampah sarap yg paling leceh aku rase. yg lain2 tu mudah jer. huhuhu..makan jer senang.. hahahaaha....

then aku tolong mak kemas fridge.. huhuhu..part nie paling mencabar. sebenarnya aku x plan pun nak kemas fridge tu..tapi tadi mase nak cari belacan.. abis satu fridge punggah brg2 keluar..tapi x jumpa2 gak.. aku tgk.. mak aih.. byk giler brg2 da expired simpan lam fridge nie. makannya x.. belinya memenuhkan jer..

dekat 2 jam aku cuci fridge..sort out brg2 food yg da expired. rearrange semula brg2 food.. mak ckp dia da tua.. so xlarat nak buat seme benda2 nie dah.. sayu ati aku mendengarnya.. mak da makin perlahan buat seme keje2 rumah rupanya..

so aku plan biler aku balik lagi next time, aku tolong mak kemas2 apa yg patut. sampai aku terjumpa jentik2, bahaya tuh.. nanti kena denggi plak. aku akan minta tolong adik aku bersihkan umah nie elok2.. supaya mak x payah sesusah nak kemas lagik. aku rasa terharu sgt dengan mak....

Weekend yg relaks...

SAbtu yg best. Aku tido sakan coz malam tadi aku keje. dari jam 10pm sampai jam 6am. ingat nak singgah memana beli food tapi rase malas plak. so balik umah terus buka fridge n mkn 2 keping roti n air..terus zzzzz sampai tengahari..

aku xder buat apa2 sabtu nie.. coz' cam mamai. tengok tv n makan dari celik sampailah nak tido malam semula. nasib parent osmet aku dtg. so adalah berborak2 sket.. then makan2 lagik.

aku rasa mengantuk lagi kuat biler makan2 time.. so tido jer arr.. esok jer arr.. aku menulis.. lagipun ada agenda nak buat kena simpan energy.. hehehee...

Saturday, November 20, 2010

Nasi Arab - Beirut Restaurant

hari nie hari jumaat... since keadaan agak lengang coz' org da mula cuti sebab cuti sekolah.. aku plan ngan ofismate pi makan kat kedai arab. memula plan nak pi Saba' tapi tutup plak.. jadik..kitowang terus switch plan makan kat Restaurant Beirut.. sama floor ngan Saba' gak..sederet gitu..ada gak kedai2 makan arab deret2 nie.. maybe ramai org arab area sini. kedai nie terletak lam area Setiawangsa..depan sket jer dari Keramat tuh....

Since pi sebelum sembahyang jumaat.. xramai org makan kat restoran nie.. majoriti adalah wanita.. cuma aku curious.. staff sini cam nampak seme jenis bangsa Arab..tapi diowang nie islam ke tak.. x pi sembahyang jumaat ker. hmmm...

hidangan yg ada kat kedai nie mmg semenya nampak menarik..daripada nasi2 arab cam nasi beriani ayam, beriani kambing, daging..etc.. then.. ada plak kebab2 yg pelbagai.. x ketinggalan.. berjenis2 pizza ada kat sini.. namapun pelik2 taktau arr.. apa yg bahan2 lam pizza nie.. hahahahhaa..

air2 jus mmg byk..disampaing air2 tea arab nie ada pelbagai.. kalu jus mangga tuh, aku gerenti xde buh gula.. buah mangga semata diblended.. likat n pekat giler.. pergh.. sedap tuh...

so apa yg kitowang makan ari nie.. mestilah semenya nak merasa nasi medey ayam nie.. nampak tempting.. tapi seme ambik menu yg masa.. dah tu..byk plak portion..ayam abis arr..nasi separuh x abis.. membazir sungguh.. so nanti aku plan kalu pi lagik.. nak ambik nasi satu jer..then ambik lauk byk2 sket.. dia kasik nasi beriani nie bersama ayam 1/4, then ada cam sambal tomato blend ngan cili api aku rase.. since aku perlukan kuah..dptlah kuah..ntah apa rase..belasah jer arr..janji kuah... hahahahaha...

aku mmg pengemar jus mangga, lain2 ambik air fresh orange yg cair.. then air melon.. saper dpt mangga jus mmg pure sedap... hehehhehehe.. da abis makan.. bayar arr apa lagik.. nasi beriani ngan ayam nie lam lingkungan rm15... then jus mangga rm8.. so aku bayar lam rm25..termasuk servis tax 10% sekali... huhuhuhu...

keseluruhan ttg kedai nie agak baik.. cuma staff xtau ckp melayu aku rase..so cam ckp ngan ayam itik..selain tu food bolehlah dimakan sekeluarga.... since portion besar2.. jgn order sorang satu.. x abis punya..unless mmg tong besar nyer perut.. recommended kalu nak try makanan arab kat sini... selamat menjamu selera....

Friday, November 19, 2010

Harry Porter Part1

Dah lama giler aku x tgk wayang omputih... so citer Harry Porter adalah yg terbaru main kat wayang start semalam. Xder bertangguh2 lagi.. terus ler beli tiket thru online.. senang boleh pilih tempat duduk sesiap.. gi cinema ambik tiket jer nanti.

Bab movie nie start 6pm, aku abis keje kul 5pm, terus jer cepat2 ambik osmet, masuk kat area mv. then aku gi beli subway sementara osmet aku gi beli air n jajan plus ambik tiket sekali. lam kul 6pm da duduk lam cinema.. huhuhuuhuu..

Ada perkara yg sgt2 buat aku marah time lam cinema nie. ada mamat dtg dari ceruk mana pun xtau ler.. asik2 ketuk2 kerusi kitowang nie. aku memula x baper nak marah, tapi biler makin kuat.. terasalah hentak2 tu.. aku terus sound kuat2.. camnie punya org pun ader.. kalu x ske tgk..pi ler berambus kuar.. jgn menganggu org lain yg concentrate tgk movie nie..

aku ingat aku jer yg memarah... then org sebelah pun mula memarah sgt kat org belakang.. mamat nie rasanya nak kena tinju baru nak duk diam agaknya. biler aku marah, dia pi sepak plak kerusi org sebelah tu.. mau x menyirap semenya.. memula aku lost focus gak.. lama2 hati makin sejuk.. concentrate beb...

citer kali nie nampak harry porter dah makin besar.. nampak ler.. jambang n misai nyer bekas2 cukur tuh.. citer nie lebih menampakkan kedewasaan.. walaupun hakikatnya citer nie adalah buku cerita tuk kanak2 aku rasa. tapi majoriti audience adalah adults.. budak2 pun ramai gak..biler terdengar suara2 halus ketawe... hahahahaha...

overall citer nie menarik bagi aku. setiap scene cantik2.. walaupun lam keadaan gelap.. samar2.. buat aku menyelami keseluruhan citer nie. x sabar2 nak tunggu part2 which aku rase lam tahun depan kut diowang akan keluarkan. so xleh lepaskan peluang tuk tgk kesudahan cerita nie.

bolehlah recommended tuk seisi keluarga tgk.. xder adegan2 yg seksi2 maut.. cuma sometime aku rasa aku cam tgk citer hantu jer.. budak2 pun boleh tgk dengan bimbingan parent.. itupun kalu parent rajin nak explain.. else.. sure lost.. hahahahaha... selamat menonton..

Thursday, November 18, 2010

Selamat Hari Raya Haji...

Pagi2 aku da bangkit.. mandi2... n bersiap2 tuk pi kubur arwah ayah... osmet aku tinggal kat umah bab adik dia ada.. plus ada member 2 ketul pun lepak kat umah dari malam tadi..

since aku bertolak sebelum org sembahyang raya.. nampak satu pemandangan yg menarik.. org lelaki berduyun2 pi ke masjid.. jln pun agak lengang.. cepat arr aku sampai umah mak. sesampai jer kat umah mak, da terbau rendang daging.. pergh.. wangi n sedap tuh.. then mak masak kuah kacang.. hehehehe.. favourite aku nie...

sebelum nak sampai umah mak tadi, aku singgah kat gerai jual lemang. aku aim dari malam tadi.. kalu nampak lemang.. nanti aku leh beli coz' mak suka makan.. aku makan gitu2 jer xperlu nak cicah bagai...

aku makan nasi himpit ngan kuah kacang, rendang daging sambil sembang2 ngan mak. bertambah2 sihat mak nampaknya.. alhamdulillah.. makin ceria.. tapi tatau lah lam ati dia... coz' anak2 dia seme pi beraya tempat lain... aku ngan adik laki jer yg ada kat umah nie..

abis sesi makan2, sembang2.. baru bersiap2 tuk pi kubur arwah ayah. time nie matahari da agak naik.. walaupun belum kul 11 lagik.. tapi da rase bahang panas tuh. ramai gak org kat kubur hari nie.. time2 ginilah ramai org... else..aku rase.. sepi jer tanah perkuburan nie..

macam2 ragam kita boleh tgk kalu pi kubur nie.. daripada bacaaan ayat2 suci, kemas tanah perkuburan, sampailah kepada gelagat2 org yg dtg sini. aku bersihkan cam biase.... so nampaklah ada ke tidak org dtg melawat kubur arwah ayah nie... hmmm.. sedekah al-fatihah n berdoa semoga roh ayah akan dimasukkan kedalam golongan ahli2 syurga.. amin...

petang aku balik umah.. abiskan masa ngan aktiviti2 badminton.. then berenang.. seronok gak sekali skala lepak ngan kawan2 buat aktiviti2 gini. mmg kelakar giler main badminton.. sampai ada yg pijak shuttlecock biler xleh terima kekalahan.... hahahahaha..

malam aku pi karoks plak kat redbox garden. since ada makan2 kat sini.. so kira aku lunch skali dinner kat sini.. byk variety food ada kat sini.. daripada western, japanese n local food.. semenya ader. pulun lah mana yg berkenan dihati tuh. osmet aku ada membership redbox so dpt satu tiket free, kupon free tuk besday dia dat day.. so bayar tuk 2 org for 4 person. kalu bahagi2 lam sorang rm35 gitu.. time biase rasanya lam rm44++ or senang citer..dekat2 rm60 sorang..

da lepas midnite baru sampai umah.. member2 pun balik umah masing2.. aku pun.. tak tunggu lama.. terus jer tukar baju, cuci kaki.. ucapkan selamat malam.. zzzzZZZzzzzz

Tuesday, November 16, 2010

Malam Raya Haji...

Esok adalah hari raya haji. Xder yg special aku prepare for raya nie. Cuma esok aku da susun jadual apa nak buat. Pas berbual panjang ngan mak, aku rase relieve sket.. tatau apa x kena ngan aku hari nie.. hmmm...

Mungkin bab hari nie aku pose sunat. So keasabaran aku dihujung2 tanduk. Keje xder masalah sgt.. cuma system aku cam nyawa2 ikan lately.. then user plak complaint teruk2 pasal system dibawah jagaan aku nie.. staff aku hantar satu email yg agak nasty.. tapi betul bagi aku...

kalu kita x mengamuk teruk2.. diowang nie buat keje bena x bena jer.. biler org da mengamuk.. baru ler nak kasik tau prosedur itu ini.. sebelum nie senyap2 jer.. manalah kita nak tau.. lam IT dah advance nie..adalagi yg pakai manual.. isi borang.. kasik boss sign.. then masukkan lam kotak kat menara headquaters. sungguhlah x green environment langsung.. siap nak resit bagai. adus.. itu zaman aku 10 tahun lalu adalah...

huhuhuhu... aku nak balik berbuka kat umah nie.. nak kena masak2 bagai.. mood da ilang.. selamat berbuka bagi yg berpuasa.. selamat mengerjakan ibadah haji bagi yg berada di Tanah Suci Mekah.. Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha or Hari Raya Haji or Hari Raya Qurban... bagi sesiapa yg melakukan ibadah korban pada tahun nie. semoga segala amalan kita diterima oleh Allah S.W.T amin.....

Mee hoon soup

Hari nie berjalan lancar. Maybe ramai org mula bercuti coz' lusa adalah Hari Raya Haji. AKu pun agak relaks sket hari nie. time lunch aku pi hospital ambik ubat tuk mak. Kat spital pun x ramai org cam biase. maybe semenya da mula balik kg. X sampai 10 min turn aku ambik ubat dah sampai..

Dpt ubat for 2 month. Jadik bulan depan xyah pi ambik lagik. huhuhu.. aku terus bergerak ke seberang jln dari spital nie gi makan. gerai yg terletak kat tepi jln nie mmg famous ngan nasi lemak. siap masuk lam paper lagik tuh.. time aku dtg nasi lemak da abis. yg ada cuma meehoon soup, mee soup, bergedil n nasi ayam set.

walaupun gerai nie kecik.. tapi customer ramai. berbagai bangsa dtg makan kat gerai ine. aku rase time2 camnie mestilah org sker makan nasi ayam. nasi kaler kuning, bersama2 ayam yg digoreng panas2.. ada soup, kuah kicap, sambal, nampak sgt menyelerakan..

Since aku mmg x makan nasi ayam sgt.. aku pilih ler mee hoon soup. sedap gak. mee hoon secukup rasa dicelur, letak soup ayam, then ada plak letak ayam racik2 lagik.. nak tambah lagik sedap.. aku ambik skali bergedil kentang.. pelengkap lar katakan.. saper2 yg ske pedas..leh tambah cili api sambal... aku takder arrr.. hahahahaha...

gerai nie berdepan ngan hospital... so lokasi mudah nak cari.. service pun cepat.. abis makan.. seberang jalan ke hospital jer.. hehehehe..

patutnya malam nie aku gi mengaji.. tapi cam x baper confident..coz' dah lamer x mengaji.. so kena ulang kaji dulu sebelum nak gi mengaji semula.. malam makan spageti olio udang n ayam bakar. very healthy .. esok boleh pose.. hahahahaha..

ada masa lagik.. aku tgk siaran pool snooker.. then main game ps3 with osmet.. kalah jer manjang.. maybe aku x familiar lagik.. tunggulah... aku praktis lagik.. baru leh menang.. main game thai boxing. siap ada kuar darah lagik tuh.. dasyat tul game nie.. hahahahaha..

citer yg ader kat tv x baper menarik.. aku pun da layu.. then terus lena kat kerusi.. nasib osmet kejut suh tido lam bilik.. good nite...

Monday, November 15, 2010

Happy Besday Nina..

Hari ahad bangun lambat lagik cam biase.... plan for today... wake up dulu.. then check keje yg semalam baru executed.. oohh..masih lagik berjalan.. so biarkan dulu.. minum air.. then sucikan diri.. hari nie ada birthday party nina... huaaarrh.. da besar anak sedara aku yg sorang nie...

Besday event buat kat umah mak nina. dekat jer ngan umah mak aku.. so singgah dulu kat umah mak sebelum pi umah nina.. ada plak accident yg U-turn selekoh nak ke rumah mak.. menyebabkan jammed dekat2 sejam nak buat pusingan U-turn tuh yg sepatutnya lam 5 min x sampai... adus.. panas2 plak tuh...

ada sikit argument ngan akak sulung aku biler dia sampai umah mak.. tapi aku cam biase buat dek jer.. malas nak gaduh.. plus mak ada kat situ .. x elok tuk kesihatan mak.. telan jer arrr.. bukan sakit pun.. hehehehe...

biler sampai kat umah mak nina.. org da penuh lam umah tuh.. budak2 kecik ramainya..mak2 n bapak2 sket jer.. maybe jiran2 or kawan2 sekolah nina.. ada byk gak food yg ader, daripada air, fruit punch, nugget, sosej, nasi goreng cina, kfc ayam, keropok lekor,.... huhuhu.. berderet2 food nie.. abislah aku.. hehehehe...

paling best mestilah ada kek.. sesi tiup2 lilin.. ada goodies tuk bawak balik.... tak lupa aku bawa present for nina.. kasik cash..dia dah besar.. boleh beli sendiri apa yg dia nak nanti..aku mana reti.. then coz' dia baru dpt result UPSR yg baik, aku tambah lagik sket duit tuh.....

abis sesi2 makan..sembang2.. minum secukupnya.. aku menuju ke ikea plak. sebelum tuh ambik adik osmet aku.. pickup kete dia kat opis.. yg almost sebulan aku pinjam huhuhu.. thanks kat dino kasik pinjam kete.. nanti apa2 hal pinjam lagik.. hahahahaha...

hari nie org ramai gila kat ikea..daripada nak masuk parking, lam ikea, tempat makan, toilet pun penuh org. tatau ler diowang nie mmg nak beli barang kat ikea, or sajer2 dtg jln, or makan2 kat sini or coz' kat luar hujan lebat.. hahahahaha..

kali nie beli brg2 dapur lagik.. ader jer yg xcukup.. so bulan depan leh beli lagik.. now beli apa yg perlu dulu.. berat2 gak benda nie.. balik nak bawa naik ke rumah lagik.. pasang lagik... on da way plan nak singgah kedai doli for dinner.. tapi tutup plak..

on da way balik.. member call..ckp da sampai depan pintu kondo.. apalagik.. bergegas lah balik ke rumah.. dari bangsar.. just 10min da sampai kat umah.. walaupun ada hujan gerimis sket2.. then terus ajak member gi makan kat kedai..

sedap gak makan kat kedai dekat2 area umah nie.. aku makan nasi goreng ikan masin, fresh orange panas.. then diowang order nasi putih, tomyam, ikan kembung pedas, telur bistik, air laici, air nenas.. bungkus nasi goreng USA.

abis sembang/makan2 kat kedai.. sambung lagik sembang kat umah plak. sambil2 tuh aku pasang barang2 yg beli kat ikea tadi.. ngan pertolongan diowang2 nie.. huhuhuhu.. da siap.... aku x larat nak sembang lagik.. masuk mandi.. n duk lam bilik main game dulu.. tunggu osmet siap2..then aku da lena dulu... hahahahaha...

Sunday, November 14, 2010

Karoks session

Menghabiskan hari minggu kali nie, aku buat beberapa aktiviti. memula mestilah swimming.. da beli swimming suit memahal ngan goggle sekali tuh..dekat 2 jam gak aku aku berendam lam air. last time aku pernah belajar berenang..tapi xgak pandai2 lagik.. so aku lebih kepada mengapungkan diri lam kolam.. sambil melihat keindahan langit yg berbintang.. berenang sket2 tu tau lah.. tapi xleh lelama sgt berenang coz' aku rase cam lelah n nak muntah jer...

aktiviti lain yg aku buat adalah hantar osmet member aku gi airport klia. dia nak gi dubai jumpa laki dia merangkap jln2 honeymoon kali ke berapa ntah.. perjalanan agak lancar coz' waktu malam.. x byk kete.. kat airport cam biase arr org mmg byk nak2 sekarang nie musim haji. bertambah2 ramai org. then sempat lagik tuh makan kapcee kat sini. mahal gak harga kapcee kat sini..dekat2 dua kali ganda dari harga kat luar tuh....

then apa lagik aktviti menarik aku buat sabtu nie.. ooo.. pi karoks plak.. sebabkan aku pi agak lewat.. masuk pun dah lebih kul 11 malam.. so abis lam kira2 jam 2.45 am. ngan gang2 biase yg ske nyanyi lagu rock kapak 80'an n 90'an. gempak giler.. bergegar2 sampai pecah anak tekak aku nie rasanya.. hahahahahahaa...

ada lam 5 org termasuk aku menyanyi2.. ada member siap sampai tido2 coz' kepenatan agaknya.. kali nie dpt 5 botol kampai non alcohol, 1 jug air, 1 platter buah, 2 tibbits. x cukup order lagik 2 set sandwich n fries. lapar giler diowang nie.. aku xleh makan sgt coz' da kenyang..

balik da jam 3 pagi lebih. baru teringat ada keje nak kena buat. kelam kabut.. nasib baik berjaya executed sebelum mase abis.. hahahaaaaha... then apa tunggu lagik.. tidolah wey.. da mengantuk giler nie.. dua malam berturut2 tido kul 5 pagi nie.. sure bangun pun.. matahari da tegak di kepala.. huhuhuhuu.....

Kerete

Almost sebulan menunggu akhirnya aku dpt balik kete aku. huhuhu..leganya.. without kete aku mmg xleh gi memana.. harap pinjam kete org jer. rasa sgt2 x selesanya... tapi apa nak buat..da nak jadik....hhehehee

claim insurans kete aku sebanyak rm11K. pergh.. giler mahal.. nasib bukan aku yg kena bayar.. syarikat insurans yg bayar. so tahun depan insurans kete aku jadik ler ke asal semula... maybe lam rm2K ++ rasanya.. hehehee

apa yg diowang repair.. almost seme benda kena beli baru cam bumper depan, lampu depan n lampu trailer, compresser n bonet kete depan. protector pun kena beli gak aku rase coz' hancur separuh.. so aku baca lam list total spare part beli adalah
RM7K ++ . then labour cost adalah RM3K++. maybe upah mengecat, pasang, alignment, balancing.. etc...

total aku xder kete adalah sebulan. 2 minggu utk dptkan claim n 2 minggu lagik tuk repair kete nie. biler da ambik kete semula.. pergh.. lawa giler tuh kete aku.. cam kete baru pun ader.. hahaahaa.. serba serbi berkilat.. especially bahagian yg accident dat day. engine kat dlm pun bersih semacam jer....

perkara pertama aku buat pas dpt kete adalah kuar berjumpa kawan2. lepak2 main pool n sembang2 kat steven sampai kul 4 pagi. huhuhu.. lepas geram abis2 nie... kah kah kah..

aku janji aku akan lebih berhati2 bawa kete. xmo kena lagik accident.. serik.. menyusahkan aku sendiri.. huhuhuu.. tapi malang x berbau.. manalah kita nak agak akan involve lam accident kan kan kan.. apapun.. aku bersyukur aku selamat.. kete pun da dpt balik.. alhamdulillah.. amin....

Friday, November 12, 2010

Bila isteri dah x cantik...

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.

Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan ceritanya bermula begini..

"Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi saya tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Aku) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah .

"Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....InsyaAllah....

Farewell Fongtze




Terasa hiba dihati.. sorang2 team MCMB nie resign... ada yg transfer, get promotion, then paling akhir mestilah resign.. so yg tinggal adalah budak2 yg baru ganti seme2 yg telah pi nie.. then aku yg masih setia bersama system nie...

kali nie kitowang buat farewell party for fz. what so special about this lady? asalnya dia dulu adalah vendor kitowang. so aku ske buli2 dia.. biler pi training kat tempat dia.. dialah segalan2nya.. daripada tenaga pengajar sampailah kepada jadik tea lady, pencuci toilet etc.. baguskan.. buat je seme keje tanpa bantahan..time nie company dia kecik.. buat projek tuk company aku nie...

later dia join company aku. daripada buli membuli..lama2 kitowang jadik rapat. very close, can share everything except husband.. hahahahahahaa.. xder arr.. aku gurau2 jer.. she very nice to me.. selalu bercerita n tadah telinga dengar citer2 merapu aku..

now dia nak resign from da company. memula dia minta cuti setahun or dua tahun..alasan.. nak jaga baby kecil.. dia ada 2 anak.. satu laki..rasanya da umur 3 tahun..then gals.. umur setahun kut rasanya.. she need to see her kids grow up. sanggup berhenti keje tuh... mulianya kehidupan seorang bergelar ibu sanggup berkorban apa saje tuk family...

so location farewell kat nando's mv. ramai gak yg turn up. dari group developer, operation, pricing team. lam 25 org gitu. memula cam biase arrr ada masalah nak organise farewell nie.. tapi atas kerjasama yg baik plus organiser yg jujur menjalankan tugas, rasanya majlis nie selamat berlangsung dengan meriahnya. tahniah pada organiser.. nanti leh kasik tugasan lagik. hehehehehehe...

tugasan aku plak seterusnya adalah membeli hadiah n card. so aku bawaklah fz pi beli beg sling mana yg dia berkenan tuh.. senang kan.. keje aku.. :-)

sejujurnya... aku rasa kehilangan sangat... seorang yg bukan setakat kawan sekerja.. tapi sahabat baik yg jujur dan ikhlas dlm persahabatan. walaupun dia bukan satu bangsa ngan aku, umur dia muda beberapa tahun dari aku.... sob sob sob plak.. takleh teruskan tulisan nie..

------------------------------------------------------------------------------------

Buat seorang teman bernama Fz, selamat maju jaya dalam apa jua bidang yg anda ceburi atau bakal ceburi kelak.. selamat menjadi ibu yg baik pada anak2 yg comel. andalah pencorak masa depan mereka2 nie.. selamat ke atas semenya.. kalu ada masa..kita akan berjumpa lagik.. umur panjang.. murah rezeki.. dan dirahmati Tuhan selalu. All the best for you....i love u so much.. gonna miss u alot..

Thursday, November 11, 2010

30 Perkara Perempuan Tak Sempat Bagitau Lelaki.........Hmmmm Benar ???

Dahsyat sungguh pompuan ni...banyak perkara yang mana perempuan lebih suka difahami secara tersirat. ye ke tak sempat bagitau?silakan baca.
1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi/Assalamualaikum' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya (hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Note: tidak semestinya 30 perkara diatas semuanya wujud dalam diri setiap wanita..tapi zaman sekarang ni lelaki pun ramai yang 'apply' perkara-perkara diatas tu . :-)

Estet

Dah lamer rasanya aku x tgk movie. Sejak urusan pindah umah berjalan lam 2 bulan lalu rasanya.. so now barulah ada masa nak tgk movie. Kali nie movie yg aku tgk adalah Estet. Sebelum aku komen about Estet nie.. aku gi makan dulu.. beli subway n temankan osmet aku makan yong tau foo. pedas giler apatah sauce ke apatah subway nie.. hmm... berdesing tinger aku dibuatnya....

Now relaks tgk citer Estet.... Permulaan citer yg agak menarik.. ada tarian2 menunjukkan ciri2 1Malaysia... then bermulalah cerita2.... sakit mata aku memandang.. aku rase adalah lebih dari 10 min perkenalan nama2 pelakon n tenaga produksi yg menjayakan movie Estet nie bagi aku meleret2... agak menganggu tumpuan n mood tgk movie.. adusss....

Keseluruhan citer nie bolehlah dikatakan mencuri tumpuan, gelak ketawe usah dikenang dari auditions termasuklah aku. Suntikan elemen2 kelakar berjaya mencuit hati.. menyebabkan ramai org x berapa focus apa yg pelakon2 utama cuba sampaikan. Pelakon2 tambahan yg membuat scene2 kelakar bagi aku lebih mencuri tumpuan seme penonton movie nie.

jadik apakah moral yg nak disampaikan oleh Estet nie? kehidupan golongan2 yg bekerja di estet senantiasa ditindas? kaki ampu yg asik mencium boss yg x sepatutnya aku rase ... buatlah adegan lain.. ? golongan kaum dot dot dot.. punya kehidupan..gantung diri? berpesta? bergaduh? kumpulan ala2 mafia? hmmmm..

ini cuma pandangan peribadi aku.... seolah2 aku berasa tgk citer tamil lawak pun ader. aku mmg pengemar citer2 tamil.. tapi entahlah.. citer nie buatkan cam kita mempersendakan.... maaf lah pada tenaga produksi Estet..kalu kata2 aku nie.. agak melampau.. or menguris hati.. tapi ini pendapat seorang pengemar movie tempatan... nak rekomen pun rasanya cam x berbaloi...

so majulah industri filem kita.. ada byk lagi movie2 lam iklan yg aku rase boleh dipertimbangkan tuk di tgk nanti..

Wednesday, November 10, 2010

Sebab Ayah Lelaki.....

Suatu ketika, ada seorang anak perempuan yang bertanya kepada ayahnya, tatkala tanpa sengaja dia melihat ayahnya sedang mengusap wajahnya yang mulai berkerut-merut dengan badannya yang terbongkok-bongkok, disertai suara batuk-batuknya.

Anak perempuannya itu bertanya pada ayahnya : "Ayah, mengapa wajah ayah kian berkerut-kerut dan berkedut-keduat. Badan ayah yang kian hari kian membongkok ?" Demikian pertanyaannya, ketika ayahnya sedang berehat di beranda.

Ayahnya menjawab : "Sebab ayah lelaki." Itulah jawapan ayahnya. Anaknya itu tergamam : "Saya tidak mengerti." Dengan berkerut apabila mendengar jawapan dari ayahnya.

Ayahnya hanya tersenyum, lalu dibelainya rambut anak perempuannya itu, terus menepuk-nepuk bahunya, kemudian ayahnya berkata : "Anakku, kamu memang belum mengerti tentang lelaki." Demikian bisik ayahnya, yang membuat anak wanita itu bertambah kebingungan.

Kerana perasaan ingin tahu , kemudian anaknya itu menghampiri Ibunya lalu bertanya kepada Ibunya : "Ibu, mengapa wajah ayah semakin hari semakin berkerut dan berkedut? Dan badannya kian hari kian membongkok? Ayah tidak mengeluhpun dengan keadaannya yang membongkok itu.

Ibunya menjawab : "Anakku, jika seorang lelaki yang benar-benar bertanggung-jawab terhadap keluarga memang akan jadi begitu ." Hanya itu jawapan si ibu.

Anak perempuannya itupun kemudian mula dewasa, tetapi dia tetap saja kehairanan, mengapa wajah ayahnya yang tadinya tampan menjadi berkerut-kerut dan badannya menjadi bongkok ?

Hingga pada suatu malam, dia bermimpi. Di dalam mimpi itu seolah-olah dia mendengar suara yang sangat lembut, namun jelas sekali. Dan kata-kata yang terdengar dengan jelas itu ternyata suatu kalimat sebagai jawapan rasa hairannya selama ini.

"Saat Kuciptakan lelaki, aku menjadikannya sebagai pemimpin keluarga serta sebagai tulang belakang dari bangunan keluarga, dia senantiasa akan berusaha untuk menahan setiap hujungnya, agar keluarganya merasa aman, teduh dan dilindungi."

"Kuciptakan bahunya yang kekar dan berotot untuk membanting tulang menyara seluruh keluarganya dan kegagahannya harus cukup kuat pula untuk melindungi seluruh keluarganya."

"Kuberikan kudrat kepadanya agar selalu berusaha mencari sesuap nasi yang berasal dari titis keringatnya sendiri yang halal dan bersih, agar keluarganya tidak kebuluran, walaupun seringkali dia mendapat cercaan dari anak-anaknya."

"Kuberikan keperkasaan dan mental yang teguh yang akan membuat dirinya pantang menyerah, demi keluarganya dia merelakan kulitnya tersengat panasnya matahari, demi keluarganya dia merelakan badannya basah kuyup kedinginan karena tersiram hujan dan dihembus angin, dia relakan tenaga perkasanya demi keluarganya, dan yang selalu dia ingat, adalah disaat semua orang menanti kedatangannya dengan mengharapkan hasil dari jerih payahnya."

"Kuberikan kesabaran dan ketekunan yang akan membuat dirinya sentiasa berusaha membimbing keluarganya tanpa adanya keluh kesah, walaupun disetiap perjalanan hidupnya keletihan dan kesakitan kerapkali menyerangnya."

"Kuberikan perasaan keras dan gigih untuk berusaha berjuang demi mencintai dan mengasihi keluarganya, didalam keadaan dan situasi apapun juga, walaupun anak-anaknya selalu melukakan perasaannya, melukai hatinya. Padahal perasaannya itu pula yang telah memberikan perlindungan rasa aman pada saat dimana anak-anaknya tertidur lelap. Serta sentuhan perasaannya itulah yang memberikan kekuatan apabila dia sedang menepuk-nepuk bahu anak-anaknya agar selalu saling menyayangi dan saling mengasihi sesama saudara."

"Kuberikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengertian dan kesedaran terhadap anak-anaknya tentang perlunya menuntut ilmu untuk bekalan masa hadapan, walaupun seringkali ditentang bahkan diperlecehkan oleh anak-anaknya."

"Kuberikan kebijaksanaan dan kemampuan padanya untuk memberikan pengetahuan dan menyadarkan, bahawa Isteri yang baik adalah Isteri yang setia terhadap suaminya, Isteri yang baik adalah Isteri yang senantiasa menemani, dan bersama-sama menghadapi perjalanan hidup baik suka maupun duka, walaupun seringkali kebijaksanaannya itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada Isteri, agar tetap berdiri, bertahan, sejajar dan saling melengkapi serta saling menyayangi."

"Kuberikan kerutan diwajahnya agar menjadi bukti, bahawa Laki-laki itu senantiasa berusaha sekuat daya pikirnya untuk mencari dan menemukan cara agar keluarganya bisa hidup didalam keluarga sakinah dan badannya yang terbongouk-bongkok agar dapat membuktikan, bahwa sebagai Laki-laki yang bertanggung jawab terhadap seluruh keluarganya, senantiasa berusaha mencurahkan sekuat tenaga serta segenap perasaannya, kekuatannya, demi kelangsungan hidup keluarganya."

"Kuberikan kepada lelaki tanggungjawab penuh sebagai pemimpin keluarga, sebagai tiang belakang, agar dapat dipergunakan dengan sebaik-baiknya. Dan hanya inilah kelebihan yang dimiliki oleh lelaki, walaupun sebenarnya tanggungjawab ini adalah amanah di dunia dan akhirat."

Terbangun anak perempuannya itu, dan segera dia berlari, bersuci, berwudhu dan melakukan solat malam hingga menjelang subuh. Setelah itu dia hampiri bilik ayahnya yang sedang berzikir, ketika ayahnya berdiri anaknya itu mencium tangan ayahnya.

"Aku mendengar dan merasakan bebanmu, Ayah."

***********************************************************

Sahabatku, masih ada perasaan bencikah di hatimu terhadap ayahmu, yang mungkin kelakuannya yang tidak sesuai dengan keinginan kita?

Sudahkah engkau membandingkan segala kekurangan beliau, dengan segala jasa beliau kepada kita sejak kita masih dalam kandungan ibu?

Terkadang tanpa sedar, masih banyak di antara kita yang kurang bangga terhadap ayah kita, kerana pekerjaan beliau.

Kita merasa malu ketika banyak orang mengetahui orang tua kita hanya orang kampung, yang miskin. Ah… layakkah kita disebut anak yang soleh?

Peluklah ayahmu… dan katakan,"Aku mendengar dan merasakan bebanmu, Ayah… Maafkan diri ini yang selalu menambah bebanmu…”

Teka-Teki Dari Imam Al-Ghazali

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya
( Teka Teki )

Apa yg paling dekat?

Imam Ghazali = Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?

Murid 1 = " Orang tua "

Murid 2 = " Guru "

Murid 3 = " Teman "

Murid 4 = " Kaum kerabat "

Imam Ghazali = " Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Apa yg paling Jauh?

Imam Ghazali = " Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?

Murid 1 = " Negeri Cina "

Murid 2 = " Bulan "

Murid 3 = " Matahari "

Murid 4 = " Bintang-bintang "

Iman Ghazali = " Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".



Apa yg paling besra?

Iman Ghazali = " Apa yang paling besar didunia ini ?"

Murid 1 = " Gunung "

Murid 2 = " Matahari "

Murid 3 = " Bumi "

Imam Ghazali = " Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."


Apa yg paling berat?

Imam Ghazali = " Apa yang palin berat didunia "

Murid 1 = " Baja "

Murid 2 = " Besi "

Murid 3 = " Gajah "

Imam Ghazali = " Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allad SWT meminta mereka menjadi khalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah."



Apa yg paling ringan?

Imam Ghazali = " Apa yang paling ringan di dunia ini ?"

Murid 1 = " Kapas"

Murid 2 = " Angin "

Murid 3 = " Debu "

Murid 4 = " Daun-daun"

Imam Ghazali = " Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat "


Apa yg paling tajam?

Imam Ghazali = " Apa yang paling tajam sekali didunia ini "

Murid- Murid dengan serentak menjawab = " Pedang "

Imam Ghazali = " Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasan saudaranya sendiri "

Ikea n Doli

Now heading to ikea pas abis sesi kat TNT tadi.. apa lagik nak cari kat sini.. byk gak arr brg2 yg aku beli.. memula sekali adalah cari tempat nak letak tv n ps3 kat second room tuh. cari2 sampai nak terseliuh kaki aku nie.. akhirnya bila nak keluar baru nampak.. so teruslah ambik particular mana2 yg patut....

then nak cari tempat letak water filter plak. yg nie agak rumit.. coz' kejap saiz panjang ok..lebar x ok.. then lebar plak ok.. panjang x ok.. so akhirnya kitowang x beli.. walaupun da jumpa apa yg kitowang nak... biler balik umah... rasanya patut beli plak.. ish... kena dtg lagik ikea pasnih.. hahahahahahaa...

lain2 barang aku beli adalah tukul daging, nie gunanya kalu nak masak daging, kasik ketuk2 dulu biar lembut, or ketuk2 ayam....then ayam akan jadik leper.. senang nak marinate nanti.. sedap tau.. kalu seme da sebati.. hehehehe..

beli tempat nak letak plastik2, hanger huruf S, so senang nak gantung periuk belanga nanti. aku nak susun elok2 seme nie nanti. yg paling akhir beli adalah kerusi for island bar. part nie mmg susah n cerewet giler aku rase. nak carik yg sesuai ngan island bar lagik.kaler.. design.. duduk2 byk gak bangku2 yg ada kat sini.. last skali.. ambik yg memula skali tgk..hahahahahahaha...

on da way balik lalu kat doli. so singgah minum2 dulu.. penat.. n makan kuew teow goreng share.. xlarat nak makan dah.. cuma nak hilangkan letih n habiskan mase... balik umah keje2 pemasangan kerusi n kabinet tv plak.. almost pukul 1am baru siap.. xtau arr jiran bawah nie marah ke x.. bunyi2 yg kitowang buat time memasang.. nasib aku ada kelengkapan tuk pasang barang.. alhamdulillah... siap.. terus berkemas apa yg patut , mandi n zzzzzZZZzzzz....

TNT Kick Boxing

Mesti buat survey aktiviti2 yg bakal dibuat tuk tahun 2011. ada few lam listing yg aku kena pi tgk tempat n check betul2.. samada nak join or not.. so hari nie aku decide tuk visit TNT Kick Boxing terletak kat Desa Seri Hartamas.

Dari opis nie ke opis osmet ke Hartamas time petang2 nie mmg agak ok. Jln seme clear.. cuma nak dpt parking kat area nie agak susah sket.. tapi lepas kul 6pm insyaAllah rasanya dpt parking. Senang gak nak cari coz' aku agak biase ngan area2 sini. TNT nie terletak deretan kedai2 berdepan ngan Ali Cafe, so landmark pun senang nak carik kan...

Time aku pi tempat nie x berapa ramai lagi student. Ada gelangang boxing, punch bag yg berderet2, n sparring bag berlambak2 kat tepi nie. Instructor ada 2 org jer time nie. then diowang plak sibuk nak mengajar student2.. so aku gi kuar makan dulu kat ali cafe sementara nak tunggu ramai lagi instructor nak dtg for more explaination.

Kat Ali Cafe , aku makan sandwich ayam... sedapnya... ayam tu aku rasa diketuk2 sampai jadi nipis.. then goreng garing2.. letak mayo, bbq sauce, wholemeal bread.. dptlah 3 slice.. aku makan 2 ketul , lagik seketul osmet aku makan. dia orger mushroom goreng tepung.. air cendol kacang merah.. slurrrppp.. there's go all my diet.. hahahahaha...

ok.. return back to TNT nie.. time nie student da ramai..penuh tempat nie.. tiap2 org dpt sepasang glove, sebelum tu kena pakai sarung ikat tangan.. tuk mengelakkan kecederaan.. then sorang satu punch bag.. seme kena ikut arahan instructor.. nampak cam best jer...

biler tgk tang yg sparring fight class.. agak mengerikan.. y? coz' bunyi tendangan2 padu kat punch bag yg dipegang oleh partner.. huhuhuhu.. kalu x bebetul kuat nie.. mau kebelakang or terbalik . hahahahaha.. tapi aku ske tgk gak arr..

jadik apa nak buat? so aku register for introduction class. yg nie free jer.. rabu depan leh pi. da sign up name, aku ambik flexi pass. ada 12 kelas kita boleh attend dlm masa 6 bulan. rega adalah rm240. senang kan.. bebila masa nak gi pun boleh. aku plan nak attend setiap hari rabu nanti.. so bersedialah... hahahahaha... ada gak kelas monthly basis, 4 kali sebulan rm100, rm200 for unlimited, then few more lagi. ikut selesaan memasing..

satu kelas yg menarik aku nak join adalah self defence women class. tapi nak join kelas nie kurang2 kena adalah 10 org. so register jer arrr.. biler cukup org mesti dia akan panggil.... penting nie..time2 skang tuk melindungi diri kita dari ancaman2 yg x terduga.....

Tuesday, November 9, 2010

Abah.. bagilah balik tangan Ita........

Harta boleh cari…….

Anugerah Tuhan….tak de jual kat kedai atau hypermarket mana2……..

Ini sebuah kisah yang bisa mengundang air mata siapa sahaja yang membacanya. Kisah ini saya dapat dari seorang rakan melalui e-mail. Setiap kali membaca kisah nie mesti bergenang air mata. Walaupu manusia memang sering melakukan kesilapan... mungkin ada kesilapan yang dilakukan boleh di maafkan atau diperbetulkan semula.. dan mungkin juga ada kesilapan yang dilakukan bakal mengundang kekesalan yang tidak berpenghujungnya. Kerana itu Allah telah memberi akal kepada setiap manusia supaya boleh menilai menimbang dan berfikir sebaik-baiknya dalam melakukan sesuatu samada baik atau sebaliknya..terlajak perahu boleh diundur..terlajak perbuatan..sesal selamanya...

Kisah Si Kecil Ita...

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat daripada marmar,lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta baru ayahnya. Ya....kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya. Hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut besar pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis berbayar, berbatik-batik.

Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, 'Siapa punya kerja ni?' Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. .Mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan 'Tak tahu... !''Saya tak tahu Tuan..!

''Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?' herdik si isteri lagi.

Bila anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata 'Ita buat ayahhh.. cantik kan !' katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.

Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia sangat takut .

Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Pembantu rumah segera memeluk dengan penuh sayang dan duka, cepat-cepat menggendong anak kecil itu, membawanya ke bilik.

Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar.Menangis teresak-esak keduanya, dalam bilik.Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.

Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anakbengkak. Pembantu rumah mengadu. 'Sapukan minyak gamat tu!' balas tuannya, bapa si anak.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu mengajar anaknya.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah. 'Ita demam... ' jawap pembantunya ringkas. 'Bagi minum panadol tu,' balas si ibu.

Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas. 'Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap' kata majikannya itu.

Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

'Tiada pilihan..' katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan yang sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk.

'Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah' kata doktor. Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan.

Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakanhabis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihatkedua- dua tangannya berbalut putih.

Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumah.Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata...

'Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama.' katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

'Ita juga sayang Kak Narti..' katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorang pun yang melihat suasana itu tidak menangis.... 'Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil... Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi,' katanya bertalu-talu.

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya..

"Didiklah dan pukullah anak anda dengan penuh kasih sayang, bukan untuk lepaskan geram & marah anda...." (,")(",)

Ireland's Potato






Dah lamer giler rasanya aku takder tulis apa2 maklumat pasal food. kali nie aku jumpa satu kedai baru kat area garden, bersebelahan ngan kedai sushi kat area lower ground floor nie. nama kedai nie agak menarik Ireland's Potato. AKu memula x perasan gak ada kedai baru, tapi biler nampak org byk beratur, so aku menjengah ler jugak.

Kedudukan yg strategik kedai nie antara garden n mv membuatkan org mudah nak dtg sini. kedai nie kecik jer.. bangku pun x sampai 20 buah.. byk org beli kat sini walk in n passby jer. aku tgk ada ler baper kerat yg duduk kat kerusi n meja yg comel2 nie. so apa tunggu lagik.. meh kita tgk menu apa yg diowang kedai nie ada..

Dah nama kedai pun potato, so basiccally seme food yg jual kat sini adalah berasaskan potato. variety potato yg dijual sgt byk tapi yg mnejadi pilihan org ramai adalah potato with chili meat, yg nie lebih kurang cam kat carl's jr tuh.. sedap lar kata cashier tuh tapi aku xdpt nak merasa coz' da sold out. hmmm...

tarikan yg kedua adalah potato with cheese. mmg marvelous.. hendaknya plak potato nie digoreng bila customer request, so panas2 lagik.. letak plak cheese n sikit serbuk cili.. kalah makan pizza plak.. hahahahaha.. betul.. xcaya pi beli sendiri...

ketiga yg menarik kat sini adalah chicken wing with bbq sauce. maybe diowang guna hertz bbq sauce, so mmg sedaplah kepak ayam nie. abis aku makan walaupun sebenarnya rase agak kenyang dah...

paling best aku rase adalah crispy sotong. aku mmg takut makan kepala or janggut sotong nie.. tapi disebabkan very crunchy, aku leh telan seme sotong2 nie sampai habis. hehehehe.. rugi wooo kalu korang x rase seme2 food kat sini.. highly recommended... maybe rega mahal sket.. tapi berbaloi2 cam kata iklan TM tuh... hahahahaha...

Monday, November 8, 2010

Hari terakhir kursus RSD

Hari nie pun masih sama. kena bangun awal pagi jam 6. then breakfast jam 7. masih lagi kena pakai baju loreng coz' aku ada latihan menembak jemputan hari nie. biler aku sampai lapang sasar sebelum kul 8 pagi lagik, org ramai dah mula berkumpul kat sini. hari nie adalah jemputan bagi anggota TM menyertai pertandingan menembak RSD. AKu pun terlibat sama. memula jadik bahagian protokol menjemput org2 VIP,then jemput org2 ramai nie. disebabkan salah satu anggota Pakar TM adalah beragama hindu, byk juga ahli keluarga dan kaum kerabat yg dijemput. nampak meriah sekali...

aku cam biasa abis sesi protokol duk kat khemah perangkaan membantu apa yg patut. then escort VIP pi menembak pistol plak. disebabkan peluru pistol hanya 200 butir, so xder chance aku nak menembak pistol else sure aku dah dapat menembak pistol nie. seronok tau sekali skala dpt peluang menembak pistol nie. berbeza ngan kita menembak menggunakan M-16.

biler break time, makan2 ler bersama2 apa lagik. then baru aku masuk acara menembak jemputan, dan jatuh piring. disebabkan kesilapan target x naik, aku salah tembak target sebelah, uhuhuhu... redha jer arr.. bile masuk yg kedua, baru aku tembak target yg betul. barulah nampak markah aku naik sket.. ish.. redha jer arr.. hahhahaa...

ada tiga acara yg aku join tuk jatuh piring. dua daripada tiga acara nie group aku jadik johan. so dapatlah dua ketul piala. huhuhuhu.. mana nak letak pun taktau arr.. kat umah pun dah byk piala2 aku dpt. aku kena tingkatkan kecekapan menembak tuk memperolehi piala2 yg menarik pasnih. hahahahha...

dlm kul 4 petang baru semenya abis. osmet aku dah check out kul 2 tadi. so aku takder tempat nak mandi n tukar baju. so teruslah bergerak balik dan menuju ke highway r&r nanti tuk mandi manda. perhentian pertama aku jumpa adalah r&r taiping. nasib kat sini ada bilik air. then aku mandi2 tukar baju seme barulah rase fresh sket nak drive.

next station yg kitowang berhenti adalah r&r tapah. disebabkan jammed yg melampau2, perjalanan dari taiping ke tapah memakan masa hampir 3 jam. pergh..sakit giler kaki tangan, kepala aku seme2. then beratur panjang nak masuk toilet adalah dekat 1/2 jam plak. then beratur lagik setengah jam nak cari tempat duduk makan. huhuhuhu.. cukup2 mencabar kewibawaan aku. perjalanan bermula lam kul 9.30 malam... kul baperlah nak sampai umah camnie..

merangkak2 lagi... aku tengok termometer kete pun makin naik. so berhenti kejap kat r&r manatah.. aku pun dah lupa.. pi cari air.. then masukkan lam tempat air. baru nampak kete agak sejuk sket. lepas slim river barulah jalan agak lancar. then stuck lagik sebab ada kete accident.. adus..lam jammed2 yg teruk nie pun ada accident.. camner lah nie...

dekat tengah malam..barulah aku sampai kat kl. call adik osmet tuk pickup kitowang, letakkan kete yg kitowang pakai tadi elok2 kat tempat parking, nanti senang tuan punya kete nak ambik balik. trimas sekali lagik coz' kasik pinjam kete. kitowang selamat tiba kat umah lam kul 1pagi. aku betul2 penat , x ckp byk terus tido. esok pagi baru pk tuk mengemas2 seme2 nie..

Hari ke dua kursus RSD

Seawal jam 6 am aku da bangkit tuk bersiap2 tuk perjalanan hari nie. pukul 7am aku dah terpacak kat coffee house for breakfast. xramai org breakfast pagi2 nie.. pemandangan yg cantik, suasana yg agak nyaman menyegarkan pemandangan mata. sejuk sket nak memulakan hari yg ceria nie. aku pakai lengkap loreng coz' ada sesi latihan menembak pagi nie.

pukul 8 aku da sampai kat lapang sasar. tengok seme anggota2 Pakar TM dah berada disini tengah membuat persiapan menembak esok. seramai 20 org anggota pakar TM telah diarahkan bergerak ke Jitra bagi membantu mangsa2 banjir. Bagus kalu masuk Pakar TM nie menjadi serba boleh dan boleh ditugaskan kemana2 , bila2 masa sahaja. seawal jam 5am mereka2 nie telah memulakan perjalanan n dijangka tiba di Jitra sebelum jam 9am. semoga sumbangan tenaga yg dihulurkan dpt membantu mangsa2 banjir nie.

Cam biase sesi menembak habis sebelum jam 1 tgh. kemudian break for lunch sejam. kul 3 plak akan masuk sesi bengkel. pagi2 menembak ada sesi pool ball, dimana kita kena membeli peluru, dan menembak target sebesar duit 50 sen. sekiranya ada yg berjaya, akan mendapat separuh dari jualan peluru2 tadi. so makin byk org beli peluru..samada semakin cerah peluang kita nak menang atau semakin byk wang ganjaran yg kita dapat.

kemudian sesi latihan menembak diteruskan kepada jatuh piring, menembak dalam kedudukan meniarap, duduk, berdiri. bila buat pelarasan sampai 3 kali, kita dikehendaki menembak dalam jarak 100m. kemudian, pi tgk target kemana sasaran yg kita tuju, buat pelarasan senjata jika perlu, atau ubah penenang kita sendiri. dlm kes nie aku memula tembak semua hala ke kiri, bila ubah penenang, baru tembak ke arah tengah dan kanan. bolehlah tuh...

masuk bengkel kena pakai baju F1 beserta seluar panjang kaler gelap. nasib aku ada bawa seluar slack kaler hitam. ada plak sesi bergambar sebelum bengkel bermula. hehehehe.. ada 20 tajuk bakal dibincangkan, dibahagi2kan.. n kesimpulannya aku kena masuk group Kapt Razak, buat website RSD etc.. so mesti aku concentrate betulkan data 15 SSD dulu sebagai permulaan wesbite nanti. aku da terbayang saper2 dlm kepala yg akan membantu aku buat website nie nanti..

sesi bengkel berakhir lebih kurang jam 7 malam. so teruslah dinner bersama2. then habis dinner aku balik bilik. then kuar semula bersama2 osmet aku temankan dia makan kat kedai selera malam kat area kamunting nie. kedai nie famous ngan nasi ayam hainan. aku tgk ramai org order nasi ayam. seme bangsa leh nampak makan kat kedai nie. betul2 muhibah rakyat mesia.... then osmet aku ader order yong tau foo.. mak aih.. mahal betul.. sabar jer arr.. makan jer..

sebelum nak balik, terserempak ngan en mie, en rsm tetap n suk, tuan rahim. so aku nak cepat balik... aku sembang lebih kurang ngan depa2 nie.. then banjer diowang makan skali.. balik balik.. x sempat nak wish apa2 kat osmet aku da lena..penat giler sehari suntuk nie...

Friday, November 5, 2010

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN - semasa duduk antara dua sujud

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN - semasa duduk antara dua sujud.


Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon dalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami. Sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku). Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah.

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan. Kemudian sampaikanlah permintaan kedua, Warhamni (sayangi aku). Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja.

Kursus RSD

Sebelum aku tulis berjela2... aku nak ucapkan Selamat Hari Deepavali pada semua penganut berugama Hindu.. semoga perayaan nie dapat menjalinkan semangat muhibah dikalangan rakyat malaysia yg berbilang kaum tanpa mengira bangsa dan ugama..

Aku ada kursus selama 3 hari bermula hari nie sampai hari ahad. bertempat di Taiping Golf Resort. So mestilah perkara pertama pagi2 nie bangun kena siap2kan seme pakaian tuk gi kursus nie. plus aku ada 2 dinner nak attend nanti. satu bag tarik..plus kena bawa baju loreng , kasut but, kasut jln. aduh.. byk ler plak nak pikul...

nasib aku dpt kete tuk pi kursus nie. trimas pada ofismate aku yg baik ati pinjam kete kat aku nie. so perjalanan aku bermula seawal jam 9 pagi. ingat nak breakfast tapi cam x sempat.. so trus brunch kat r&r tapah. sempat lagik makan ice cream kat baskin robin.. beli buah2 potong.. so lam perjalanan nanti x lah mengantuk sgt..

lam tengah2 jalan menuju ke hentian sg perak adalah plak accident kete.. xder seberapa pun accidentnya..tapi dah org Malaysia nie mmg ske tgk accident kan.. so merangkak2 ler.. nasib x baper panjang.. else.. sure bertambah2 lambat lah kitowang sampai.... heheheh

sesampai kat TGR nie mmg marvelous.. ada padang golf, resort, swimming pool.. cuma kedudukan satu building ke satu building nie agak jauh.. nak makan ke meeting. kena naik transport ke atas plak.. ish.. melecehkan sungguh.. petang2 sket kuar beli food tuk osmet aku makan malam nie. aku ada dinner malam nie. so xder lah nak tapau bagai.

dah dapat baju F1 nie nak kena turun bawah gi bilik gosok baju plak. adus.. dah ler panas..xder kipas.. bilik mengosok nie terletak kat hujung building.. sunyi jer.. takut pun ader.. cepat2 aku gosok baju n naik ke bilik... aku nak siap2 tuk pi dinner.. nanti ader masa aku sambung lagik blog citer nie.. bye....

Ayam Bakar

Aku ada sesi interview hari nie. so sebagai persediaan, aku gi jumpa boss dulu kat klj. ambik nasihat n recommended dari boss. sudah pastilah boss akan sokong apa yg kita buat selagi x menyalahi apa2 kan.. then meet up ngan staff yg shift.. bukan selalupun aku boleh jumpa.. so macam2 ler staff aku nyer request.. hmm. insyaAllah kalu ada daya , aku usahakan tuk makbulkan permintaan seme skali.. amin...

sebelum masuk interview aku pi lunch dulu ngan ofismate... makan ikan bakar fend..berdepan ngan nasi lemak cikgu. makan ikan pari n ikan cencaru share bersama2 with jus kedondong.. lega sket perasaan...hahahaha...

dari klj aku menuju ke menara TM plak tuk interview. aku da prepare dari segi material n mental. apa yg bakal disoal..panel adalah GM IT , wakil HR n wakil EPE. overall soklan2 agak mencabar.. tapi aku kan org teknikal..so aku jawablah lam base teknikal kasik diowang pening sket.. hahahha.. cukup 30 min.. sesi habis.. pergh.. lega giler aku .... GM IT dah sign surat EPE nie, so staff aku xyah duk lam program EPE nie lagi.. lega aku rase... alhamdulillah....

malam plak aku ada misi baru..hehehe.. nak guan grill microwave nie..bakar ayam... so osmet aku da keluarkan ayam.. so gunakanlah function yg ada nie.. which is defrost.. siap kena tengok manual lagik tuh.. hahahaha.. ye lar org x pernah ada.. n x pernah pakai.... defrost 5 min x jadik apa.. aku geram.. aku putar sampai 15min.. almost ayam tu cam nak masak plak.. keh keh keh....

pas osmet aku perap ngan bahan2 rempah itali n madu n kicap secukupnya.. aku pun apalagik.. masukkan ayam... then mula nak tekan itu ini lagik nak mengril.. so letak masa 10 min.. x ok.. tambah lagik 10 min.. still x ok gak.. then tambah ke 20 min lagik.. masih nampak darah mengalir.. n baru ler nak kuar bau ayam.. so tambah lagik 20 min.. baruler nampak ayam nie cam masak..

kali ke dua.. terus set sejam grill ayam nie.. kali nie menjadi .... alhamdulillah..
dapatlah merasa ayam bakar... hehehehe.. cicah ngan sos lingam.. rase cam x cukup lar plak.... next time kena bakar sekor ayam plak. hari nie try masak separuh ekor ayam dulu... dah tau camner..bolehlah bakar banyak2 nanti.. so ada byk lagik benda yg aku nak bakar pasnih.. daging, udang, sotong.... hahahahaha.. plus leh ikut resepi..letak macam2 tuh.. amin....

Thursday, November 4, 2010

Futsal....

Futsal adalah salah satu game favourite. Almost how many month aku xder main bola futsal nie.. tetiba hari nie aku join. kali nie main lawan budak2 tssb. campur2 ngan budak2 yg selalu aku join. game nie main kat pan global futsal. terletak kat jln tandang, pj, kalu datang dari federal highway tu, susur ke kiri yg ada jln 222 tu, instead ke kanan tuk masuk jln 222, nie masuk ke kiri plak.. ada aroundabout masuk kul 3 punya.. or baca ler sign board hala ke jln tandang..

then jln lurus sampai nampak bangunan pan global kolej, masuk kanan, x berapa ela tu..da sampai.. bersebelahan ngan bangunan kilang johnson n johnson.. senang jer nak cari kalu familiar area pj nie.. else.... boleh sesat arr seseket.. hahahahaha..

team aku ada lam 7 org, team tssb ada lam 4 org jer.. nasib ada 2 org member player ip join depa.. so kita main 6 lawan 6. cam biase aku jadik goalkeeper.. lambat panas..dah terlepas 2 goal.. hahahaha.. then pastu baru ok sket nak defence bola dari masuk pintu goal nie..

aku main dalam 45 min.. 30 min pertama jadik goalie..then 15 min terakhir tu aku jadik defends plak..penat gak duk belah bawah nie.. org asik attack kita nak kena tahan.. hahahaha.. keseluruhan game nie menarik.. macam2 aksi ader leh tgk. kalu ada chance lagik.. bolehlah main.. kalu main pompuan2 jer..mmg best.. tapi kalu ader laki2..aku mmg serender ler.. sakit wooo kalu kena...

abis game, singgah kat mcd bangsar.. dinner.. aku makan seketul ayam.. xlarat nak makan byk2..kepenatan teramat.. then pi kedai bata kat sebelah mcd nie beli kasut tuk pi kursus jumaat nie. tiap kali nak pi kursus, baru nak cari kasut n baju yg sesuai.. hehehehe...

balik umah.. start mesin basuh..dan aku pun start tido..... penat weyyy...

Wednesday, November 3, 2010

BM..

Rutin seharian berlalu..

Abis keje terus pi umah kat bm plak. hari nie ada pasar malam kat bm cam biase. hmm.. makin lama makin ramai org menjual kat pasar malam nie.. tapi aku masih beli food yg sama.. apalagik. nasi kerabu kat wan atiq. nasi kerabu kaler biru yg ada sayur ulam2, budu, sambal cili api, telur asin separuh, ayam bakar, solok lada. pergh..sedap.. membuka selera....

selesai sesi makan nasi kerabu, mengemas apa yg patut2. kali nie kosongkan fridge plak. buang mana yg patut n ambik mana yg nak bawa pi kat umah baru. dekat 4 plastik sampah buang seme benda2 nie.. huhuhuhu.. byk tul.. paling byk mestilah botol2 sauce yg bermacam2 jenis , then ubat2an aku n osmet yg berkaler2 byk.. huhuhuhuhu...

kemas baju2 askar yg nak ambik.. hujung minggu nie aku ada workshop plus latihan menembak kat taiping. so kena bawa baju loreng plus baju2 casual for workshop n dinner nanti.. suh ambik satu bag tarik... sumbat seme baju2 nie.. siap.. sebelum terlupa.. kasut butt askar nie pun kena bawak gak..

esok hari ada game futsal.. so kena angkut sekali kasut futsal.. else main pakai kasut sport.. ish..x sesuainya... hehehehe.. gaya mesti ada..main x seberapa pun..kah kah kah kah...

dah pulun2 ambik itu ini..masukkan barang2 lam kete.. sekali corner baring.. terlingkup barang2.. kena osmet duk kat belakang jaga barang2.. terasa plak cam driver biler xder org kat sebelah... hehehehe.. satu keje plak nak mengangkut brg2 nie masuk lift.. berat2 plak tuh... ish.. mau xder tgk tv nie.. terus mandi..kemas2 apa yg patut then masuk tido.. selamat malam...

Tuesday, November 2, 2010

Pesanan nabi sebelum tidur

Sekadar ingat mengingati untuk diri sendiri dan para pembaca sekelian.....

SEBELUM Tidur

Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara, yaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,
2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,
3. Sebelum para muslim meridloi kamu,
4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....

"Bertanya Aisyah :"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara
seketika?"
Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.

Bismillaahirrohmaan irrohiim,

Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walamyakullahuu kufuwan ahad' ( 3 x )

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua
akan memberi syafaat di hari kiamat.

Bismillaahirrohmaan irrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.

Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih ( 3 x )

Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umrah"

Bismillaahirrohmaan irrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaaha
illalloohu alloohu akbar(3 x )

Sekian untuk ingatan kita bersama.

* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim yang lain. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orag yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

Cari dan mencari....

Permulaan yg baik bagi minggu pertama bulan november.. jatuh pada hari isnin.. aku bangun pagi pi keje.. jalan seme clear.. fuh.. report2 pun mesti bermula.. huhuhuhu.. dari pagi sampai petang inilah keje aku kena siapkan.. n tiap2 awal bulan mmg aku busy prepare report tuk mgt...

petang pi mv. apa yg nak dibeli agaknya.. mencari2 camner nak pasang n letak waterfilter pemberian parent osmet aku nie.. so mestilah gi kedai hardware.. ACE.. kat tkt 2 rasanya.. belek2 itu ini so beli penyedal pintu.. adapun..nak besar kecik.. seme ader.. then beli compartment hehehe.. nak letak cam bawang2 n co' senang sket beli compartment.. open.. so xderlah benda alah nie cepat busuk nanti...

now pi bahagian alat rak. majoriti or boleh katakan... semenyalah.. cuma daripada papan..xder besi2 bagai... kalu ader pun sgt kecik.. panjang da ok..lebar tuh x muat plak.. hmm..camner nie... kenalah pi tanya uncle ben rasanya.. camner nak fixkan water filter nie.. berat gak..ada lam 10kg aku rase.. nak letak bawah sinki rasanya cam xbagus.. coz' takut air meleleh nanti.. hmmm... camno nie.. nak cari apa alat yg sesuai sekali.. n kat mana nak carik nie.. huhuhuhuhuhu....

dinner kat sushi king.. perut aku x baper best.. so x makan byk2.. cuma now ada promosi salmon.. aku try makan burger salmon.. tapi mesti x terpk.. x pakai roti.. dia pakai beras/nasi yg dibakar...lekat coz' nie kan nasi pulut. then patties tu yg salmon bersalut tepung.. x sedap.. tapi bolehla makan... huhuhuhu.. then adalah salad beberapa keping..

sebelum balik dari pencarian tadi.. singgah kat delifrance.. dah lamer aku rase.. berkurun2 aku x singgah sini.. dulu nie tempat favourite aku.. minum tea perisa mango n strawberry.. awwww... terasalah sgt strawberry tuh.. then dpt ice 1 scoop.. pasta chicken cilies.. pedas x ingat.. aku da tanya tadi.. pelayan tu ckp x pedas.. xleh pakai sungguh.. hehehehehe....

xder aper lagik nak tulis.. aku da mengantuk sampai umah.. tatau apa citer kat tv.. aku terlena....zzzZZZzzzzz