Wednesday, June 30, 2010

Jantzen

Takder yg menarik aku nak citer pasal makan hari nie. team dev ofis aku da pindah ke KLJ so hampir 2/3 penghuni ofis nie xder. group aku ada dekat 10 org jer yg tinggal. ngan cuti n mc.. baper kerat jer lagik yg tinggal.. hmm.. apa nak katakan...

lunch time aku kenalah makan sesorang.. seme member aku da pindah ke klj. cuma tinggal baper kerat jer lagik yg tinggal.. takper lah.. redha jer arr.. dulu pun aku selalu sorang2 jer.. now back to normal ler jawabnya...

hari nie aku pi mv. memula aku kena hantar duit ke indon.. aku guna western union. charge x mahal ..lam rm10 jer sekali hantar. tapi aku rase pertukaran currency ataupun penghantaran ke indon nie mahal sket kut. memula aku kira kena kasik lam rm750.. then biler check currency..charge rm788... biler nak hantar kena bayar sampai rm788. termasuk cost charge seme skali kena rm798. mahal giler aku rase.. tapi aku tukang hantar jer. diowang nie beli kain dari indon....

sudah tu..aku baru nak carik makan.. then aku terpk.. baik aku pi gunting rambut dulu kalu sempat.. aku pi ler kat jantzen..camner aku leh pi gunting kat sini. sebelum nie aku selalu gunting tempat yg samer jer tuk beberapa tahun dah. terlampau biase ngan tokey salooon nie.

apa yg membuatkan aku tukar tempat gunting rambut. hmm.. maybe aku da bosan ngan style gunting. jadik aku rase why not aku tukar selera plak. masih lagik nak nampak kemas dan cantik.. berkira2.. bolehlah..apasalahnya aku mencuba kan...

2 bulan yg lalu adalah besday member aku. one of their aktiviti adalah pi saloon rambut. aku yg da lambat time tu join sekali. cam seronok je tgk diowang nie buat memacam treatment n cara gunting rambut. mase nie lah aku nampak budak2 nie punya rambut since diowang majoriti pakai tudung. hehehehehehe...

aku pk..apa yg aku nak buat time tuh.. then dtg seorang hair styler.. then..belek2 rambut aku.. mula borak2.. tanya itu ini.. then bagitau rambut tengah aku yg makin botak.. mmg aku akui.. dari dulu lagik kut..aku ske mengaru kepala.. manalah x jadik camtu ...hahahahahaa..

then dia suggest aku buat treatment rambut tuk elak rambut berminyak.. aku rasalah.. hahaha.. bab aku bukannya dengar sgt apa dia ckp..semenya aku main angguk2 kepala jer. so dia suh sorang budak lain..dtg buat treatment rambut aku. aku x nampak sgt..cuma rasanya ada perkataan keraste..ke apatah kat tiub yg dia buh atas kepala aku nie..

rase sejuk gak biler benda cam gel nie ditenyeh kat kulit kepala aku. sampai penuh satu kepala aku.. aku ingatkan nak tido.. then.. budak nie buat massage kat kepala plak.. memacam dia buat.. sampai kepala aku x jadik mengantuk. hilang sakit kepala aku rase.. ringan sungguh rasenya..

pas abis tu.. kena tunggu lam 10min.. baru pi cuci plak. biler cuci pakai air panas.. lagilah rase sedap jer kepala aku nie.. then keringkan rambut.. barulah start gunting rambut bermula.. time nie hair stylist tuh yg guntingkan. aku kasik camner style aku nak.. aku rase dia paham.. then dia suggest sket2 lagik.. so tunggu jer arr.. selai2 rambut aku jatuh.. huhuhuhu...

dekat setengah jam dia gunting.. cuci lagik rambut lagik skali.. then blow time plak.. aku paling x ske part nie. coz' buat guna yg panas.. aku rase sakit kulit kepala aku.. tapi kemas n bersih baju aku coz' dia blow seme skali. then kalu x puas hati..mesti hair stylist tu gunting lagik sket2.. sampailah siap.. buh gel.. taraaaaaaaa.. rambut baru aku da ready. mmg best n cun.. hahahahaha...

puas hati lah gunting rambut kat sini coz' treatment yg diowang kasik..n layanan yg baik.. then dia ckp datang lagik 2 bulan.. tuk trimmed rambut. tuh pasal hari nie aku dtg lagik. aku rase da cukup mase dari tarikh yg lepas. aku mmg sentiasa ingat bab2 camnie.. else.. rambut aku mmg agak serabut biler panjang sket2 nanti..

nak rekomen kat korang rasanya.. boleh. tapi kena ada budget yg agak byk gak ler.. coz' kedai nie kat mv. lagik satu nie jer kut kedai yg murah antara saloon2 yg mahal kat sini. so korang pepaham sendiri jer arrr yer....

selamat mencuba..

Tuesday, June 29, 2010

espresSoup













Akhirnya aku berjaya menjumpai kedai makan yg agak berbeza hari nie. Sebelum tu osmet aku ajak pi mv..nak carik baju tuk seminar dia esok. lepas kitowang berjalan2 area isetan, gardens.. dia perasan satu iklan utk kedai nie. agak menarik coz' iklan nie terlekat kat tiang2.. kalu saper jenis pandang kiri kanan akan perasan iklan2 kat dinding2 tebal nie. thanks to osmet aku.. hehehehe....

since iklan nie kasiktau kat mana kedai nie..senanglah nak carik..terletak betul2 kat belakang oyster king nyer kedai. area2 yg berdekatan situ adalah kedai jual makanan organik, then satu restoran cina yg famous ngan dimsum x halalnyer..then dikelilingi oleh kedai2 makan lain gak..

Seperti yg korang tgk lam gambar2 yg aku ambik nie.. so xyah ler aku terangkan detail sgt kut pasal kedai nie.. cuma aku order clam chowder soup yg terletak lam roti. mmg marvelous soup nie.. kalu xmo buh roti pun.. boleh buh lam mangkuk biase.. ada 5 jenis soup, 5 jenis pasta, air2.. yg ada jual kat sini. maybe next time aku leh try plak pasta yg diowang jual.

utk org yg suke makan soup with bread.. bolehlah dtg mencubanya. kat sini self servis.. so senang..order bayar n ambik food. xder tunggu lama2 sgt.. servis pun cepat giler.. maybe coz' time nie kedai baru..so org x baper ramai lagik. tunggulah biler da ramai yg cuba..mesti penuh cam kedai oyster sebelah tuh..hehhehehe..

kepada yg nak memcuba..selamat mencuba.. suuuurrrppppppppp.....

Monday, June 28, 2010

Raja Buah

Aku pulang dari kerja cam biase. Plan hari nie pi mengaji awal so boleh tgk bola malam nie. Aku sempat lagik terlelap lepas mandi sambil tunggu osmet aku bersiap2.. nasib aku terjaga sebelum waktu maghrib masuk. Then kitowang terus pi mengaji cam biase. hari nie agak awal aku dah sampai tempat ustazah.

ada sorang budak nie sedang mengaji time kitowang sampai. Ustazah suh salah sorang or dedua org kami naik atas belajar ngan org lain tapi kami xmo.. Malas nak panjat tangga sebenarnya. Tapi kesian sungguh adik yg tengah belajar nie. kelembapan agak maksima..tapi biler ckp ok jer bunyi. aku sampai ketawe2 dgr suara dia.. siap tekup2 muka lagik. hahahahaaha

habis jer turn kitowang mengaji, terus pi makan. singgah kat satu kedai nie..agak ramai gak customer kedai nie. penuh ngan student aku rase. aku order nasi goreng usa n air durian belanda. mmg sedap air nie..coz' ada buah durian belanda sekali. nasi goreng nie oklah..tapi daging keras..so aku xleh makan n kasik samer osmet aku ngan kucing yg asik mengiau kat sebelah aku nie..

osmet aku plak order nasi goreng cendawan..tapi nampak cam nasi goreng cina. cendawan ntah baper kerat jer ader. ayam ader lah.. tapi abis gak ler aku tgk dia makan.. air tembikai.. sedap gak. ada gak menu2 roti arab kat sini.. lain kali maybe leh try.. aku pun da lupa apa nama restoran nie. sebelah restoran asam pedas kalu x silap aku..

then kitowang pi beli burger ayam plak. tadi mase mengaji terdengar ustazah nie suh budak tukang jahit nie beli burger..tapi budak tu segan xmo pi beli. jadik aku pun singgah kat kedai burger oblong n belilah utk ustazah..time beli burger tu ternampak plak lori jual durian..kena singgah nie nanti..

lepas hantar jer burger kat ustazah..cepat2 pi kat lori durian tadi. pergh..kali nie ada durian kucing tidur.. rasa mmg sedap..isi tebal..kaler kuning.. n byk gak ulas durian nie. kenyang gak ler makan durian nie.. time nie ada lima biji jer durian kucing tidur nie.. sekilo lam rm10 jer. sebiji tu adalah 2 kilo..then rm20 ler aku bayar malam nie pasal makan durian.

jap tu ada sorang abang nie beli 2 biji durian kucing tidur nie.. lam rm50 aku rase.. then tinggal lagik 2 biji. ada plak bro sorang nie sebiji. lam rm15.. so tinggallah sebiji lagik.. aku ckp kat bro nie..mesti abis punyalah durian kucing tido nie.. x rugi beli n makan... hehehehehehe....

selalunya aku gi makan durian kat area chow kit. ada macam2 jenis durian. daripada durian kampung yg isi nipis..sampailah kepada durian D24 n durian musang merah. mmg sedap coz' isi tebal ngan warna kuning keemasan yg aku suke tgk. sebiji kekadang lam rm30 kr rm40 pun ader aku pernah beli. ada sekali tuh aku rase adalah lam 8 ulas jer isi durian nie.. tapi harganya.. setelah ditimbang2.. lam rm50.. bayar jer lah.. bab nak makan...

satu yg aku suke adalah makan durian kat tempat jual nie. mmg rase seronok makan kat tepi jln..pastu mesti ramai org lain dtg tgk n beli durian or makan cam aku buat gak. maybe cara aku makan nampak sangat menyelerakan.. hehehehe.. aku ada satu kepantangan gak.. jgn bawa durian lam kete aku. baunya.. boleh buat aku muntah.. n dekat seminggu dua baru hilang bau durian nie..

aku pernah beli durian tuk mak dari muar sampailah ke kajang umah mak . dia punya bau.. sepanjang jalan aku kena buka tingkap.. then da kuar seme durian2 nie pun masih x hilang bau.. kena letak hyppo n sembur minyak wangi banyak2 nak hilangkan bau durian lam kete nie..

then aku cuma makan durian nie mentah2 gitu jer. kalu durian da dilecek jadik tempoyak ker. di buat bubur durian ker. kuah durian ker.. wajik durian ker.lempok ke... mmg aku xkan makan punya. bagi aku hilanglah keenakkan durian nie biler dah bercampur2 ngan benda lain.

bab dah terlampau kenyang...aku tgk bola lagik malam nie.. kali nie antara nertherland dan slovakia kalu x silap.. now net tengah lead 1-0. semalam tgk german lawan england.. buat aku sakit jantung.. england kalah 1-4 kekalahan yg bagi aku x bermaruah langsung.. teruk2 kena kutuk england.. hehehehe.. selamat menonton world cup sambil makan durian.. hahahaahahahaha

Visit Muna newly baby born









AKu pi melawat staff aku bersalin kat hospital selayang hari nie. Dengan 3 orang lagik staff lain..kitowang gerak naik satu kete. 2 org dari diowang nie ada software GPS since aku x familiar ngan area hospital selayang. mmg kelakar maut cara2 diowang nak tunjukkan kegunaan GPS memasing. Aku yg jadik driver nie pun leh ketawe bagai nak giler ngan telatah depa2 nie..

Akhirnya destinasi yg nak dituju telah tiba ngan selamatnya ngan bantuan GPS. hehehehe.. carik parking yg sesuai n terus menuju ke wad ibu2 bersalin.. kitowang sampai agak awal..belum waktu melawt dibenarkan..so kitowang lepak2 kat kantin hospital.. bau2 dettol menyucuk2 hidung aku..mmg rase x selesa ngan bau nie buat aku malas nak pi spital kekadang tuh. tapi dah staff aku baru bersalin..kenalah pi melawat dia...

cukup mase.. waktu melawat pun tiba.. aku tengok berbondong2 org masuk tuk melawat time lunch hour nie.. dari kul 12.30 sampai kul 2pm. budak2 x dibenarkan naik langsung..cuma org dewasa saja dibenarkan..kesiannya aku rase..kalu ada budak2 yg dtg nak melawat mak2 diowang or bapak2 diowang nie..

dalam perjalanan naik tuh..aku terpandang satu signboard.. "bilik utk pegawai atas panggilan" .. aku pun terpk.. apa yg cuba nak disampaikan disini.. oooo.. rupa2nya nak kasiktau bilik tuk pegawai on call.. giler lah buat direct translation camnie.. bayangkanlah..kalu online di translate direct..apakah bunyinya.. hahahahaha..carilah sendiri yer....

sampai2 time lunch..mmg pesakit diberi makan. so aku ada ambik gambar yg atas sekali tu makanan tuk pesakit. aku pun pelik..org baru lepas bersalin.. boleh ke makan kari ayam... hmm..tatau arr... aku... ngan sup sayur ngan nasi putih.. sahih x lalu tekak nak masuk makanan camnie. so member aku nie..dah suh laki dia balik.. masakkan food lain tuk dia makan.. hehehehe...

baby yg baru lahir tu namanya alia..apetah..aku pun da luper..ingat yg depan jer.. comel jer.. berat lam 3.5 kg.. sihat walafiat setakat nie..kurang menangis.. dan asik tido.. so x dpt tgk mata dia lagik.. tunggu lah dia besar sket.. sure dpt ambik gambar dia bangun tido plak.. rambut pun lebat giler.. cam da besar lam perut mak dia plak.. so staff aku akan mula bercuti 2 bulan sampailah seminggu sebelum raya nanti..

selamat menjalani masa2 berpantang muna.. semoga cepat sembuh... n baby alia pun sihat2 hendaknya.. amin...

Sunday, June 27, 2010

Hari minggu yg relaks..

Ahad dtg lagik.. Aku baru balik dari umah mak. Singgah beli paper n nasi lemak lauk daging goreng. Balik jer terus pk apa nak buat nie.. hari dah ler panas terik nie. buka tv/astro n charge tepon.. baru rase lega sket.. semalamam tepon aku da padam. takut arr ada emergency ker apa2 nanti bab aku lupa bawa charger.

Perkara pertama aku buat adalah bace seme surat2 yg datang.. n bayar ler apa2 charge yg patut. mmg senang life style hidup gini. xyah sesusah nak pi bank or beratur berjam2 tuk bayar bill. tekan sana sini sket.. dah bayar seme bill2 yg patut2.. mudahkan..jimat minyak, tenaga n mase ..

aku mula rase lapar. then aku minum air vitagen.. x lama tuh.. aku makan nasi lemak yg aku beli tadi. jarang sekali aku makan nasi time2 lunch ni.. tapi bab da lapar.. so ngap ler sampai abis. sedap gak sekali skala dpt makan nasi lemak. ntah biler kali terakhir aku makan nasi lemak pun aku x ingat. hahahahahaa.. so mmg kena pulun abis2 biler ada waktu terluang..

Aku bace paper sambil tgk tv.. mmg x konsentrate.. pastu aku tertekan channel sport. tgk kekalahan korea selatan.. tapi aku rase kalah bermaruah lar.. semangat juang yg tinggi yg patut ade pada team bola pasukan mesia gak. jgn mudah putus asa n berjuang berhabis habisan. barulah puas hati walaupun tewas kan.. hehehehe...

esok da mule kerja semula.. aku mmg da set hujung2 bulan aku mmg busy.. so bersedia dari segi mental nak siapkan report. dah ler minggu akan dtg tu aku cuti byk kali.. harap2 aku dpt siapkan seme keje aku on time. go go hans.. you can do it.. challengeeeeeeeee.....

kalu aku byk mase..aku sambung lagi. now nak tgk tv plak..plus sambung lagik bace tv. ada citer menarik.. hehehehehehe

Saturday, June 26, 2010

Mesyuarat Agung Tiaranita

Pagi lagi aku dah bangkit.. semangat nak pi meeting.. aku sebenarnya baru jer join kelab nie. atas pengaruh kawan2 aku.. bab ckp ada game futsal nyer pasal aku pun join ler kelab nie. Kelab nie untuk wanita sahaja.. kelaba wife dan kakitangan wanita. jadik yg pasti seme wanitalah kan.. hehehehe..

Dah kemas umah lebih kurang. aku pun berangkat ler.. since hari sabtu pagi.. mmg jln langsung x jammed.. n aku leh sampai dari umah ke pj kurang dari sejam. Meeting buat kat crown princess hotel seminal hall. sampai2 jer aku ingat..terus nampak ramai giler wanita2 tengah menyuap2 food sambil menyembang2 kosong.

AKu call member aku yg beriya ajak aku pi meeting nie.. rupanya baru bangun tido.. ceh.. aku pun pi register dulu. Siap ada pakai wristband.. cam nak masuk kat sunway lagoon plak aku rase. Dapat satu booklet pasal meeting nie.. n aku mula nampak beberapa org member2 yg aku kenal.. Jadik aku join sembang ngan depa sambil makan2 meehoon goreng.. sedap gak.. coz' ada sotong n ayam.. hehehehe....

Masuk dlm aku da mula buka netbook..nak hilangkan boring ler.. sebelum tu aku sempat rembat gula2 segenggam n air mineral.. aku x minum kopi/tea kat luar.. jadik kenalah minum air kosong byk2... aku mula pandang keliling..sambil tgk2.. mana nak duduk nie.. nasib ada budak2 LKT yg aku kenal sebelum nie. so aku join diowang. akak yg aku baru kenal time kursus kat cherating haritu pun aku jumpa..

then..akhirnya member aku dtg.. aku suh dia makan2 dulu.. sambil aku teruskan keje aku ngan surf internet.. biler meeting mula start.. aku da tutup netbook aku.. sebabnya.. ada akak nie..terlanggar wayar lektrik.. nasib dia x short..n netbook aku pun selamat gak.. hahahaha.. mulalah sesi2 sembang ngan org sebelah menyebelah n ngan org2 aku baru kenal ...

elok sejam lebih meeting tu berlangsung break lagik.. kali nie ada makan kuih2 ngan sandwich telur n sandwich sardin.. makan lagik.. selera betul aku makan.. aku tgk org lain pun selera gak makan.. ada gak member aku yg dtg bawa anak masing2. so dptlah aku lambung mana2 baby yg agak ringan tuh. ada tu ingat nak dpt goodies terus balik.. tapi diowang ckp goodies dpt time balik nanti.. so seme kena tunggu sampai abis ler gamaknya...

then acara ditunggu2 pun tibe which lantikan AJK utk tempoh 2 tahun akan dtg. AKu tgk pemilihan agak telus. Main angkat tangan n kira undi. Boleh dikatakan senang dan cepat gak arr cara camnie.. Sgt2 tradisional but very effective. Aku calonkan member aku jadik AJK tapi kalah .. apa nak buat.. xder rezeki..so 2 tahun lagik boleh bertanding lagik. hahahahaha..

Keseluruhan meeting nie berjln lancar. Adalah gak unsur2 cam meeting wanita umno dari cara ckp2 dua ke tiga org makcik2 kat sini. kelab nie kalau bayar rm150 akan jadi ahli seumur hidup.. selagi hayat dikandung badan.. jadik mmg ramai org2 veteran dtg. Yg bestnya kalu yg dari region tuh.. datang ngan rombongan cik kiah.. pastu pakai plak baju sedondon serupa.. jadik boleh kenal samada seseorang tu datang dari region mana or klang valley. diowang x ckp nak pakai apa.. so aku bantai pakai t-shirt ngan jeans..mmg terperanjat biler tgk diowang seme pakai ala2 mak datin semenya.. ahhahahaha..

Last skali.. pas abis meeting.. barulah dpt door gift..cantik gak arr. balang kaca kuih.. baru melangkah beberapa tapak.. ada sorang akak nie dah jatuhkan gift nie.. apa lagik. berderai arr. terperanjat beruk gak ler saper2 yg mendengarnya.. aku rase sure ada lebih..mesti leh dpt ganti tuh..

Acara last..adalah lunch kat coffee house crown princess nie. HUhuhu..makan2 lagik.. punyalah byk food yg tersedia.. daripada nasi n lauk pauk, western dishes, kuih muih, dessert, fruits, dimsum, yong tau foo, air2 unlimited food leh dimakan.. mmg padat giler perut aku dibuatnya.. putu mayan pun aku ambik.. hahahahahaha.. dah tu sambil makan sembang2 ngan member2 plak.. lagiklah byk food yg kena ambik tuk makan.

Seme skali meeting nie habis dari mula start aku dtg..sampai time balik dekat2 kul 3pm.. mengantuk giler drive balik. nasib aku balik ke umah mak sajer.. dekatlah sket nak sampai.. sampai2 terus tido sampai petang.. hahahahaha..

Friday, June 25, 2010

Little Warung Jakarta









Aku akhirnya berpeluang makan food yg agak berbeza daripada biase. kedai aku jumpa bernama little warung jakarta which terletak dalam area taman desa, faber tower. rasanya cam baru buka coz' sebelum nie aku x pernah nampak pun kedai nie walaupun aku hari2 lalu area sini.

Aku baru balik dari bandung n jakarta tapi aku x pernah dibawa ketempat makan yg macam nie. Bunyi food pun agak ganjil..memula aku nampak atas meja2 ada bunjut nasi.. aku ingatkan nasi lemak .. rupa2nya nama dia nasi unjut.. nasi yg berkaler kuning..bukan pulut kuning tau.. n di makan bersama2 sambal..itu jer.. harga rm1.20 sebungkus..

seterusnya aku bace menu2 cam korang nampak lam gambar2 tuh. krames adalah consist of combination food yg ada nasi semangkuk kecil, sambal, timun n tomato sekeping dan bergantung kepada lauk apa yg korang ambik samada ayam goreng, sotong goreng, udang goreng or ikan .. semenya bersalut tepung yg amat krispy sekali melainkan ayam goreng. then ada tempe n tauhu . so ada kremes ayam, kremes udang, kremes sotong, n kremes ikan.

kesedapan yg paling nyata terletak pada kruncy2 yg aku pun xsure apa bendanya. sgt2 ranggup bile dikunyah..aku ambik sotong goreng salut tepung..mmg sedap.. hmmm.. nikmatnya makan sotong bersalut tepung yg amat ranggup sekali. ayam goreng pun sodap...

then kitowang order sayur kangkung.. cara masakan cam kangkung masak belacan..tapi belacan rasa really2 light jer. x ler rasa masin sgt.. or rase belacan pun x kuat mana.. kesedapan sayur kangkung nie aku rase terletak pada tomato yg dipotong kecil2.. di goreng sekali.. tuh yg tambah sedap ...

utk drink/desert kitowang ambik 2 jenis .. dedua nie bentuk cendok aku rase.. cuma satu ada cendol kecik2.. satu lagik jenis yg ada agar2 hijau. mmg manis n ais batu yg di campur sekali boleh cover lah rase manis nie.. aku rase dia buh gula melaka.. kacang merah besar2 tuh.. sambil ditiup angin petang2 tu...nyaman jer minum ais cendol kat tepi jalan nie..

kesimpulannya harga korang leh nampak sendiri berapa duitnya.. bagi aku ngan harga x sampai rm15 sorang makan..mmg kenyang n sendawalah makan kat sini. aku yg selalu x habis nasi pun boleh makan seme2 yg dihidangkan sampai habis.. minta tambah sambal lagik coz' rase sambal yg x pedas langsung.. pastu aku x sure apa yg ada lam sambal tu yg buat sedap sekali biler makan ... hahahahahaa..

so korang kalu dtg area taman desa nie.. bolehlah dtg mencuba... x rugi weyyy... hehehehe

Samba de Futsal

Aku akhirnya dpt bermain hari nie futsal setelah berminggu2 cuba book court futsal x dpt. Asik penuh jer memana court futsal. Maybe now trend org main bola dlm dewan. X main kat padang bola cam biase. Walaupun world cup sedang berlangsung now tapi court futsal senantiasa penuh sepanjang mase...

Aku memula da book futsal court kat bangsar dbkl tapi nie open court. Murah jer sewa court kat sini rm40.. tapi yg lecehnya kena gi bayar time ofis hour. saper plak lar yg nak kuar pi bayar fee nie.. then diowang pi carik court lain yg agak selesa.. Dapatlah samba futsal...

Samba de fursal ke de Samba Futsal nie terletak di jalan 225 Petaling Jaya. Senang jer nak carik tempat futsal nie. Dari federal highway yg menghala ke pj, susur keluar jalan 222 then belok ke kiri selepas mobil tu..jln terus.. sampai nampak security guard ofis.. haaaa. dah sampai kat court nie..

hari nie kita bermain cukup2 10 org. ada 3 org laki n yg lebihnya gal. Dari kul 7 sampai kul 8.. sejam jer .. tapi bab main xder berganti2.. xde rehat. mmg memenatkan.. berpeluh2.. sampai rase x cukup nafas. muka pun da jadik merah menyala2.. tapi mmg fun bergelak ketawe sambil main. letih byk bukan sebab main pun.. ketawe jer lebih2..

pas abis main futsal member ada nak belanja.. tapi aku ader hal lain ngan member lain plak. then aku terus blah dari situ. mmg rase puas hati dapat main kat sini. court berbumbung.. jadik sewa mahallah sket.. lam rm115. da ader 10 org tadi..bahagi2 sorang bayar rm11 sorang.. balik umah.. puas hati lah.. dah lamer x main.. kaki aku sakit giler.. dua2 betis cramp.. adeyy... main futsal punya pasal.. hahahahahahaha

salah satu aktiviti yg menyihatkan tubuh badan..coz' seme anggota badan bergerak.. fully recommended.. tapi jgn over bermain.. kecederaan mudah terjadi.. hehehehe..

Thursday, June 24, 2010

The Balqees




OK... kali nie aku berjaya jumpa tempat makan baru. Terletak di area jln klang lama, berdekatan dgn faber tower, sri kota ngan area. Kedai nie baru buka gak ler.. maybe lam beberapa bulan. AKu cuma berkesempatan tuk berkunjung hari nie lam waktu lepas kerja.

Ini adalah kedai white coffee sebenarnya. Xde alcohol dijual.. so bolehlah makan tanpa ragu2 kat kedai nie.. decoration kedai agak menarik, very da cosy n look very nice to hang out. Ada belah aircond.. n boleh gak lepak kat luar..sambil2 nonton world cup disaat nie...

Variety food yg ada kat sini adalah pelbagai. nak ckp kedai western pun x coz' ada gak local food yg diowang served. Dari burger, pasta, steak sampailah kepada mee, mee hoon, kuew teow seme nya ada... ckp jer nak makan apa.. macam2 ader.. hahahahaha...

sama gak arr ngan varierty air yg ada kat sini. dari jenis2 espresso, tea, hot choc sampailah jenis2 sejuk cam ice blended, cocktail n etc.. pilih jer lam menu mana yg berkenan kat hati tuh...

so hari nie aku pilih menu yg simple jer.. kuew teow goreng n ice blended manggo. osmet aku plak pilih mee kungfu ku aku rase.. n special balqees ice blended.. agak lama gak kitowang tunggu.. tengok customer x lar ramai mana pun.. tapi adalah.. maybe diowang buat satu2 kut...

sampai2 jer memula adalah air.. decoration yg menarik tuh air2 yg dihidangkan.. then dtg plak 2 gelas air sejuk. maybe seme customer akan dpt air sejuk biler order food kut.. aku pun x sure coz' x tanya.. n x minum pun air sejuk nie..coz' ice blended aku mmg byk air batu dah.. hehehehe..

then sampailah giliran food plak sampai.. mee kungfu..mmg nampak tempting sangat..coz' ada sekor udang yg sederhana besar terletak cantik kat tengah2 pinggan.. bapaklah besar pinggan dia kasik. byk gak haiwan2 lain lam food nie cam sotong, ayam, pastu ada sayur2.. rasa pun bolehlah sedap.....

then aku nyer food plak sampai.. nampak hitam berkilat... panas2 berasap2 lagik... mmg nampak sedap.. ada gak udang sekor atas pinggan aku nie. pinggan pun punyalah besar.. byk gak ler kuew teow nie...haiwan2 mmg byk..ada telur.. sotong... ayam...cuma daun kucai jer xder.. mmg stail melayu nyer kuew teow lar nie...

sekali aku suap jer ke dalam mulut..maih aih.. hilang selera terus.. pasal pa... masin yg amat.. huh.. tukang masak nie baru kahwin apa.. nak kasik org cepat dpt darah tinggi ler tuh.. nasib aku nie boleh telan lagik.. tp x abis lah makan.. huh..terus potong kedai nie lam list aku.. maybe aku silap pilih menu..

kesimpulannya.. kedai nie mmg cantik.. variety food pun byk.. so korang kena pilih betul2 food yg sesuai tuk dimakan kat sini.. maybe aku dtg silap haribulan..garam tumpah lam kuali.. hahahahaha...

selamat mencuba...

Tuesday, June 22, 2010

Grocessary Day

Aku da plan dari malam tadi barang2 tuk beli hari nie. Buat satu list barang2 apa yg da abis n osmet aku tukang check seme brg2 yg da xder lam umah nie. Byk gak barang2 da abis rupernya kena beli especially barang2 makan lam tin. mmg kena pi area mv nie...

Memula singgah kat kedai jual jajan. beli asam bulat, then sotong keping pedas n sotong keping manis. time duk bayar tuh.. tetiba aku terpandang perkataan makanan x halal. terus hilang selera aku nak makan benda2 yg da beli nie.. ish..camner kedai nie boleh jual benda x halal lam satu kedai jajan yg ada byk benda2 halal lain.. xpahamnyer aku. memula aku rase cuak gak tgk sotong2 duk lam bilik. biler dah masuk bilik tu..barulah aku pasan bau sotong yg agak teruk membuatkan sotong2 kering ni duk berasingan. pasnih sure aku xtakkan masuk kedai titbit nie lagik. harammmmmmmm...

pastu aku pi makan sushi plak. cam biase aku ske makan sushi coz ada food yg bagi aku menarik tuk dicuba. aku ambik salmon salad, then crepe crunch salad kut namanya, tori karage, sushi with scallop, nasi garlic, n beberapa sushi lagik yg aku pun x ingat namanya. jenuh giler nak makan salmon salad coz' byk giler salad dia letak. cam rase kambing jer mengunyah x berhenti2.. hahahaahaha....

dah kenyang perut tuh.. barulah bergerak ke jusco...memula lalu area buah.. ambik buah nangka, strawberry, pidang montel, pear n yellow kiwi. ada sekali tuh rase buah rasperberry mentah.. mak aih.. teruk tul rasenya.. punah harapan nak makan buah kecik nie.. mmg xleh masuk punyalah.. then tgk buah apricot.. ingat nak beli so boleh buat air apokat.. biler pk2.. minum kat kedai lagik best dari buat sendiri.. hehehehe...

then lalu bahagian makanan sejukbeku.. n susu2.. kat sini aku ambik crabstick, ice cream 2 jenis, nugget ayam, tempura, karipap beku..sardin n ayam.., susu low fat, lalu bahagian air plak.. ambik diet coke 3 dozen, air pop 2 jenis, sparkling pun dua perasa, vitagen 2 set, ..lalu barang2 kering. angkat telur size A.. mmg betul2 besar telur nie.. sure byk khasiat...

jln2 lagik.. ambik orange sunquick.. then lalu tempat makanan tin aku ambik kacang pea hijai, baked beans, sos spagheti, spageti, mushroom soup, button mushroom, sos cili..

last skali baru aku bergerak ke arah toiletris plak. kat sini cuma ambik ubat gigi, selalu beli berus gigi tapi tgk xder plak brand yg aku selalu pakai. then beli pewangi kete n rumah. x beli sabun basuh coz' last month aku da beli 5 sekaligus time ada promo. sabun mandi, syampoo, conditioner pun x beli.. yg bulan lepas nyer pun x abis pakai lagik..

haaaa.. aku ada beli brg2 makanan cam conflake, coco crunch, prebiotik food, crunch bar, nesvita n lays, pringles.. seme nie utk breakfast aku kat ofis nanti. aku da xlarat kut asik makan benda sama kat ofis.. so nak try makan benda2 cam gini plak. manalah tau kesihatan perut aku makin baik..n perut leh kempis.. berangan.. hahaahahaha...

dah agak penuh troli aku nie.. berat pun yer.. then terus ler pi kaunter bayaran..apa lagik kan.. pergh.. dekat rm400 seme benda2 aku ambik tadi.. bayar jer arr.. gaji pun nak masuk lam hujung minggu nie.. hehehehe.. then ambik brg free.. dapatlah mug nesvita n conflake lagik.

nak balik tu sempat lagik singgah kat bread talk. beli roti lagik.. pun tuk breakfast.. tatau arr. naper aku ske beli makan siap2 tuk breakfast.. maybe leh makan tuk lunch skali.. hehehe.. then baru gerak balik...

sampai umah..kemas2 barang2 nie seme.. sampai penuh fridge, almari makan. baru rase seronok sket nak makan2.. tgk cam healthy food jer seme aku beli kali nie.. kalu rase nak masak2 baru beli brg2 basah later samada kat pasar malam or kat jusco.

dalam duk tgk tv nie.. makan nangka madu..mmg manis.. then minum air pop perisa orange.. sedapnya... sahih pasnih jarang kuar umah.. coz' seme food da ader lam umah. lepak2 kat umah jer arr pasnih.. saper dtg kita kuarkan food da beli nie.. hehehehe.. selamat malam.. aku nak tido.. esok nak gi keje.. zzzzZZZzzzz..

WarGames

Pas dinner aku tgk movie tajuk wargames. Naper malam nie aku pilih nak komen pasal citer wayang nie. bab aku rase ada sesuatu yg menarik tuk di bincangkan di sini.

Citer nie berkisah pasal sorang budak yg agak nakal, suka main2 lam kelas.. n suka main games . lagi satu dia sgt interest pada gadget2 komputer. citer nie zaman 80an aku rase bab ada lagik pakai floopy disk or disket yg besar tuh. hahahahaha..

kirenya budak nie adalah hackers.. coz' dia boleh ubat result exam sekolah dia.. dari x lulus kepada lulus.. member gal dia pun memula cuak x ske, tapi pastu ubah gak result jadi lebih baik lagik.. mmg rosak akhlak ler jadiknya nanti kalu seme org leh ubah result exam.

satu hari budak nie hacks satu system tuk dptkan kod program games. dalam duk godak2 tu dia x sedar.. dia bermain ngan komputer yg dibawah kendalian army US. apalagik..
komputer US nie plak adalah misi tuk buat peperangan ngan negara2 luar.

cerdik pandai dalam US army pun x sedar camner komputer nie boleh jadik terrorist senyap2. cuma ngan kebijaksaan budak nie.. boleh mengubah program komputer perang nie.. nasib baik budak nie berjaya pikir apa yg terbaik.

moral kat sini adalah secanggih mana teknologi, kalu kita terlalu bergantung kepada komputer mmg bahaya giler. dah tuh.. komputer nyer system mmg boleh di tembusi oleh cerdik pandai walaupun seorang budak sekolah. bayangkan kalu komputer yg memerintah negara kita.. system komputer bukannya ada akal yg panjang boleh berfikir secara waras. wajiblah kita kembali kepada Pencipta Yg Maha Esa..

Komputer adalah secebis kecil kecerdikan manusia.. sedangkan otak manusia adalah merupakan berjuta2 cantuman komputer kalu nak dibandingkan.. renung renungkan... selamat beramal..

Nyonya Restoran

Minggu lepas aku makan kat kedai belanga.. hari nie plak aku makan kat kedai nyonya betul2 sebelah kedai belanga nie. kire berjiran ler kedai2 ne... food kat sini adalah jenis makanan nyonya.. dari kuih muih nyonya.. sampailah kepada main course.

Aku order mee hoon kuning... nie actually aku rase mee hoon yg kaler kuning makan ngan kari ayam. ada letak kentang.. pastu ada sambal sket.. makan sesedap rase, x terlampau pedas.. cuma aku agak kureng bab2 makan ayam gulai nie..

then opismate aku order mee kering kari. ini lagi simple.. mee kuning yg digaul ngan kari kering. ada tau foo kering, ayam kari. yg nie pun x baper pedas. bolehlah makan kalu saper x kuat pedas tuh..

air barli panas n air sour plum mmg sedap. x rugi order kat sini. mmg betul2 masam air nie.. hahahaha.. aku sampai x tertelan asam boi tuh punyalah masam. lagi satu nak beli food kena beratur n bayar dulu. then ambik resit dulu kat meja.. nanti diowang akan serve food yg kita da order tadi.

keseluruhan layanan sgt memuaskan.. food pun sampai cepat jer. food sedap n panas2 time makan.. harga pun aku kire bolehlah tahan bab makan kat area lam midvalley..or gardens.. nie.. jadik korang pi ler try sendiri kalu nak tau sedap ke tak food kat sini yer.. bye..

Sunday, June 20, 2010

Lunch with my fren

Aku bangun awal di pagi ahad nie. Aku da janji ngan kawan2 nak prepare lunch for them. Since aku terror gak ler sket masak lemak ketam mestilah tuh jadik menu utama lunch nanti. Aku da beli barang2 mentah semalam kat tesco. da siang seme skali tinggal nak masak jer lagik.

memula skali masak lemak cili api with ketam. masakan paling mudah aku rase nak prepare. cuma blend sekali seme bawang besar, bawang kecil, bawah putih, kunyit dan santan n cili api secukup rase. siap je seme nie terus jer masuk lam periuk bersama ketam yg da siap dibersihkan. buka api agak2 sedang n kacau perlahan2 sampai ketam masak n bau harum naik. x ketinggalan kena buh serai titik tuk menyedapkan lagi masakan lemak ketam nie.

masakan kedua adalah ikan goreng. lagik mudah.. kelar ikan elok2.. then buh garam n kunyit secukup rase n goreng jer arr sampai garing. petua supaya x melekat kat kuali time goreng ikan nie adalah masak guna api sederhana n tunggu ikan tu betul2 garing n masak baru balikkan.. sekejap jer da siap..

masakan ketiga adalah ayam goreng masak sambal. nie pun x susah mana.. goreng ayam yg dicampur ngan kunyit then asingkan ke tepi. prepare plak tuk sambal which buh lada giling, air asam jawa n garam secukup rase. biler sambal lada da masak, baru masukkan ayam yg da digoreng tadi dan gaul semaunya.. siap dihidang...

masakan keempat adalah daging masak kicap. yg nie pun ringkas dan mudah disediakan.. aku da potong daging ni nipis2.. kemudian masukkan air secukupnya lam kuali, buh daging, kicap manis, kicap cair n lada hitam secukup nya. nak sedap lagik masukkan bawang besar or bawang merah yg dimayang kecil2. masak sehingga daging empuk .....

masakan terakhir adalah sayur campur. kali nie sayur campur contain, capsicum merah, hijau, kuning , then tauhu kering, kacang pea, putik jagung, karot, cendawan butang. daun kucai. potong seme sayur2 nie ikut saiz yg korang suker. biler da goreng tuh masukkan sos oyster utk melazatkan lagik rase sayur campur tuh..

selain dari lauk2 tuh, aku da beli sparkling juice 2 botol, ice cream cremania tuk desert.. x lupa buah tembikai skali. air oren lagik ader. time panas2 nie biler dpt minum yg sejuk2 ada air batu mmg heaven sekalik. aku ada juga buat air teh o panas tuk member2 aku yg special nie. mmg wajib pas makan nak minum air panas plak.

sambil tgk channel afc, makan plak da kul dua lebih, so seme sekali mmg selera makan x berckp langsung. hahahahahaha.. da abis makan.. biaselah..seme da rase mengantuk.. makan asap plak kat luar rumah.. aku mmg x ske bau2 asap lam umah, so diowang da paham n duk luar jer. hahahahaha... pas abis tuh mestilah masuk balik coz' kat luar panas sebenarnya.

aku da mengemas seme skali. x byk lauk yg tinggal.. nanti petang2 sket aku leh makan sekali lagik. aku nak tido dulu.. penat.. plus kekenyangan gak....

Saturday, June 19, 2010

family day at wet world shah alam

hari yg ditunggu2 setelah merancang beberapa bulan. aku da bangun pagi2 lagi.. nasib baik kunci jam awal2 lagi. tapi aku da sedar lebih awal dari tu bab ada pangilan nature. hehehehe...

pas aku bersiap pi ambik plak 3 anak sedara aku sekali. diowang mesti ske pi main air nie. da lamer diowang nie asik tanya aku biler nak bawak diowang pi main air lagik. bukan aku xmo bawak tapi aku xbaper ader mase . kurang2 kena ambik masa sehari suntuk tuk gi main air nie..

sampai kat wet world sebelum kul 8.30 pagi lagi. alhamdulillah..seme ajk da ader n tengah menjalankan tugas ngan jayanya. aku cuma bertugas sebagai bendahari n pembantu tuk melancarkan family day nie jer. diowang kasik wrist band, nombor cabutan bertuah, n kupon makan.

anak sedara aku seronok betul nampaknya. diowang siap ada main game yg diowang anjurkan lagik. biler ada game tuk ambik gula2 sebanyak muungkin, 2 org anak sedara aku yg kecik2 nie..masukkan gula2.coklat, jeli lam baju diowang. so nampak cam org pregnant coz byk nya diowang leh ambik, syabas anak sedara aku nie.. main game pun menang, dpt ler hadiah nanti...

pas sesi makan2, anak sedara aku start tarik tangan aku nak pelampung, nak naik gelungsur itu ini.. naik letih aku dibuatnya. kalu dulu bolehlah.. now aku da makin semput biler duk lam air lamer2. so aku biarkan diowang main air ngan pelampung kat kolam yg dlmnya takat buku lali aku. jadilah...

abis upacara family day, kemas2 n balik. anak sedara aku pengsan sepanjang masa perjalanan balik tu. lega diowang puas hati n sampai penat tertidur. aku da kasik lagik wrist band supaya diowang leh dtg ngan mak ayah diowang sendiri plak..

aku teruskan perjalanan pi tesco beli barang2 tuk masak2 esok. then lepak kat johnny kopitiam. makan lebih kurang.. sambil bace paper.. balik umah... siang n bersihkan seme lauk2.. then aku lelap.. penat giler aku rase.. hari yg sgt panjang.. sampai member aku ajak pi high tea kat concorde pun aku tolak..

aku kena kemas rumah plak.. esok da janji ngan member nak buat makan2 kat umah.. so aku nak rehat lagi.. sebelum buat itu ini .. selamat malam seme.. semoga terhibur bace coretan aku hari nie..

nailis

member aku dari sarawak turun lagi ke kl. untuk ke sekian kalinya.. member aku yg lain ask to meet up. aku mmg dah lame x jumpa diowang nie.. so aku pun setuju walaupun aku x baper sihat lagik. takut gak diowang seme kena virus sakit aku nie...

aku set appointment kat restoran nailis, ampang. restoran nie agak glamer kat area ampang nie. ada set western, local, thai based n air pun ader macam2 jenis. berkaler2 n mmg nampak menarik food kat sini.

aku order nasi goreng special nailis which contain telur mata kerbau, kepak ayam, sayur2 , nasi goreng, udang, sambal sket.. air kelapa.. ada satu member aku order nasi goreng sardin.. nampak menarik n sedap jer. lain tu order cucur bilis.

kedai nie ada 2 tingkat. pastu ada jenis meja jepun so korang boleh pilih duk atas or bawah.. pastu nak bersila or duk atas kerusi. ada berjenis2 kerusi ada leh pilih. kalau duk kat tingkat atas tuh.. siapa ada cam lift bawa food dari bawah ke atas. so takder staff kat sini penat nak turun naik ambik food/drinks.

overall food kat sini sedap2 belaka. korang leh try kalu korang berada dekat2 area ampang nie.. kedai nie kat belakang ampang point. betul2 kat corner lot hujung sekali.. so senang nak carik kedai makan nie..

sila2 ler mencuba sendiri yer..

hospital

Jumaat aku cuti. aku masih x sihat lagi sebenarnya. tapi aku pi hospital bukan nak check diri aku tapi bawa mak aku pi ambik darah. setahun sekali mesti kena bawak mak pi check darah. proses mudah je.. pose dari malam sampai pagi, then pi hospital ambik darah. since hari nie hari jumaat, x ramai org yg dtg...

biler aku da ambik mak kat umah, baru nak cari kertas ujian darah tuh. ngan aku yg pelupa.. mak aku pun sibuk carik gak. hahahaha.. a last jumpa kertas tuh.. setelah aku selongkar seme kertas2 yg ada lam kete. terus aku buang mana2 kertas yg ntah apa2 ada lam dashboard kete nie...

pas abis jer ambik darah, kitowang pi makan nasi lemak kat seberang jalan hospital nie. kedai nie mmg famous ngan nasi lemak. sambal dia sedap.. sampai masuk lam paper. aku pun x sure apa yg sedapnya coz' nasi x lah berlemak sgt.. sambal pun ada bawang n lada jer. maybe lauk2 lain yg dia ada cam sambal sotong, ayam masak merah yg buat sedap tu..

abis makan kitowang pi singgah bank jap.. then pi econsave beli barang2 dapur mak. walaupun harinie hari jumaat aku tgk ramai giler org beli barang2 dapur. lauk2 basah seme nyer fresh n byk org ada choice beli macam2..

now aku lepak kat umah dekat 1/2 hari. aku mmg x larat nak bace email or jengok2 system aku nie. baru rase nak rehat sket ada jer masalah2 bertimpa dtg.. esok aku ader family day,cam macam2 masalah da timbul. aku da cuba buat yg terbaik. harap2 seme akan berjalan seperti yg dirancang..

aku berdoa. semoga apa yg dirancang.. adalah seperti sepatutnya.. kesihatan aku bertambah baik.. n aku leh join family day esok..

Thursday, June 17, 2010

mcPee Nanny

Aku pi tengok wayang citer mcPee nanny. citer nie fully recommended for family.. kalu awal2 aku da tag for family.. korang sekeluarga mmg kena gi tengok.. naper. tunggu aku nyer komen pas nih...

Citer nie pasal kisah sebuah keluarga di ladang barli. Husband kena pi perang so tinggal wife dan 3 org anak, anak sulung lelaki baru berusia 12 tahun , anak perempuan berumur 10 tahun n yg bongsu berumur 5 or 6 tahun.

Kehidupan diowang mmg kecoh antara anak2 nie..hari2 bergaduh..sampai mak dia terjerit2 n letih dibuatnya melayan kerenah anak2. Pulak tu mak dia kena jaga kedai runcit dibantu oleh seorang wanita yg sgt2 tua.. nyanyuk pun ader aku rase....

Satu hari yg sgt kelam kabut, seorang tua muncul di muka pintu family nie n mengenalkan diri sebagai mcPee nanny. Dalam base mesia nanny adalah pengasuh budak2. Mula2 pompuan nie mmg x alu2 kan pun kedatangan nanny, tapi bile dia berjaya menjinakkan anak2 dia yg nakal tu.. pompuan tu pun respect giler.

Datang bala bertimpa2 bila 2 org anak buah pompuan nie dtg umah. Lagilah budak2 nie bergaduh sakan. Nanny nie berjaya menggunakan kuasa yg ada padanya tuk memberi pengajaran yg berguna kepada budak2 nie..

Jadi citer seterusnya mmg kelakar maut. Aku ketawe cam nak pecah perut. Nasib air minum aku x tumpah time adegan2 kelakar maut nie. Aku xnak lah kan merosakkan kemeriahan citer nie.. so korang pi ler tengok sendiri adegan2 kelakar yg membuat tali perut korang nanti . hahahahahahaa..

Manuka Honey

Aku masih batuk dgn agak teruk hari nie. Luar biasa batuknya coz' xde kahak sgt tapi sgt kering so macam batuk anjing pun ader. hahahahaha. So member aku recommend makan manuka honey.

Apakah manuka honey nie? Datang dari new zealand nyer produk. Sejenis madu yg dicampurkan dgn bahan2 lain bagus tuk org sakit tekak dan gastrik. Jadi aku pun try ler makan coz' ada org da beli sebelum nie. Rasanya agak teruk tapi boleh makan lah..

Jadi hari nie aku pi mv ngan member n gi beli kat kedai nature farm. Ada berjenis2 honey manuka nie skang.. tapi aku pilih brand yg dah lama punya.Org jaga kedai pun recommend beli.

Ada few type of manuka honey ne.. ada 10,16 and 20 atf ke apatah aku rase. Malas nak check naming tuh.. Kena makan 3 kali sehari lepas makan. tuk gastrik plak kena makan sebelum makan pagi.. Jadi xder lah aku bergantung kepada ubat2 kimia nie lagik. Cuba makan dulu camner khasiatnya..

Aku da x larat nak makan ubat2 kimia sebab tu aku pilih makan manuka honey nie. Kalu elok aku leh recommend korang plak makan. Selain tuk sore throat n gastrik, bagus makan honey tuk menguatkan tenaga. Jadi aku yg berumur nie mmg memerlukan supplement yg sesuai ngan peringkat umur aku nie..

Korang boleh try ler yer. no harm.. just price is matter.. hehehehehehehe....

Yang mana menggambarkan diri anda ?

WANITA TANAH

Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei), Virgo(24Ogos-23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari).

*seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikal.
*Penyabar dan bertolak ansur, mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material.
*Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan siksp berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan.

*Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang.
*Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana.
*Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.


WANITA API

Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April), Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius(23 November-21 Disember).

*Dilahirkan sebagai pemimpin
*Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar.
*Seorang yang artistik dan sukar dijangka, tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu.
*Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah, mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.
*Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi mersa sedih dan terhiris.
*Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar. Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.
*Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.


WANITA ANGIN

Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun), Libra(24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari).

*Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan.
*Berfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif, bagi mereka segalanya boleh dicapai.
*Bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh.
*Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik.
*sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul, untuk berkonfrantasi.
*Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka.
*Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja.


WANITA AIR

Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai), Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac).

*Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju.
*Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati, berdaya imaginatif, sentimental, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati.
*Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan.
*Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.

Rabbighfirli Warhamni

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN- semasa duduk antara dua sujud



Dalam tidak sedar.

Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini..

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)

Warfa'nii (angkatlah darjatku)

Warzuqnii (berilah aku rezeki)

Wahdinii (berilah aku petunjuk)

Wa'Aafinii (sihatkan aku)

Wa'fuannii (maafkan aku)


Setelah selesai, diamlah sejenaklalu sampaikan rasa syukur kita

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja..

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu

tetapi hati antara tidak dan mahu pantaslah Allah perlakukan kita begitu.

Wednesday, June 16, 2010

Restoran Rimbun Klasik

Dah lamer aku x promo pasal kedai makan. Hari nie baru aku ader peluang pi makan kat kedai lain. Restoran nie terletak kat tepi jalan lepas exit highway kajang. rasanya sebelah dari shell tu da nampak besar2 terpampang nama kedai nie.

Aku baru nak melangkah masuk ke restoran nie... hp aku da mula berbunyi... sahih masalah negara nie.. huhuhu... agak dah.. terus selera aku x jadik nak makan... ramai giler org call aku pastu.. ngan sms lagik nak jawab... adey.. tapi x mematahkan semangat aku nak order kat restoran nie..

restoran nie menyediakan masakan ala-thai.. so menu dia mesti korang boleh agak punya.. aku order ikan siakap 3 rase.. nak kecik punya.. then tomyam seafood.. kailan ikan masin.. air laici panas n tembikai laici..

x habis sempat on call.. seme food da sampai... so sambil aku berckp kat hp.. sambil sebelah lagi tangan aku menyuap makanan.. mmg dasat kalu org tgk punyalah.. kalah businessman ... tapi aku cuma kuli2 kecik jer.. hahahahaha...

overall food kat sini boleh tahan.. cuma aku x sangka biler ckp nak ikan siakap saiz kecik.. betul2 dpt yg kecik punya.. hahahahahahaha..... harga pun boleh tahan gak... so korang bolehlah mencuba makan2 kat sini kalu da lalu area2 sini.. nanti aku cuba cari kedai makan yg berlainan terus dari biasa..

sampai ke temu lagik... byeeeee

Tuesday, June 15, 2010

Indon Part4

Akhirnya aku terpaksa ucapkan selamat tinggal pada bandung. aku kena berangkat pulang ke jakarta semula. Lepas da breakfast kat hotel, kitowang terus bertolak menuju ke jakarta. cam biase jalan mmg jammed gak teruk2 kat pagi2 sini..

sempat lagituh singgah beli jajan kat tepi jalan. aku beli tuk budak2 ofis.. kalu aku ..mmg x makanlah ... sampai setahun simpan jer sampai berkulat. aku beli 3 jenis jajan.. pisang salai, kerepek tempe n dodol nenas. paling sedap aku rasa adalah dodol nenas..

then stuck lam jammed cam biasa..n journey take about 4 hour plak lagik. sepanjang jalan aku asik membuta jer.. mak aku jer perhati kiri kanan jalan. sampai kat jakarta tempat yg dituju adalah ancol. sini seebenarnya cam pusat pelancongan tema permainan. ada cam sunway lagoon, ada kabel car, aquaria cam kat langkawi. berekar2 luasnya.. macam2 lagik benda yg menarik ada kat sini.

tapi cuaca time nie sgt panas. aku cuma sempat naik kete kabel. so dari atas nampaklah macam2 benda yg ada kat bawah nie. mmg cantik scene kat bawah plus lalu sepanjang pantai ancol nie..

lepas melawat ancol lunch lagi kat restoran nasi padang. then bergerak menuju kat ITC Plaza. Sini cam plaza kat jln chow kit or petaling street. semua barang ada dijual kat sini. aku beli t-shirt jakarta tuk adik beradik aku plak.. mak aku biasalah..beli t-shirt tuk cucu2 dia.. beli t-shirt tuk anak2 dia. x lupa beli buah gajus, kerepek nangka, buah asam, ngan popia mini.

pas abis shopping pi dinner kat restoran sunda plak. makan nasik lagi.. hmm.. pas makan mak aku sempat beli buah mata kucing n buah salak. aku x makan buah salak tapi mak aku ckp nie salak madu..manis.. makan jer lah mak.....

malam aku bersiap2 kemas bag. banyak gak rupanya barang yg di beli...

sebelum aku terlupa.. sebelum sesi shopping kat bandung harituh.. pagi2 tu sebenarnya kitowang pi melawat tangkubang perahu.. tempat tinggalan kawah gunung berapi.. tapi masih lagik berasap2.. sejuk n nyaman jer kat sini walaupun matahari terik atas kepala... cuma yg x bestnya.. penjual asik kerumum kita mana jer kita gerak. sungguh melemaskan..

sebenarnya barang mak aku ler yg paling byk.. barang aku sket jer.. tapi aku kena masukkan seme sekali..supaya senang nak timbang nanti.. malam yg panjang.. aku x baper lena coz' aku selsema ngan agak teruk plus batuk2 anjing da mula plak...

Esok pagi bangun jer terus siap2..mandi.. n turun pi breakfast kat hotel. kat jakarta aku stay kat hotel gran alia cikini. punyalah nama cam grand.. tapi cattle pun xder lam bilik. apalah punya sengkek hotel nie..

nasib jer breakfast kat hotel nie sedap. means better than hotel kat bandung tuh. maybe byk choice n western food byk. barulah sedap sket nak makan. ada coco crunch, pan cake.. etc.. aku rembatlah makan byk sket coz' da baper hari aku asik makan sejemput jer.. sure berat aku turun nanti nie.. hahahahahahaha

akhirnya masa yg ditunggu telah tiba. tantan hantar ke airport. so melangutlah aku kat airport nie. aku sempat makan a&w kat sini.. then minum abc.. lam batuk2 tu aku sempat lagik tu minum abc..camner lah nak elok batuk aku nie..

then flight aku da panggil. aku pun cepat2 settle seme nya.. n masuk kedalam perut kapal terbang. nasib time nie aku da beli dinner lam flight. yet aku xde selera sgt lagik nak makan. baliklah aku ke mesia dengan selamatnya. ambik bas ke kl central. lam dekat tengah malam aku baru sampai. pergh.. penat duk lam bas..

aku berjalan lam tengsah malam tu pi kat opis aku ambik semula kete. pergh.. rindunya aku ngan kete.. tgk kete basah lencun.. sian. kete aku.. mesti kete aku pun rindu sama aku. hahahahahaha.. balik umah mak da dekat kul 1 lebih. bila da siap kemas barang2.. dekat kul 3 pagi baru tido.. mimpikan yg indah2 yer.. lain tahun maybe aku nak pi tempat lain plak..

cukup2 lah pi jakarta. bandaraya yg sangat sibuk... jammed 24 jam aku rase.. bandung mmg kota shopping. x sedar duit akan cepat abis kat sini. macam2 benda yg kita akan beli walaupun sebelum nie kita x terpk pun nak beli. maybe aku akan dtg lagi ke kota bandung nie. cuma xkan lalu jakarta lagik.. selamat tinggal indo.. selamat malam mesia.. zzzzzzzZZZZZzzzzzzz

Indon Part3

Bangun sikit punya awal. Perbezaan waktu mesia dan indon cuma sejam jer means indon sejam awal dari kita. Maybe tido yg awal buat jam 3 aku da mula tersedar. then tido semula pas pi toilet. terjaga lagik.. tido lagik.. sampaila jam 5 pagi.. mak aku plak tersedar.. mak ckp..ehhh da siang.. cepat bangun mandi n pi breakfast.

memula aku cam x caye.. biler aku sendiri tgk kat luar.. cepatnya ler siang kat sini baru kul baper nie. tapi bab da janji ngan tantan.. aku pun bangun ler.. mandi .. then pi breakfast. semuanya bersemangat nak pi jalan2 kat kota bandung nie.. kota syurga membeli belah.....

tempat pertama dituju adalah rumah mode. kat sini adalah area factory outlet. byk lagi nama2 factory outlet yg famous kat area sini cam donna karren, gucci.. etc.. kat sini aku sempatlah sambar beli satu t-shirt tuk diri aku. hehehe.. then pi lunch kat restoran sunda plak. sini food adalah ikan talapia.. so mmg xleh masuk ngan aku nyer tekak.. aku makan sket2 jer.. lagipun batuk2 aku da makin kuat...demam lagi...

dari area factory outlet nie, pi kat pasar baru. kat sini ada jual jenis2 kain telekung, batik n apa2 yg terpk di kepala nak beli. kat sini mak aku borong kain telekung, tudung, blouse, n aku beli kain pelikat tuk boss n tudung nak kasik kat besday gal nanti. lama gak kat area sini...

dari pasar baru bergerak ke kedai jual barang2 kulit tuk beg tangan, kasut, baju..etc.. yg jenis kulit punya. aku da x larat nak jln time nie.. x lama singgah.. ada lah 10 min gitu..

kedai seterusnya adalah factory outlet tuk jeans. kat sini majoriti adalah org mesia. mmg murah giler jeans kat sini. bayangkan levis 501 harga seratus lebih. kalau kat mesia dah lebih tiga ratus aku kena bayar.. aku rembatlah satu suar jeans kegemaran aku... hehehehe.. dah lengkap aku nyer collection suar jeans..

abis beli suar jeans jer hari da gelap.. then terus pi balik makan kat restoran padang lagik. aku da x selera langsung. asik makan nasi jer.. sedangkan kat mesia pun aku jrg makan nasi.. inikan pula makan nasi cam pulut...

abis makan..terus jer balik hotel dan zzzzzz.. mak aku sibuk berkemas coz' esok nak pi jakarta plak.. aku tido jer terus coz' seluruh badan aku da seram sejuk ke tahap dewa..

Indon Part2

Setelah 2 jam berada dalam perut kapal terbang akhirnya aku berjaya menjejakkan kaki aku ke pulau jawa dimana ibu kota Indonesia..jakarta... here i come.. kat international aiport jakarta. boleh tahan moden gak airport nie. tapi biler bab nak check kastam..mak aih.. lama giler. adalah dekat sejam. dah le org punya ramai... pastu org2 kat imigresen nie nak ambik gambarlah..cap jari lar..tapak tanganlah.. ish.... x harmoninya...

Kat airport nie da menanti tourist guide yg dijanjikan. Nama dia tantan. org sunda, bandung. kacak bergaya n muda belia gak.. tampan mestilah ada.. sejuk mata memandang... hahahaha.. jadik driver merangkap tour guide sekali. oraitlah tuh.. tapi malangnyer plak tang transport.

Ada ke patut kete honda nie xder aircond. Destinasi pertama yg nak dituju adalah Taman Mini Jakarta. Patut ambik masa sejam tapi disebabkan jammed yg teruk kat bandar jakarta nie. perjalanan lebih daripada 2 jam. AKu da siap berpeluh2 n batuk2. Part nie mmg aku x ske langsung. Abislah trip aku camnie...

Dah la perut lapar. Duk lam jammed..panas terik lagik.. udara asap kotor lagik. bayangkanlah..mana aku x sakit teruk2 pastuh.... Sebelum nak pusing taman mini nie.. kitowang makan dulu kat gerai. nasi ayam bakar.. selera gak ler biler da lapar giler nie. then mestilah minum jus apokat..hehehe. jus avocado...

sudah makan jer.. terus pusing2 kat taman mini nie. nama jer taman mini, tapi berekar luasnya. dah tu ada macam2 benda lam sini. segala jenis muzium ada kat sini , rumah2 kaum adat, n ntah apa2 patung. aku ada ambik gambar sikit kat sini. biler da siap sort nanti aku masukkan gambar2 plak.

lepas pusing2 kat taman mini nie terus bergerak ke bandung. perjalanan jakarta- bandung mengambil masa lebih kurang 3 jam. tapi mase nie da tukar kete. so aircond much better. but too late coz' aku da sakit teruk2 time nie. hanya Tuhan jer tahu lam ati aku betapa aku kecewa tapi aku tabahkan hati meneruskan journey nie...

Sampai jer kat bandung terus pi makan kat restoran padang. food overall bolehlah tahan cuma terlampau sedikit... kedekut giler.. abis seme food lauk2 nie kitowang sebat ngan jayanya. Then terus pi check in kat hotel bandung.

nama hotel adalah hotel mutiara. bertarap 3 bintang. tapi dari observation aku cam hotel tm jer. hahahahahaa.. so da selamat masuk lam bilik. tidolah apalagi da penat giler nie.. zzzzzzzzzZZZZZZzzzzzz

Indon Part1

Aku bangun seawal jam lima pagi. Dengan semangat waja aku mandi dan bersiap2. kemudian terus kuar gi ambik mak aku plak. Then heading to kl sentral. Lepas hantar mak aku pi simpan kete kat ofis plak. then aku jln kaki ke kl sentral. jaga diri yer kete. 4 hari lagi aku balik ambik. hehehehehehe...

Lam 10 min ke 15 min aku rase menapak di waktu pagi2 hening mmg x memenatkan aku. Rasa lebih segar n fresh. Penting coz' aku tido baru baper jam jer. Naik bas dari kl sentral ke LCCT ambik mase lebih kurang sejam. Dalam duk nak siap naik bas tu... aku rase aku terpandang seseorang yg da bertahun aku x jumpa.. aku x pasti itukah dia.. tapi ada aku kisah..biarkan..

Dalam bas aku cuba melelapkan mata. Mak aku asik sembang la plak x ingat2 punyer. Camner aku nak tido nie. hmmm..layan jer arr.. byk gak benda2 yg kami berbual2. Then lelama xde topik nak dibincangkan.. so adalah chance sekejap aku tutup mate aku yg da lamer kuyu nie...

Sampai jer terus pi check in. Ramai giler org kat LCCT nie. Nasib aku x lama buat check-in n terus makan breakfast dulu. Since org ramai sgt.. kitowang makan kat merry brown. Ada nasi lemak ayam goreng n burger. Tala jer arr..mana yg sempat.

Abis jer makan terus masuk tuk check kastam. Kat sini x lamer sgt beratur. Cukup2 jer mase tuk berlepas. Aku sempat singgah pi toilet kejap.. kuar jer tgk orf terus beratur nak naik flight. Alamak...larik.. kang tertinggal plak aku. Muka mak aku da gelabah n nak marah aku. cepat2 ler aku masuk queue.. n masuk lam flight...

Selamat dah aku lam perut kapal terbang. Lam mase beberapa saat lagi aku akan terbang tinggi di udara.. dan akan melangkau mesia untuk ke jakarta. Selamat Tinggal Mesia..

This is life

Before marriage....

He : Yes, At last. It was so hard to wait.
She: Do you want me to leave?
He : No! Dont even think about it.
She: Do you love me?
He : Of course! Over and over!
She: Have you ever cheated on me?
He : No! Why are you even asking?
She: WIll you kiss me?
He : Every chance i get.
She: Will you hit me?
He : Are you crazy! I'm not that kind of person!
She: Can i trust you?
He : Yes.
She: Darling!


After marriage.....

Simply read from bottom to top ...

Karangan Negeri Sembilan

Salah satu email kelakar yg aku bace sampai terguling2 sakit perut. Sgt kelakar lebih2 bagi org negori kalu menyebutnya. Ada gak beberapa ayat atau perkataan aku x paham..tapi cubalah korang baca dulu yer..

=====================================================================================

Pagi tu pagi Senayan . Mak ngan abah den takdo kek ghumah . Gi motong gotah kek kobon gotah. Ting ga den, uwan den ngan adik den yang umo lapan taun yo kek ghumah.

Te tibo yo dapo ghumah jighan den molotop!!!. Be lango ngan kuali tohumban kek pintu paga. Uwan den yang tongah ngojoan kekabu tu, dek tergamang eh, biji kekabu di teghajang eh . Lobih sogonggam kekabu di kunyah eh. Den ngan uwan den bekoja nak nolong an jighan den. Umang aii, api nenek moyang bosa eh. Jangan kan nak nolong , dokek pun paneh . Tak ditolongkan jighan, kuk ditolongkan, awak lak moda .

Den ngan adik den pun bertinggung lah kek pintu paga nunggu an api padam. Jighan den tah apo lah kabaan eh. Kok idup, ado lah. Tak lamo tu, jighan den pun balik. Ghupo eh dio gi bonda tengok anak eh tangkap ikan. Pueh den kobaan dapo eh tebaka, tak diapik eh . suko bona anak eh dapek ikan bosa. Polak nyawa den.

Yo tak yo, den pun balik ghumah . Kojap tu, den dongar jighan den meghaung . Baghu perasan lah tu . Agak eh, dio nak masak ikan, gi dapo tengok dah hanguh. Kang kok dio datang ngadu kek ghumah den, mau yo den ghembat eh. Pueh den kobaan tadi .

Tu lah cito sederhana ngoghi yang den tengok. Tapi tu pun dah lamooo. Maso den kocik. Tu pun uwan den yang cito.

"KOK MONGAK WAN DEN, MONGAK LAH DEN"

Translation dalam BM lebih kurang camnie...

Pagi itu pagi Isnin. Mak ngan abah aku xda kat rumah. Pegi toreh getah kat kebun getah. Tinggal aku, nenek dan adik aku yg umur lapan tahun je kat rumah.

tetibe je dapur rumah jiran aku meletup!! Gedebabooo!! Belangga & kuali terhumban ( terjatuh) dkt pintu pagar. Nenek aku yg masa tu tengah kerjakan isi kekabu (untuk buat bantal kot) terperanjat, habis biji kekabu tu dia terajang. Pastu biji kekabu yg dekat tangan dia , dia masukkanya ke dalam mulut... lepas tu, aku & nenek aku bekejar ke dapur rumah jiran tu untk menolong. Makkk aiiiii!! Bapak besar api tuh!

Tapi apekan daya, jgnkan tolong nak padam, nak dekat pon x boleh. Panas nak mamposs..! tak nak tolong kang.. jiran, tapi kalau tolong kang aku lak yg cedera. Aku & adik aku pun x berani jadi kitorang tolong tengok jela sampai api tu padam...huhu~ jiran aku tu x taulah ape citer. Kalau hidup, adalah.. X lama pas tu jiran aku pon balik. Rupa2nya dia pegi sawah tengok anak dia tangkap ikan. Puas lah aku cuba terangkan kat dia yg dapur dia terbakar, tapi dia buat bodoh je..... suka betul dia anak dia dapat ikan besarr punye!! Jawab hati kecil ku.

Hampeh tol! Aku pon balik la umah.. pas tu aku dgr jiran aku meraung..... baru perasan latuh! Agak2 masa dia nak masak ikan kat dapor kot, baru dia perasan yg dapur dia dh hangus.... Kang kalau dia dtg ngadu kat umah aku, mau je aku belasah smp pengsan. Padehal dah puas aku cuba terangkan.. hampeh2....


Itulah cerita sederhana ngeri yg aku penah tengok. Tapi itu pon dah lame giler.. Masa aku kecik2 dulu. Tu pon nenek aku yg citer.

Kalau nenek aku citer tipu, aku pun tipu lah sama kat korang sume...

Klinik

Aku kena pi gak klinik coz' batuk n selsema aku makin teruk. Rase macam da luka plak anak tekak aku nie. So pas abis jer keje petang aku da gerak balik awal sket. Dalam hati nak pi klinik bangsar.. tapi disebabkan aku kuar lambat sgt.. kenalah pi lencong tempat lain dulu..

Keje kat opis mmg berlambak2.. x daya nak abis.. ngan aku sakit perut lagik.. aku x makan apa2pun sampailah petang.. air kat ofis nie pun da abis..nasib ada member yg baik ati sedekahkan air tuk aku yg sakit nie...

Last skali aku pi klinik kat area umah aku. Satu2nya klinik panel yg ada. Ramai gak org sakit lam klinik nie. Dengan bunyi budak kecik menangis.. maybe baru kena jab tuh.. huhuhuhu.. mestilah sakit coz' masih baby lagik da kena cucuk..

Aku tunggu jer turn aku ngan sabar. AKu tgk org kuar masuk klinik x putus2.. Sure masyuk doktor nie buka klinik kat sini. Suasana klinik nie pun nampak baru.. lupa nak citer..sebelum masuk klinik nie kena buka kasut dulu... mmg tahap kebersihan klinik nie tahap gaban nyer bersih.. hahahahaha....

Akhirnya penantian aku berakhir.. AKu dipanggil juga akhirnya setelah menunggu dekat2 30 minit... Then cam biase..mesti kasik salam kat doktor islam.. perempuan plak tuh.. doc baru tanya sakit apa.. aku da mula batuk2 anjing lagik.. huh..terus doc tanya mana aku pergi..dah baper lama sakit.. apa lagik sakitnya.. bla bla bla...

Doc check suhu aku nyer kepala da ok. Means demam aku da baik.. alhamdulillah... then doc check guna steteskop ke apatah namanya tuh.. belakang aku.. then mula menaip kat komputer dia.. doc ckp.. makan ubat antibiotik sampai abis.. yg lain2 tu pun kena makan gak ler.. then aku ucapkan terima kasih n kasik salam sekali lagik...

duk kat luar..tunggu lagik plak tuk ubat.. hmm.. dekat 10 min.. turn mamat nie ambik ubat.. then baru turn aku.. mak aih... byknya ubat aku kena makan... dari ubat selsema, ubat diarhea, ubat charcoal (angin), ubat kumur, antibiotik, ubat batuk, ubat yg kena hisap.. pergh.. berlambak2 ubat..

cuma satu yg bagus.. ubat batuk makan time malam jer.. n lam bentuk pil.. betul ke nie ubat batuk.. belasah jer arrr.. yg lain2 tu nampak cam familiar sket.. Balik umah..operasi ubat diteruskan.. lepas aku makan bubur.. aku mula makan satu2 ubat nie.. except ubat batuk..

aku nak tgk bola malam nie..netherland lawan denmark.. permainan berat sebelah.. alamak..masuk citer bola plak.. focus focus focus... abis citer bola aku baru makan ubat batuk... then bermulalah adegan yg lagik teruk pastu...

akunyer hidung plak tersumbat teruk2.. ish.. apsal nie.. takkan makan ubat sampai jadik camnie.. then aku mestilah xleh tido.. asik berulang ke toilet.. then aku nyer batuk da makin teruk.. keluarkan kahak kaler pekat2 tuh.. huhuhuhu.. parah nie.. dalam aku duk berulang alik ke toilet..paler aku pun makin pusing...

aku malas nak pk panjang lagik.. terus buka fridge.. minum lagik ubat batu cecair plak.. baru ler weng tu kureng sket.. then aku terus tido sampai pagi.. aku da tido pakai bantal tinggi supaya hidung kurang tersumbat..n boleh bernafas.. sampai pagi nie aku masih lagik rase sesak nafas..

biler aku nak start citer vacation aku nie.. nantilah .. biler aku da sihat sket nanti..

Sunday, June 13, 2010

Post Trip

Huaaaaaaarrhhh... akhirnya aku balik ke pangkuan tanah tumpah air ku dengan selamatnya. Rindu betul aku ngan mesia nie.. Apa yg rindunya.. haaaa.. tungguuuuuuu suprise hahahahahaha...

Sebenarnya aku pi bercuti.. 3 malam 4 hari ke jakarta-bandung. Aku nak citer rasa cam x cukup satu lembaran. Maybe aku akan bahagikan kepada beberapa part bergantung kepada kerajinan n kalau aku free nanti.. hehehehe...

Keseluruhan trip nie ok. Cuma sebaik aku kat tanah indon nie aku kena selsema. pastu batuk.. then terus demam.. so korang mesti boleh agak apakah yg terjadi sepanjang vacation aku nie.

Aku pun x paham naper aku leh demam tetiba. Aku cuba bertahan n meneruskan vacation nie. Aku cuma makan 2 biji panadol sepanjang aku sakit tuh. Mmg dugaan besar sungguh aku rase.. sesusah aku tunggu trip nie.. lain plak jadiknya... hmmm apapun aku bersyukur masih pulang ke mesia ngan selamatnya...

Dikala aku tulis blog nie pun aku masih lagik x sihat. Asik batuk anjing jer, nak tido pun x lena.. then ngan selsema lagik.. susahnya aku nak bernafas.. demam cam demam kura.. kejap panas kejap sejuk..

Mengeruhkan lagi keadaan.. bila da demam.. tentulah selera makan pun da kurang. apa lagik.. sembelit la plak.. biler da sembelit paham2 jer arr.. mesti luka punya.. kuar darah plak.. hmmm....

Bila sembelit da kurang.. aku baru nak selera makan.. aku kena diarhea plak.. Mak aih.. lepas satu ke satu perut aku plak buat ragam. Aku minum air orange byk2 supaya demam aku cepat baik..tapi ada kesan sampingan plak.. hohohoho.. apa lagi nak buat nie..

Now bertahan lagik.. kalau esok lusa x elok gak.. then barulah aku nak gagahkan diri aku nie pi klinik.. sure kena bebel teruk2 nanti.. lutut aku pun buat hal time2 vacation.

Maybe perjalanan jakarta-bandung yg jammed, then lam bandar jakarta maupun bandung jammed teruk2.. menambahkan lagi sakit lutut aku.. mmg spoil abis.. So tunggulah aku citer satu persatu perjalanan aku nie.. Aku nak pi melawat bank lagik.. adessss.. sadis sungguh laaaa.....

Tuesday, June 8, 2010

Pre trip

Yes yes yes.. hari yg di tunggu2 akhirnya tiba.. Esok aku akan berangkat utk trip tahunan. So hari nie aku sibuk prepare apa yg patut2 tuk esok. Dari pagi aku dah siapkan seberapa byk keje yg patut. Then buh remarks tu email.. so org tau aku xder.. jadik xde saper nak ganggu aku hahahaha.

Kedua adalah pi kat mv. aku kena pi tukar duit siap2. hehehe.. since aku x plan nak beli byk, so tukar baper ratus duit. rasanya cukup.. kalu x cukup gak.. aku ada bawa spare duit mesia. jadik anytime duit ader.. ada bawak cc gak. jadik xlah bimbang sgt..

sempat lagi tu sebelum tukar duit..singgah makan2 dulu.. tempat pertama aku singgah ada gerai kuih nyonya lulu.. aku sambal sekeping kuih keria.. mak aih... sedapnya.. ngan lembut n disaluti gula.. aduhai.. gigit2 sampai abis.. hahaha.. lain2 adalah 3 ke 4 jenis kuih lagi beli.. aku cuma kenal kuih lapis. lagik 3 tuh xtau nama.. main beli jer.. hahahahaha..

pencarian makanan diteruskan lagi.. ada gak lalu depan tony roma's tp x baper menyelerakan.. then lalu depan big apple.. fuyoo.. ada jual small version of donut..tapi harga..masyaAllah.. mahal nyer.. so lalu jer arr tengok comel2 gak bentuk.. coz' ikut cam sushi nyer nama.. kelakar2 pun ader nampaknya..

so aku singgah tempat kedua.. apa lagik. yoo tiao lar.. kali nie tapau yoo tiao n bubur.. coz' aku nak makan kat tempat lain.. hehehe.. mesti korang leh teka.. mana sebenarnya tempat aku nak makan kalu da dekat area2 sini... hehehehe...tentulah OYSTER KING....

sampai jer kat kedai oyster nie.. sorang budak nie peramah betul invite kitowang makan.. sgt ramah... ngan senyuman manis.. mmg boleh buat duitlah kalau org camnie yg jaga kedai. aku order green tea jer.. osmet aku order set fried oyster, kuih cina n tea bunga..

ramai gak org hari nie makan kat kedai nie.. aku teruskan makan yoo tiao ngan bubur sambil2 rembat fried oyster nie.. hehehe.. mmg sedap.. tapi bab perut da kenyang makan kuih tadi.. takdelah cam nak telan food nie..

pas abis makan..baru tukar duit.. huh..mahal gak currency now.. tapi apa nak buat..kena gak tukar..senang nak shopping nanti.. then jln2 pi tgk camera... slr punya jenis..mahal2 giler.. lebih rm3K.. bilerlah dpt nak beli nie... hahahahahaa..

now aku da balik umah.. nak prepare apa lagik nie.. haaaa.. kena carik dulu mana passport.. check tarikh mati passport.. penting tuh..kang x leh lepas plak.. huh..lega in place.. so passport n duit check done..

seterusnya kena asingkan duit tuk bayar airport tax n tips.. huh.. masukkan lam satu sampul.. kumpulkan seme sekali.. so xderlah menganggu duit2 nak belanja2 nanti kang.. da siap.. lega.. check done...

masukkan pakaian plak lam bag.. bab aku malas nak angkat bag..so decide bawak jer bag tarik.. senang.. cepat.. masukkan 2 helai t-shirt, suar kecik, suar pendek, baju kecik. done. oooo lupa.. stokin baru beli.. hehehe. ada chance pakai yg baru nyer. then toiletries.. siap.. check done...

apa lagi nak buat nie.. rehatlah kut.. da siap semenya.. hp pun da set alarm clock tuk bangun pagi esok.. hehehehehe.. mesti x lena tido teringat journey nak tempuh esok ni.. harap2 trip aku nie x membosankan.. n mengembirakan hati seme org yg ikut sekali..

bye mesia.. esok aku akan terbang .. nanti aku balik baru aku update blog aku nie.. so korang kenalah tunggu aku balik tuk dgr citer2 pengembaraan aku nanti.. nite nite.. bye...

Monday, June 7, 2010

kfc...

Aku da buat apa yg patut tuk hari nie.. Walaupun kepala aku leh pecah.. tapi aku still x dpt jawapan daripada masalah aku. Pas abis pk masalah keje, aku da follow up tuk family day 2 minggu lagi. n trip kawan2 ke melaka..

Now aku da on balik umah. Apa yg nak makan tuk dinner. sepanjang hari tadi aku cuma makan nesvita n biskut for breakfast.. then nasi lemak telur rebus for lunch.. kul 3 aku makan kacang je... mestilah aku rase lapar giler..

So sebelum balik aku singgah pi beli kuih dulu. Abang yg biasa jual kuih nie dah tau apa yg aku nak beli.. kali nie maybe kuih abang nie x abis lagi.. so aku nampak ada kuih baru.. ubi ketuk n kuih donut. ubi ketuk nie kecik jer tau.. tapi rm1 tuk 3 biji.. lam ati aku cakap.. mahal ke ubi kayu nie..

lain2 aku beli keropok lekor n pisang goreng. kali nie aku ambik pisang yg kecik2 plak.. tapi bab ranggup mmg sedap ler mengunyahnya. keropok lekor tanpa sos cili? apakah rasanya..tapi abg ckp kuah da abis dik.. ish.. terpaksa gak ler aku beli.. boleh tahan sedap time panas.. tapi biler da sejuk.. masyaAllah liat yg amat....

Bila da bayar tol mesti akan lalu depan kfc n mcd.. pk2 apa nak makan tuk dinner plak.. since aku ske kfc.. then mestilah kena stop kat kfc nie. since harituh aku da rase perisa black pepper..mmg x sedap langsung. so ambik yg perisa original, ais lemon tea, 2 mashed potato... kalu x satu dpt coselaw tapi aku malas nak gigit sayur2 keras nie.. hahahaa n last skali order cheezy wedges.

aku mmg xleh abis makan 2 ketul.. so seketul lagik bawa balik umah.. manalah tau malam kang lapar.. ada gak food nak makan nanti.. aku da prepare tuk pi mengaji malam nie. harap2 bacaan aku bertambah baik.. hehehehehehe...

Lusa besday member aku. So wish da sesiap sebelum aku terlupa..Lagipun lusa aku xde kat mesia nie.. nanti lambat plak wish..kecik ati plak member.. Untuk insan bernama irma.. Selamat Hari Lahir yg ke dot dot dot.. nak wish lam base koya mmg x reti.. nyanyi sendirilah yer.. Semoga Sentiasa di Rahmati oleh Allah s.w.t. sentiasa hendaknya.. Semoga cepat dpt jodoh.. jgn lupa jemput aku plak makan2 nanti.. hahahahaha..

Baghdad Cafe



Malam tadi aku ada tetamu yg datang ke rumah. Since umah aku xde food yg boleh dihidang.. then kenalah bawa tetamu aku keluar makan. Destinasi tempat makan yg aku pilih adalah Baghdad Cafe. Terletak sederet ngan pejabat pos n bsn.. mmg mudah nak cari cafe nie.

Kali nie cafe nie menyediakan menu terbaru yakni pizza. Selalunya kalu dtg menu aku selalu order adalah kebab ayam. Plus air bavaria cam contoh kat atas tu. Bavaria nie ada 2 jenis. satu jenis malt n satu lagi beer. Bab nie kedai islam.. so mmg xkan jual beer n seangkatan dengannya..

Bavaria yg jual kat sini adalah jenis malt. Ada few perisa.. peach, epal, orange dll tapi yg ada jual kat cafe nie cuma peach n epal jer. lain2 air yg berunsur2 arab mmg byk jual kat sini. dgn decoration ala2 baghdad..mmg xyah sesusah nak pi sampai ke baghdad kalu nak rasa teh n manisan...

Selain tu..da nama kedai baghdad.. mmg x sah ler kan..kalu x jual nasi beriani kambing.. ada satu nasi special nie. dibungkus ngan roti.. kalu nasi paprik bungkus ngan telur.. haaaa.. kat sini bungkus ngan roti.. jgn tatau.. sedap gak rasa nasi nie.. maybe campuran rempah ratus.. mmg sedap rasa nasi nie. pastu makan plak ngan kuah kari arab n daging kebab.. pergh.. panas2 tu.. seleralah sket...

pizza special yg ada kat sini..lebih kurang cam pizza itali yg biasa makan tu.. cuma xder letak kepingan daging... cuma ada buh rempah ratus, hirisan tomato menghiasi pizza nie. n penuh daun2 apatah n daging ayam ler.. maybe bab nipis n panas.. so aku rasa puashati makan pizza nie. x sesuailah tuk org x makan sayur yer.. hahahahahaha...

lagi satu hidangan yg wajib kalu aku makan kat sini adalah kebab special.. naper aku ckp special.. coz' kebab dia x macam yg selalu kita beli.. kebab dia..adalah letak daging/ayam kat celah2 roti.. jadi inti mmg x keluar punyalah.. maybe 2 keping roti.. satu letak daging/ayam.. n satu lagi kapit.. pastu tekan kuat2.. sampai jadi nipis.. mmg sedap coz' ada rasa garing n makan time panas.

kat sini semua makanan di hidang panas2.. so mmg nampak sgt menyelerakan..kalu x lapar pun boleh makan sampai abis seme food kat sini. Then korang apa tunggu lagik.. pi ler mencubanya kalu ada masa yer. AKu da kenyang.. so nak balik.. tido lagik.. hahahahahaha..

Q-steak

Dah petang sket.. aku berkesempatan pi makan...perut da lapar.. apa nak makan nie.. so pk2.. kat area bangi mmg byk tempat makan yg menarik.. jln ler apa lagi..keluarkan diri dari rumah tuh.. nak bergerak ke arah bangi...

bila da sampai kat bangi..plan nak gi makan mcd.. tetiba sebelum sampai simpang nak mcd..nampak ada satu kedai baru.. Q-steak namanya.. aku da terlepas jln.. so teruskan dulu.. pi beli paper.. n patah balik ke Q-steak nie.. Dari jauh nampak cam menarik kedai nie... Jom lah masuk..apa tunggu lagik kan...

Q-steak nie terletak betul2 kat simpang traffic light antara sek8 n sek4 aku rasa. So mmg senang carilah kedai nie. Baru lagi dibuka coz' nie area bangunan baru, tempat parking pun mudah. Landmark yg paling mudah adalah ada TM Point sederet ngan kedai makan nie. So x ler sesat kalu korang nak carik...

Kedai nie menyediakan menu ala barat lar kan.. lebih kurang sebiji ngan steak house kat kg baru jer menunya. Da namanya kedai steak.. so choice steak yg mampu di bayar oleh golongan sederhana.. x lebih dari hari rm30 satu pinggan utk steak yg paling mahal pun..

AKu order salmon steak.. so dptlah salmon satu potong..dibakar.. agak2 sedap.. ada lemon.. coselaw, fries yg sejuk n baked bean.. first time aku makan steak dpt baked beans. selalunya org letak mash potato.. maybe kelainan steak kat sini ler kut..

lagi satu hidangan yg di order adalah nasi morocco.. yg nie aku kire standard..nasi morocco with ayam black pepper. tgk osmet aku makan cam selera jer.. so kira sedaplah tu kut.

tang air plak.. aku order sour soup.. ataupun air duria belanda.. hehehehe.. mmg sedap n buh lam gelas besar.. jenuh nak habiskan.. osmet aku order air nenas.. rasa nenas dihujung straw.. hahahahaha.. paham2 sendiri jer arr... disebabkan aku sibuk layan paper.. jadi aku x baper menikmati steak salmon nie sgt...

Keseluruhan aku rasa restoran nie sesuai dikunjungi oleh family, kapel.. or sesapa yg terasa nak makan steak. ada byk jenis steak, pasta pun ada, yg boleh menepati citarasa semua pihak. ngan harga yg x baper mahal, so bolehlah order sorang satu set apa2pun kat sini..

selamat menjamu selera..

Ice Cream

Ahad adalah hari bermalas2an bagi aku. Bangun lambat.. sampai aku lupa nak temankan osmet aku pi facial.. hehehehe.. apa yg ada kat dapur seme telan tuk makan.. bangun2 jer terus lapar..

Dlm duk baring2 lepas makan.. dgr bunyi loceng ice-cream .. apa lagi cepat2 bangun.. capai duit mana yg ada.. pi tunggu kat tepi pagar.. mesti mamat ice-cream nie akan lalu lagi sekali.. kan betul.. dpt beli roti ice cream. ingat lagi time budak2.. kalau dgr jer bunyi loceng ...mesti tau mamat ice-cream lalu depan rumah.. kalu cepat dptlah makan ice-cream..

Dulu2 aku rasa ice yg aku selalu makan adalah ice-cream potong. Mamat bengali yg jual ngan beskal akan bunyikan loceng kuat2 kalu lalu depan ramai budak2.. Time nie aku rasa kedatangan mamak benggali amatlah ditunggu2 tiap hari. Sanggup xmo tidur siang takut terlepas. hahahahahaha....

Bila masa da beredar.. ice cream potong da xder.. ganti plak ngan ice cream kon.. then ice cream roti.. biasanya pakai roti panjang.. or worst case ada roti bun kosong tu pun jadik.. ada single n double scoop....

now biler da umur makin meningkat..macam2 ice cream ada.. daripada yg jenis2 conneto.. sampailah mat kool.. time nie aku da jrg makan ice cream... dgr bunyi loceng ice cream lagilah jarang.. dah x ramai yg nak beli ice cream .. jual pun x pakai beskal.. paling koman pakai motor.. van pun ada kekadang..

zaman da makin maju..now kat supermarket berlambak2 ada jual ice cream. ice cream potong yg aku selalu makan dulu pun aku rasa da advance.. jual lam packaging yg lebih menarik. kalu ada masa, aku belilah.. tapi anak buah aku selalu habiskan dulu.. kalu tunggu aku..alamat.. berkulat ice cream pun belum tentu aku sempat makan..

Sunday, June 6, 2010

Meeting , Steven Corner

haa... petang sabtu nie aku kena attend meeting. Aku actually mmg malas nak attend meeting..lelebih kalu x berkenaan ngan hal2 keje.. tapi bab dah janji ngan member2 aku gi gak ler.. belum start meeting da ada sesi makan2.. hehehehe...

Ada mee rebus, abc, coke, ais lemon tea, tea tarik, kuih karipap n kuih kasui.. Dah lamer giler aku x tgk kuih kasui nie.. sedap plak tu.. karipap pusing nie pun sedap gak. mee rebus tu oklah. boleh makan.. then aku bantai minum abc.. time panas2 nie mmg sesuai.. tapi pastu sure batuk punyalah... hahahahaha...

Aku cam x caya meeting pertama aku attend.. siap x sampai 5 min.. huh.. tapi itulah hakikatnya.. Then meeting kedua nie panjang sket.. lam 20 min kut.. x sempat aku nak mengumpat ngan member2 aku tibe2 meeting nie da abis.. hahahahaha..

AKu pun pakat2 ngan member2 pi sambung meeting kat restoran pelita plak.. haaaa.. nie meeting paling lama.. lebih dari 2 jam.. hahahaha.. macam2 hal diborakkan.. dari satu topik ke satu topik.. sampailah usul trip cam biasa..

Kali nie nak plan trip ke melaka tuk makan ikan bakar. pastu tido samada kat hotel or apartment. tugasan nie kena kat aku ngan osmet.. so kenalah buat gak tuk kekawan.. hehehehehe.. nanti aku survey mana nak gi lagik selain ikan bakar tuh..

Dari restoran pelita. memula plan nak pi karaoke.. pastu memasing nak baliklah itu lah inilah.. then batal cancel.. lain kali yer kita pi karoks tu..sape x puas ati.. lain kali dtg awal time karoks.. hahahahahahaa

aku nga member yg x baper kerat lagi proceed gi main pool. hehehe.. aku mmg sker part2 nie.. now kedai yg aku selalu main tu buat happy hour. sejam 10 ringgit sebelum kul 10 malam.. boleh lah main 6 ke 7 games. bila abis happy hour. satu frame rm3 plak.. aku da siap tukar duit nak main pastu..diowang nak minum plak...

so kitowang proceed pi minum kat steven corner. order air limau suam, ice blended asam boi, cheese nan, mee goreng sotong, roti bakar special. apa yg special roti bakar nie.. coz' ada buh telur kat celah roti kapit 2 nie.. then ada baked beans fries.. pastu ada letak sos cili sekeliling pinggan. mmg nampak menarik n special.

da abis makan2 nie.. ingat nak sambung balik main pool.. tapi meja da penuh.. so borak2 lagik kat depan kedai pool nie.. pastu baru balik.. ada lagik usul baru.. hahhahaha.. nak gi buat charity kat melaka nanti.. so itupun aku kena initiate gak.. so tengoklah nanti apa yg aku nak buat.. hehehehe..

balik da lewat.. sempat lagi bace paper.. sebelum melelapkan mata.. xsempat mandi coz' sampai umah dah kul 1 pagi lebih.. tidor ler terus zzzzZZZZzzzzzzz

Ayam masak merah

Sebagaimana yg aku kasik tau lam blog sebelum nie.. lunch aku adalah ayam masak merah plus sayur campur ngan nasi. Pastu osmet aku da siap masak bubur kacang merah skali...

Mari kita tengok apakah bahan2 yg digunakan untuk buat ayam masak merah nie. Menu utama adalah semestinya ayam.. kalu xmo buh ayam.. leh jer buh daging.... kena racik nipis2 dulu daging nie.. then goreng garing2 tanpa kunyit. sedap.. sama gak ngan ayam .. goreng garing2. tanpa buh kunyit.. letak garam sket da cukup...

then kita kena potong ler bawang merah, bawang besar, cili tuk buat sambalnya. Ini mengikut kreativiti masing2 yer.. ada yg ske letak byk bawang. ada yg just buh cili jer. tepuk dada tanya selera masing2 yer..

Bahan2 tadi akan dimasak sampai bau naik... Dalam kes nie. kenalah make sure cili tu masak.. else sakit perut plak makan nanti.. Bila sambal da siap dimasak... barulah gaul ngan ayam yg da digoreng sebelum tu lagi.. Taraaaa. jadilah ayam masak merah... hehehehe.. sedap dimakan bersama nasi panas2 yer.. baru ler selera makan..

Menu tambahan nak sedap lagi mestilah ada sayur campur. Letak jer apa2 sayur yg nak dimakan..dalam kes nie.. aku buh bunga kubis, karot, cendawan.. goreng ngan sos tiram.. bawang putih sket tuk menumis.. jeng jeng jeng.. terus siap..

Pencuci mulut adalah bubur kacang merah.. Lagi senang nak prepare nie. rendam kacang merah satu malam, then rebus sampai masak. pastu buh gula secukup rasa.. kaco2 sikit.. da siap.. nak sedap lagi pas masak, sejukkan dalam fridge.. lam sejam dua.. sedap ler makan bubur kacang merah sejuk2 nie.. hehehehehe...

Aku siap leh bungkus tuk mak aku skali lauk tengahari.. coz' aku nak pi meeting pasnih.. hehehe. tunggu citer selanjutnya..

Saturday, June 5, 2010

Sabtu....

Ok... aku baru abis breakfast. Burrpppp.. kenyang giler. Selalu osmet aku yg rajin prepare breakfast nie. tapi hari nie since aku rajin, aku buatlah.. apakah yg ada lam umah nie tuk dijadikan breakfast...hmm..mari kita sama2 selidik dulu...

Aku ske prepare english breakfast. Maybe aku selalu tgk movie n terpengaruh ngan cara diowang nyer life. Senang je buat breakfast ikut selera aku nie. Ada telur, green peas, baked beans, mushroom soup in da tin. Haaa.. semalam aku ada beli french bread yg keras cam batu tuh.. so seme nie bley jadik breakfast.. hehehehehe..

Pecahkan lam 4 biji telur.. yg saiz2 ala2 besar tu... kalu kecik kena pecahkan lam 5 ke 6 biji.. kasik pukul telur tu sket2 jer tau.. bukan nak buat kuih baulu.. kang lain plak jadinya.. hahahaha... then masukkan green peas sajer..kuah green peas nie kasik buang yer.. kaco2 lagi. then masukkan bawang besar setengah buku.. nie nak kasik pemanis n kurangkan hanyir...kaco2 lagik.. pastu buh ler lada sulah, lada serbuk n garam secukup rasa....

Apalagi da siap gaul2 seme tuh.. atas kuali yg api nyer kecik.. xmo api besar..kang rentung n cepat kering.. letak dulu minyak zaiton.. bab aku pakai yg spray nyer. so minyak mmg agak terhad.. agak2 kuali da panas sket2 tu.. cepat2 masukkan bahan yg asik kena kaco2 tadi... then..apa lagi.. kaco ngan pelan2.. kena jaga..kang jadik telur dadar besar plak.. hahahaha... sampailah agak2 kering n mengikut citrasa korang.. angkat n buh lam pinggan..sedia tuk di makan..

aku buka baked beans plak. nie senang nak buat.. rendam jer lam air panas.. lam 10 min.. mesti baked nie pun panas skali..sedap makan time panas2 ler.. then buka plak tin mushroom.. buh lam kuali n masukkan satu tin air gak.. kaco2.. siap ler mushroom soup segera yg panas n likat.

last skali.. osmet aku bakar french bread nie lam oven.. balut ngan kertas aluminium.. lam 5 min.. rentung gak ler roti nie nanti.. hahahaha.. buat cicah ngan mushroom soup tadi.. taraaaaaaa.. seme hidangan da siap atas meja.. tambahan leh letak sos cili/tomato. then garlic butter sapu kat french toast tadi pun ok.. white pepper kalu nak tambah lam soup..

apakah yg berlaku seterusnya? makan arr.. sampai abis kesemenya.. then aku sambung menulis lagi.. osmet aku teruskan ngan masak tuk lunch. nanti aku citer lagi yer.. hahaahahahaha...

Pokok Mangga.....

Salam sabtu kepada seme.. pagi2 lagi aku dah bangun.. malam tadi da pk.. apa nak buat sabtu n ahad nie.. Aku dah pk masak2.. perkara pertama biler aku bangun adalah.. mengemas rumah.. Rasa semak gile rumah nie..

Mana tak semaknya umah aku nie.. Kerja aku hari2.. bangun pagi, pi keje.. petang balik keje.. pi mengaji makan.. tgk tv..tido.. basuh baju berselang hari.. mmg xder masa nak mengemas rumah pun. tunggu dari minggu ke minggu.. sampailah hari nie.. barulah rase free sket nak mengemas rumah..

Aku kena kemas luar rumah dulu.. Bab aku ada pokok mangga.. yg penuh ngan kerengga ... haruslah byk daun2 gugur... buah2 mangga da abis musim..tapi pagi tadi aku tgk ada sebiji buah mangga gugur.. nasib x kena kepala aku.. else mesti pening2.

pokok mangga aku nie jenis yg besar tinggi.. tapi buah dia kecik comel cam telur ayam. manis tau kalu time buah mangga nie masak. cuma saiz jer lah kecik.. aku ske tunggu buah2 nie betul2 masak.. then kutip jer bila da jatuh tu.. simpan lam baper hari...then masaklah buah2 nie..

ada gak sekali sekala tu buah yg terlebih masak gugur.. sure lah pecah mangga nie.. ada gak yg jatuh lam longkang.. kalu aku nampak aku kutip, aku cuci bersih2.. n aku simpan.. elok2 belaka... tunggu masa manislah buah mangga nie..

Jadi kali nie aku kena pangkah memana dahan yg da terjulai panjang tuh. Nanti kerengga nie masuk plak lam rumah kalu da terjulai masuk area rumah.. Kerengga punyalah byk.. Pagi2 aku bangun tu..x nampak lagi kerengga.. biler aku start jer gergaji dahan2 mangga nie.. terbangun plak.. n ramai yg commit bunuh diri..

Biler siap jer sesi memangkah pokok mangga nie.. aku kena sapu seme sampah2 daun nie.. byk gak daun2 yg jatuh nie.. Aku xleh nak bakar coz' daun2 nie seme basah.. so longgok2 jer kat satu tempat.. biler kering2 nanti aku bakarlah seme skali...

AKu tengok masih byk lagi kerengga.. siap ada yg mula panjat atas badan aku.. Takleh jadik nie.. aku ambik paper..kasik gulung2 sket.. then bakar.. rasa kan kerengga.. huh.. puas hati aku dpt bakar sarang2 kerengga yg mana aku tercapai..

Aku bukannya apa ngan kerengga nie.. Bab kan kerengga nie jadikan pokok mangga aku nie rumah diowang, habis rosak seme daun2 mangga nie.. jadik hitam , buruk.. pastu byk plak lalat langau hinggap. sakit betul hati aku tengok pokok kesayangan aku ne jadik x elok.

Dulu time akak aku kasik pokok mangga nie kecik lagi.. Bila aku masuk umah, aku tanam.. so rasanya pokok nie sebaya usia aku duk kat umah nie.. Walaupun aku jarang balik umah nie dulu.. pokok nie terus tumbuh ngan baiknya.. Bab tu aku sayang pokok mangga aku nie..

Biler dah baper tahun bela.. pokok nie x kuar buah ada gak terpk nak tebang terus.. Tapi aku buh gak baja buah mangga.. Lama2 lepas 5 ke 6 tahun usia pokok mangga nie.. buah mula keluar.. memula x byk.. tapi lama kelamaan byk plak buah mangga timbul.. Dari situlah yg kerengga pun byk gak dtg.. So aku x sure sebab kerengga nie buah mangga muncul.. or biler mangga berbuah yg kerengga pun dtg.. entahlah....

Apapun aku tgk buah mangga mula keluarkan putik2 lagi.. means ada lagi lah buah nak kuar tuh.. Harituh dah byk kuar buah.. sampai aku sendiri x larat nak makan. Kasik jer jiran sebelah kutip kalu diowang nak. Aku kutip aku mabiklah.. Aku da pesan kat jiran sekitar sini.. Kalu diowang jumpa.. diowang ambiklah..aku x kisah...

Now aku nak prepare breakfast plak.. so kena stop menulis dulu.. terima kasih pokok mangga.. kerna mengeluarkan buah2 mangga yg sedap n manis.. dan meneduhkan rumah..menyejukkan pemandangan mata aku biler aku runsing.. hehehehehe...