Thursday, December 30, 2010

Tahniah Team Bola Sepak Malaysia

ok... apa nak tulis tuk hari nie.. pk2 sat.. orait..dah dpt idea....

AKu da pi opis utk kali kedua.. dlm musim aku bercuti lam 2 minggu nie.. hehehe.. siapkan apa yg patut2 tuk report monthly...

aku gi jumpa member kat CP patut lam kul 2pm. tapi elok jer aku kuar dari opis nie. terus stuck lam jammed teruk2. adalah dekat 45 min perjalanan yg ambik mase 10 min jer.. rupa2nya ada lori 16 tayar.. terbalik. abis muatan seme jatuh atas jalan.. adus...... time2 nie plak tu nak kena....

aku gi makan ngan member sambil sembang2 kat mcd. harap2nya member aku sihat walafiat hendaknya, dan boleh bekerja semula next week. lama tul cuti tuh.. dah sebulan rasanya... accident pasal futsal arituh x baik2 lagik.. hmmm.. sabar kay.. kita da cuba mengelak dari cedera...tapi apakan daya....

petang plak aku gi tgk wayang citer due date, lakonan robert downey. kelakar maut gak.. sambil2 tu makan subway club.. sedap.. citer nie x sesuai tuk kanak2 n remaja bagi aku. kalu org dewase tgk ok lar kut... x recommended... coz' too many action yg censored... hahahahaha....

malam ada perlawanan bolasepak final Malaysia lawan Indonesia tuk piala AFF Suzuki. Harituh da main kat mesia, mesia menang 3-0. kali nie main kat indon plak.. indon menang 2-1. so keseluruhan Malaysia jadi juara ngan agregat 4-2.

Sekalung tahniah pada pasukan Malaysia yg menang bukan sahaja dlm bolasepak, tapi kemenangan mental biler berhadapan ngan penyokong2 indonesia yg sgt2 fanatik. Semangat juang yg patut ada pada setiap ahli pasukan Malaysia x kira acara biler bertanding di tempat selain daripada tanah air sendiri. Mentaliti yg kuat ini sebenarnya adalah kemenangan awal pada pasukan Malaysia.

Pada pasukan Indonesia, etc.. kena sambung...coz' kete da siap servis time nie... hahahahahaa

pasukan indonesia x kurang hebatnya... cuma terlampau memikul tanggungjawab yg terlampau bagi impian rakyat indonesia yg amat ingin mengalahkan pasukan Malaysia buatkan setiap langkah dan tindak tanduk pasukan Indonesia serba x menjadi. kalau diowang main lagik relaks aku rase ada ler gak chance..

tapi sebelum artikel sebelum nie.. aku da tulis.. bola adalah bulat... so rasanya mesti ada adat menang dan kalah. so next time boleh cuba lagi ye pak....

Tahniah sekali lagi buat pasukan bola Malaysia. Semoga usaha lebih ditingkatkan bagi memartabatkan mutu bola sepak Malaysia di persada antarabangsa. Adat menang disanjung tinggi, adat kalah dikutuk sampai ke lubang cacing.. so pk2 ler sendiri.

sure byk keramaian akan dianjurkan bagi meraikan pasukan Malaysia ini. Harapan kami yg x baper minat bola ini, biarlah jadi resmi padi, semakin berisi semakin tunduk, kuatkan azam utk lebih maju capai kejayaan dlm sukan asia, olimpik dan seterusnya sukan bolasepak dunia. MALAYSIA BOLEH......

Wednesday, December 29, 2010

Coklat

AKu ada appointment ngan member pagi nie. AKu xder pi breakfast cam biase since aku nak kena gerak cepat sket ke area jj maluri pagi nie. Jln agak baik, xder jammed teruk2.. so lam 15min aku da sampai ke area umah member aku nie.

Since dia pi antar osmet dia gi keje, aku lepak dulu kat kedai mamak seberang jalan. aku perasan kedai mamak kat condo member da tutup. ingatkan salah tempat, rupa2nya da tutup. first time aku tgk kedai mamak bungkus. mayube kurang customer area condo nie. or tempat x baper strategik coz' nak parking payah area nie...

biler member datang.. tuuuuu dia.. coklat kegemaran aku da sampai... hehehe.. member buat coklat n jual kat kawan2. harga pun berpatutan. ada macam2 jenis coklat yg dia buat. so kalu korang nak tempah... gi kat blog dia http://ezzachochouse.blogspot.com/ then korang leh tgk sendiri hehehehe....

petang aku lepak kat umah jer xder benda nak buat tgk movie sampai lebam. malam.. dinner osmet aku masak. so dpt makan ayam goreng cendawan with daging kicap. sedap2.. then followed by buah mangga...

aku tgk citer movie best malam.. chak'de india.. maksud dia India Boleh. pasal game hoki wanita, coach SRK. macam2 peel boleh ader time training nie. ngan kaum india yg berbilang bangsa, bahasa disatukan dibawah satu bumbung. mmg kelakar giler.. tapi semangat yg ditunjukkan lam last2 scene amat menyentuh hati.

Apapun kita boleh jadi or menang kalu kita bersatu hati. Game berpasukan adalah contoh semangat setiakawan yg tinggi perlu ada, tak boleh pentingkan diri sendiri ataupun tunjukkan yg ko senior, ko leh jadik ketua.. no way man... hahahahaha...

So tuk team football Malaysia malam nie.. MALAYSIA BOLEH. ANDALAH PENENTU KEJAYAAN, 90MIN DITANGAN ANDA... n last sekali.. bola itu bulat.. paham2 ler yer... hahahahahahaha.....

Tuesday, December 28, 2010

Karoks session

xder apa yg menarik aku buat hari nie. bangun lambat.. so osmet pi keje pun lambat.. then aku gi breakfast.. cam biase makan roti canai, telur setengah masak 2 , air limau. aku rase aku ada call someone or on phone.. biler da abis makan aku terus blah masuk lam kete....

sesampai kat kete.. baru aku teringat.. aku blum bayar breakfast yg aku makan tadi. kena patah balik gi kedai tadi n say sorry coz' lupa nak bayar. nasib mamak tuh da familiar ngan aku... dia ckp takper2... aku lar rase malu giler... ish.. camner leh luper nie.. teruknya aku rase... first time lupa nak bayar... hahahahahaha....

sebelum petang aku xder buat apa sgt.. melainkan main game n tgk movie.. best gak citer time2 gini.. xder lar rase nak tido jer. petang gi ambik osmet cam biase. makan malam bersama2 kat umah.. osmet masak sambal sardin, salmon with herbs n baby carrots. burrppp.. kenyang...

malam member ajak kuar gi karoks plak.. since xder buat apa tuh.. pi ler gak.. x baper jauh dari umah... adalah lam 15min drive gitu.. sejak pindah umah baru... senang nak gi memana nie... member pun rajin ajak kuar coz' dekat nak pi.. else.. duk rumah memanjang.... hahahahahaha...

lam kul 12 lebih abis sesi karoks.. siap ada makan2 steak chick's n fries w nuggets. diowang nie mmg betul2 boleh makan byk.. aku xder lar nak makan coz' tadi dinner dah makan cukup2... balik tunggu apa lagik.. tido ler..

Monday, December 27, 2010

Mari melawat Melaka

Ahad aku plan nak gi turun bandar melaka ngan mak. so pas bangun mandi bersiap2.. makan2 kat umah osmet aku.. aku gi ambik mak kat kg. time nie baru kul 2pm, tapi punyalah jalan jammed teruk2.. stress giler aku.. dekat sejam lebih baru sampai kg. nasib perjalanan dari kg ke bandar melaka x seteruk mana jammed even adalah stuck sket2 jer....

dalam kul 6pm akhirnya kitowang berjaya sampai ke dataran pahlawan. kat sini ada byk tarikan pelancong. bermula dari jambatan hang jebat, ada jeti yg menyediakan perkhidmatan bot bagi menyusuri sungai melaka. sepanjang sungai melaka boleh nampak perkampungan melayu lama, siap ada org melambai2 kat arah boat lagik. hahahahaha..

seterusnya stuck lam jammed lagik. maybe seme org kuar time2 nie. jadik sempat lagik tu singgah kat tan kim hock, pembuat dodol yg termasyur kat melaka. biler masuk jer lam kedai nie, bukan takat dodol n lempuk yg ader, tapi segala macam makanan ringan boleh dibeli kat sini. cam berada lam rumah makanan ringan pun ader. hahahahaha. beli gak arr coklat gambir, gula tarik, sotong kering etc....

kat dataran pahlawan ada 2 tarikan utama. satu adalah menara taming sari. benda nie cam menara berputar kena naik.. dan akan naik setinggi beberapa ratus kaki.. aku x hafal plak tinggi menara taming sari nie. bayaran adalah rm10 bagi dewasa n rakyat mesia. kalu orang asing..harga double....

satu lagik tarikan utama ada kat sekitar sini adalah duck tours. nie cam ala2 duck tour yg kat singapore. pelancong akan dibawa naik kenderaan mengelilingi bandar melaka then seterusnya terus masuk lam air dan menyusuri sungai melaka cam naik boat tadi. so cam 2 in 1 pakej lar nie.. yg nie aku x sempat naik coz' tiket dah abis.. so lain kali kita naik yer mak....

then kitowang gi makan kat food court. aku belasah char kuew teow special.. mak makan nasi soto, punyalah kecik2 nasi himpit dipotong..adalah besar buah dadu... hahahahaha.. aku nyer plak ada telur mata yg cair.. pergh.. sedap tuh... sempat lagik beli kuih2 sket.. otak2 goreng, kuih keledek goreng, keladi goreng n keropok lekor.....

jalan2 diteruskan ke area datatan pahlawan nyer shopping compleks.. besar giler.. then bersambung2 ada jambatan ke arah shopping kompleks seberang jalan. nie cam ala2 1U nyer style. punyalah panjang n berjela2 kedai ader. tapi aku rase cam ada byk kedai2 jual pakaian n kedai2 makanan berlambak2.. yg lain2 cam IT shop lum buka lagi rase.. cinema, bowling, ader kat belah atas2...

penat giler merayau2 kat sini.. sampai sesat2 nak cari jln keluar... hahahahaha.. nasib arrr berjaya gak kuar.. aku rase mak cam dah x larat nak jln.. tapi best habiskan mase bersama2 mak.. nanti lain kali kita pi lagi yer mak....

perjalanan pulang dari bandar melaka ke kl.. agak berjalan lancar.. tak der accident, jammed cam biase tu adalah.. dekat2 kul 12 lebih aku dah sampai ke rumah sendiri. kena singgah kat putraya ambik notebook aku tertinggal. sesat lagi cari umah member. singgah hantar mak ke rumah lagik.. manalah aku x sampai lewat.. hahahahahaha... penat usah dikenang.. so esok mesti ganti tido secukupnya....

Kenduri kahwin lagik...

Hari sabtu lepas.. adalah hari yg sgt2 panjang bagi aku. dah ler ngan tido x cukup... aku kena drive tuk pi kenduri kahwin kat muar plak. ada 2 sesi kenduri which dedua kat muar.. nasib baik gak tuh..

so pagi aku ambik mak tuk hantar balik kg. perjalanan dari rumah mak ke bm jer dah ambik mase lebih sejam. apalah malang punyalah jammed teruk2... aku x pasti coz' x nampak pun unsur2 accident. tapi punyalah byk kete atas jln time kul 11am tuh... huhuhuhu.. rase nak tercabut kaki dibuatnya...

biler dah melepasi nirwana nilai, barulah jln moving. tak laju manapun but at least better lar sket dari tadi. so aku sampai ke kg dlm jam 1pm. selalu sejam dah sampai... hehehehe...

dari kg mak nak ke muar plak ambik mase 3 jam. tu dia... ngan hujan lebat, jln jammed lagik, kete pun byk... lalu AMJ pun x baper membantu.... dah tu aku ader plak sesat2 sket nak cari umah pengantin nie...

so umah pengantin pertama da sampai.. dekat2 kul 4pm.. org pun da beransur2 pulang nasib makanan masih byk lagik. aku xder nak borak2.. makan secepat mungkin.. nasi beriani, ayam goreng, sotong kering sambal, dalca, daging, acar buah.. etc.. ada roti canai lagik tuh.. hahahahaha.. sempat gak aku makan sekeping..

umah kedua plak aku sampai dah jam 5.30pm.. pelamin pun da buka.. aku makan jer sket ada ayam golek, nasi beriani, dalca n daging.. mee hoon goreng pun ader gak. belasah jer arr...

congratulations pada pasangan pengantin baru, shafiq n pasangan serta syeera n pasangan. semoga kalian akan kekal hidup bahagia hingga ke akhir hayat, dimurahkan rezeki dan mendapat cahaya mata serta diberkati hidup oleh Allah s.w.t.....

Bersama kawan2...

Member aku dtg dari seberang malam tadi. so pas antar osmet aku pi keje, aku terus gi umah bm, kemas apa yg patut2. byk tul kenangan kat umah nie. rase sedih pun ader biler teringat saat2 yg macam2 ada kat sini. ada bertimbun2 surat aku dpt dpt beberapa bulan nie. plus rumput yg naik lebih dari sekaki memenuhi pokok2 kaktus kesayangan aku. so aku ambik masa buka n baca seme surat2 n kemas pokok2 kaktus aku nie...

dah abis sesi mengemas, aku terus gi umah member. nasib diowang seme da bangun time nie. so aku dtg time diowang breakfast. aku da breakfast awal pas antar osmet tadi. sembang2 bersama teman2 lama buat ati aku riang. maybe dah lamer x jumpe. then kitowang main pool sampai lebam. nasib aku xder kalah teruk2.. adatlah ada kalah ada menang kan.. hehehehe...

lunch, member masak asam pedas bersama ikan goreng selar kecil, sayur peria katak goreng membuka selera . masing2 makan ngan penuh khusyuk... yet still lagi berbual2.. byk sungguh topik yg dibincangkan...

petang plak ada tea break. makan puding roti plak. kuih2 bagai.. hot tea without sugar.. pergh.. cam sihat jer minum2 cam nie.. haahhaaha.. sambung lagik main pool.. umah member ada meja pool... so bolehlah main sampai lebam.. hahahahaha...

malam kitowang kuar gi makan kat neli's. giler hujan lebat ngan jammed. nasib ikut highway mex.. aku rase cam pusing satu kl plak sebelum nak sampai kat ampang nie.. org kat neli's pun ramai. siap ada penyanyi jalanan, org minta sedekah, org jual kuih cup cake with their gelagat yg tersendiri dtg dari meja ke meja.

dah almost kul 12 malam.. plan nak gi tengok live band kat concord. aku plak pakai short.. last2 seme skali xmo pi.. n terus balik jer.. aku sempat berjalan2 kat hard rock tgk motor2 besar bersidai2.. giler punya banyak motor2 besar ngan berbagai2 jenis ader.. ader terserempak ngan artis.. tapi biarlah rahsia.. hahahahaahahaa

then kitowang pi lepak kat kedai mamak plak makan capati n roti canai. cam biase time nie dah lebih kul 2am.. so seme da agak slow berborak2.. pas abis makan terus balik ke rumah member...

kat umah sambung sembang lagik sebelum aku betul2 rase mengantuk.. time nie da kul 4am.. seme da xlarat buka mata.. so aku masuk tido.. x sempat nak pi antar member ke airport.. coz' flight dia kul 6am..

thanks frens.. coz' sudi dtg ke kl.. even dalam waktu yg singkat.. tapi kenangan bersama kalian tetap dlm ingatan. kalu kahwin tahun depan.. sure ramai2 turun nanti... hahahahahaha....

Friday, December 24, 2010

Selamat Hari Ulang Tahun Ibu

Hari nie hari lahir emak yg ke 63... da makin berumur rupanya mak.. means aku pun sama arr naik jer tuanya hahahahaa..

so malam aku plan bawa mak gi makan kat thai base. first time bawa mak gi sini. aku selalu gi ngan kawan2.. so sakan arr kitowang order. daripada nasi putih, air kendondong, abc then tuh dia lauk pauk...

aku order udang butter, sotong, butter, ikan siakap sweet sour, ayam lemon, tomyam, sayur campur n kerabu mangga. for 3 org makan.. mmg rase nak tergolek2 kena habiskan seme food nie. last2 tapau ayam lemon n sotong butter.. mmg xleh abis dah.. kenyang giler yg teramat2...

pas sesi dinner berakhir, aku bawa gi I-City, Shah Alam. Makin lama makin byk tarikan yg ada kat sini. Mak suker sgt tengok lampu2 yg berwarna warni macam2 bentuk hiasan lampu daripada tanaman sampailah kepada haiwan yg dibentuk menggunakan lampur2

rase kaki aku nak tanggal, tapi aku jln gak temankan mak.. bukannya mak leh jln laju pun so bolehlah saing sama2.. hehehehe.. aku pun rase seronok semacam biler kuar ngan mak time2 gini. betapa aku rase sgt bertuah masih ada mak yg sayang aku seadanya. menerima diri aku seadanya.. alhamduliilah...

semoga Allah s.w.t memanjangkan umur mak n murah rezeki selalu, dijauhkan dari segala penyakit dan senantiasa sayang diri aku seadanya. amin.. sayang mak...

Wednesday, December 22, 2010

Masak lagi...

Hari nie aku buat breakfast not only for me tapi tuk osmet skali.. first time tuh.. cam semalam prepare roti breakthru, salad, tomato, cheese n telur mata. then masukkan skali buah potong yg malam tadi potong byk2 cam jambu merah n jambu tanpa biji. hehehehe....

lunch cam biase aku masak lagik. kali nie aku masak ikan bilis goreng sambal with petai. letih gak nak kopek petai nie seketul2.. time makan x ingat punya sedap. hahahahaa.. agak pedas coz' aku taruk cili giling semata2.. with ikan bilis digoreng garing2 gitu. then mestilah petai yg da siap kopek n potong dua. nampak cantik sikit.. rasa entah arr.. hahahaahaha...

petang aku kena gi antar cpu kat markas 15 jrc. sembang2 lebih kurang, check connection streamyx bagai. then aku singgah opis plak. pas siapkan n antar quotation webhosting, aku gi menara plak.

kat menara, aku ambik member2 n kitowang gi lepak kat bangsar dekat ngan area2 maple yg jual murah. kali nie aku makan tosai rawa n capati. diowang makan appam manis ngan gula melaka, then nasi lemak vegetarian.. hahahhahaa.. sembang2 x sedar sampai kul 8pm...

then aku gi ambik osmet yg ada dinner kat mv. seterusnya pulang kerumah..n sambung makan malam...hahahaha.. makan supper coz dah lebih kul 10 pm... hehehehee...

Sesi masak

AKu xder apa2 plan hari nie. so pas antar osmet pi keje, aku balik umah. memula gi kat mgt opis complaint pasal astro n lubang lam bilik air. so dia janji nak dtg kul 1.30pm nanti. aku pun oklah.. terus blah naik atas pas ambik borang complaints.

so biler da masuk lam umah, mesti buka laptop.. start bace email. balas email mana yg patut2 n buang mana yg patut2 gak. huhuhuhu.. beribu2 email.. adalah lam baper jer aku jawab. lebih2 tu seme staff da tolong jawabkan. thanks to all my staff yg support me especially during my leave. else masak gak arr aku nak menjawab keseme skali harung hari nie.. hahahahahaa..

breakfast aku start ngan roti breakthru, goreng telur mata, salad, cheese, buah tomato potong. pergh tebal tu biler da lapik sampai seme skali tuh. adalah tebal lam 4 ke 5 inci... hahahaha.. jenuh aku habiskan... ngan air salad/tomato mengalir, kuning telur pecah plak.. huhuhuhu.. lazat....

lunch time.. aku masak2 plak. ikan goreng cencaru berlada n daging masak kicap with lada hitam. aku dpt daging korban nie time raya haji.. so boleh imagine baper lama da simpan.. masih lagi berdarah... ikan plak beli time mak osmet aku dtg.. huhuhuhu... semenya da lama terperap lam fridge nie...

abis masak2 so makan2 time lar kan. pedas n manis semenya ader.. berpeluh2 aku makan coz' nasi panas2 lagik tu... burpppp.. kenyang makan... rase nak terlelap pun ader. tapi cam biase user call plak petang2.. hilang mengantuk aku... hahahaha..

malam makan sesama ngan osmet..lagik best coz' ada org lawan makan ngan kita kan.. hehehhe... tgk tv sampai lebam.. sambil2 main game cam biase..

Tuesday, December 21, 2010

Lepak session

Aku nama jer cuti dari keje... tapi macam2 problem plak ngan system aku hari nie. huhuhu.. sabar jer arrr.. baper jam aku kena handle complaint nie sambil drive ke sana ke mari.. nasib aku masih lagi bernyawa... hahahahaha...

pagi2 pas antar osmet.. aku gi breakfast kat kedai mamak. roti canai, telur setengah masak, air limau panas adalah menu tetap. then aku tapau roti canai tuk mak plak since aku nak gi umah mak hari nie.

sambil2 aku lepak umah mak, kacau anak2 sedara aku adalah salah satu favourite aku. x nangis mmg x sah dibuatnya. mak dah x larat nak larang aku lagik. ala.. bukan selalu pun aku dtg umah mak n kaco diowang2 nie.. hehehehe..

aku gi econsave ngan mak. beli brg2 aku sket.. selebihnya seme barang2 mak. aktiviti seterusnya adalah makan2 kat jaya jusco... kali nie makan kat food court jusco. aku order mee hoon goreng tomyam mini wok. mak plak order ladna kuew teow. bolehlah telan.. aku order air sour soup punyalah x sedap. nasib mak nyer abc boleh masuk lagik.. hehehehe..

petang plak aku gi mv ngan osmet. beli brg2 dapur kitowang. malam sket gi lepak2 ngan member kat kedai makan sri petaling. kedai nie famous.. ramai betul org makan kat sini. lam beberapa jam arr kitowang sembang2. abis sembang balik uamh, kemas barang2 cam biase sebelum masuk tido......

Sunday, December 19, 2010

Journey CH - Day3

Last day kat CH. still gak bangun lambat. maybe cuaca yg dingin.. buat aku x pasan hari dah naik matahari.. tapi kat sini. ngan hujan renyai2.. so aku nampak cam masih awal pagi lagik. lam kul 11am kitowang check out dari TM Resort nie. taktau biler lagik kitowang akan sampai kat sini.. insyaAllah umur panjang.. sampailah nanti..

Since nie last day kat sini, kitowang gi breakfast western kat kedai yg almost nak dekat ke brincang. X ingat plak apa nama kedai nie. aku makan english breakfast, ada roti bakar, telur mata kerbau, bake bean, sosej n daging salai. osmet aku makan nasi goreng, kepak ayam, sayur tomato n timun.

siap2 breakfast, kitowang singgah kat pasar pagi kat sini. jalan punyalah jammed. huhuhuu.. cucaca yg agak baik, ada nampak matahari walaupun rase sejuk tuh masih ader lagik. so ramai org kuar berjln2 time nie gi tempat2 yg menarik ader kat CH.

xbyk yg kitowang beli kat sini. strawberi wajiblah kan.. then bunga sket.. jagung rebus 6 ketul lagik. huhuhu.. harap2 pernalanan pulang berjalan lancar. on da way turun dari CH , kitowang singgah kat tempat org asli belli petai. boleh kasik kat mak esok nie nanti. uhuhuhu..

then kitowang singgah kat Chameron Valley Barat tuk minum teh. mmg ramai giler org kat tempat persinggahan nie. ada yg mengambil kesempatan pi melawat ladang teh kat belah bawah dari tempat singgah nie. cam biase minum tea strawberi sambil menikmati keindahan alam kat sini.

singgah kat R&R tapah on da way balik. makan kat shalala nasi lemak sedap gak time lapar2 nie. sambal yg x pedas membuka selera.. minum plak ice lemon. biler perut da kenyang barulah larat nak pi beli buah2an plak .jambu tanpa biji n jambu merah madu menjadi pilihan aku.

perjalanan pulang mengambil masa 1.5jam rase dari R&R Tapah ke rumah. alhamdullilah aku selamat sampai ke umah. sebelum jam 7pm. journey yg agak menarik walaupun cuaca sejuk, hujan sepanjang jalan ataupun sepanjang hari kat CH. semoga aku diipanjangkan usia tuk melawat lagi tempat menarik ciptaan Tuhan. amin..

Journey CH - Day2








Bangun agak lewat... biler da cuti n sejuk2 plak tuh.. mesti bangun lewat.. plus aku sakit perut yg teruk2 malam tadi... huhuhu.. nak mandi pun mengigil2.. basuh muka apatah lagik.. punyalah sejuk air.. cam rase air batu jer air kat sini.. nasib ada heater yg berfungsi ngan baiknya. apa lagik mestilah mandi guna air panas. basuh muka n berus gigi pun guna air panas.. giler sejuk tuh... grrrrr....

so destinasi pertama kitowang pada hari nie adalah mengisi perut. kat restoran mutiara yg terletak kat brincang. memula makan roti canai ngan kuah kari. mmg marvelous.. aku rase kedai mamak yg ok kat CH nie.. yg lain2 aku x nampak kat mana ader.. cawangan kat tanah rata pun ader tapi xpernah gi makan kat sana.

lam duk minum2 air.. nampak org makan nasi kandar.. xleh tahan nie. so ambik plak nasi ngan kuah campur, sotong, ayam goreng. ada sayur n papadom.. pergh.. baru lah rasa kenyang makan. hahahahaha... time nie dah dekat kul 12 aku rase.. or 11am.. hehehehe..

pas kenyang2 makan nie.. pk plak nak gi mana. so nampak ramai sgt org berpusu2 gi taman agro tarikan terbaru kat CH nie. kitowang pun sama sibuk nak pi tgk gak. mmg jammed giler time nie jln menghala ke brincang.. ngan ada pasar pagi bersambung ke tengahari.. aku rase bersambung ke petang nanti nie..

kat taman agro nie. parking punyalah scary. kena naik setinggi 90 darjah aku rase.. nak arah balik.. lagik scary.. turun securam 70 darjah.. berderau darah. rasa menyesal naik ke sini pun ader. patut parking jer belah luar.. takder lah rase takut nak mampus nak kuar dari tempat nie..

kat dlm taman agro ada macam2 hasil tanaman, daripada sayur2an.. salad.. cactus.. bunga bungaan.. ada gak kolam ikan kecik kat sini.. 7 dwaft pun ader. hahahahha yg paling penting kat atas sekali. kalu nak masuk petik strawberi kat sini pun ader. kena bayar berapa ntah.. aku x pasti coz' x masuk sini.

aku cuma singgah kat cafe yg ader kat atas sekali nie. time nie beratur punyalah panjang. maybe tarikan yg ada kat cafe cam strawberi sundae, strawberi yogurt, strawberi cheese cake, strawberi pancake, strawberi macam2 lar.. salad strawberi pun ader. maner x seme org tempting nak merasa food yg pelbagai ngan strawberi nie. mmg rugi saper yg x merasa strawberi daya tarikan utama kat CH nie.

dah penat berjalan2.. sempat lagik makan ice cream kat kampung sedia. perusahaan org melayu kat area taman nie. so ada few org2 melayu yg mengusahakan chalet, tanamam strawberi, n pelbagai hasil strawberi cam ice ceream, jem, jus, etc.. so korang leh dtg singgah dan memetik sendiri strawberi kat area sini pun.

sebelum malam menjelang tiba.. cuaca sejuk menyerap ke tulang temulang kitowang tapau marrybrown for our dinner, then siap beli keropok udang, maggie cup kalu still rase lapar nanti. cepat2 masuk kedlm bilik n lepak tgk tv sambil makan2.. huhuhuhu...

Journey CH - Day1









Hari jumaat aku da mula bercuti. so plan nak gi CH tapi aku kena attend meeting kat Cyberjaya dulu. Meeting start jam 10am n ended jam 11am. huhuhu.. efective sungguh meeting ngan org pakar tm nie. punctual n straight to the point. so da dpt kata putus n waiting for cotataion hari selasa depan. then aku sempat lagik pass cpu kat pakar tm nie suh reformat n masukkan anti-virus plus troubleshoot tuk connection streamyx sekali....

journey to CH start jam 12 sebaik jer aku pickup osmet aku yg da ready. hari yg baik.. xder hujan.. panas sgt pun tak.. jalan pun clear.. itu dari KL ke Tapah.. Sempat lagik lunch kat ikan bakar belakang istana negara. Makan kerang bakar, ikan kembung bakar, ikan pari bakar... minum plak jus mangga.. pergh... lazat n mengenyangkan sekali..

kalu nak try.. carik ler lam google.. jln belamy.. sure jumpa punya kedai ikan bakar nie.. dulu ada 3 kedai jer.. now da ada 4 kedai ikan bakar.. pilih mana berkenan.. aku selalu makan kat kedai yg nombor tiga dari belah depan... huhuhuhu...

seterusnya biler da bayar tol kat tapah, hujan mula renyai2.. naik ke CH hujan tambah lebat.. nasib time nie x byk selisih ngan kete baik dari arah depan.. mahupun xder kete yg mengekor dari belakang pun... alhamdulillah.. dlm kul 4pm.. elok jer sampai kat TM Resort CH. terus check in.. dpt plak bilik kat tkt4.. huhuhu.. bercinta nak naik tangga...

Dinner makan steamboat. For 2 person each rm23 mmg berbaloi2.. byk giler dishes kitowang dpt. so tgk jer arr gambar mana yg patut nanti.. huhuhu.. osmet aku sempat order strawberi jus.. mak aih... terasa cam makan buah strawberi berlambak2... hahahahaa...

then kitowang singgah kat pasar malam . beli jagung mutiara. kat sini jagung mutiara ada 2 jenis.. satu yg mmg dari CH , agak tidak teratur susunan n lebih manis.. compare ngan jagung mutiara gak.. lebih teratur susunan tapi kurang manis. tapi kalu da rebus.. letak marjerin.. garam sket.. semenya boleh sebat jer.. beli sampai 6 tongkol jagung.. means makan sorang 3 tongkol.. hahahahaha...

malam mmg sejuk giler kat CH nie. first time dalam beberapa tahun aku dtg ke CH nie.. rase sgt2 sejuk kat sini. boleh nampak keluar asap biler berckp. dah ler memasing pakai baju lengan pendek... keh keh keh.. so berkelubung sakan ler masing2 ngan selimut.... huhuhuhu...

Thursday, December 16, 2010

Asam Pedas...

Hari nie merupakan hari terakhir aku bekerja bagi tahun 2010. so bermula esok aku da cuti sampailah awal januari tahun depan. huhuhuhu... bestnya dpt duk kat umah.. buat keje dari umah... kalu ada meeting jer aku dtg opis nanti... huhuhuhu...

hari nie aku pose... 10 muharam... insyaAllah..

so balik keje dari petang.. terasa nak makan asam pedas.. bersama2 nasi yg panas2.. meruap2.. membuka selera.. so aku beli daun kesum , terung, bendi, belacan.. lain2 bahan da ada kat umah.. cam ikan, asam jawa, cili giling...

utk asam pedas nie.. osmet aku yg masak.. huhuhu.. sedapnya bau asam pedas. mencucuk2 hidung biler tumis bahan2 cam belacan, cili, bawang2... then masukkan air asam jawa, terung, bendi n ikan paling last.. huhuhuhu.. memercik air liur..

aku plak buat benda2 yg senang cam rebus telur asin, siang ikan n goreng.. tuh jer.. masak nasi... kemas apa yg patut2.. then time berbuka.. belum siap masak asam pedas, cuma nasi n ikan goreng jer yg ready. so aku berbuka ngan air sparkling jer. hehehehe..

sesi berbuka berjalan lancar.. sedapnya makan asam pedas bersama nasi yg panas2.. n telur asin lagik.. ikan goreng. sebijik cam kedai. kalu makan area2 belah melaka.. huhuhuhuhu.. thanks to osmet yg masak yg sedap2 .. camner lar aku nak kurus nie... abis diet aku.. hahhaahhahahaa..

selamat menjamu selera... selamat berbuka.. n selamat bercuti tuk aku... hahahahahaaha

The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader

Mari kita komen pasal movie hari nie. AKu dpt tiket disaat2 terakhir movie nie.. so duk pun kat 2 baris terbawah.. oklah.. still kat tengah2... dptlah tgk xbaper nak mendongak sangat... besar pun besar screen... hehehehehe....

Citer Narnia yg kali ke berapa aku tgk nie. aku pun x ingat. kali nie kisah pengembaraan 3 org bersaudara, sorang abang, adik perempuan n cousin diowang yg sgt2 menjengkelkan... huhuuuhu.. kalu aku sure bergaduh hari2 camnie...

cerita nie still berkisah kepada citer kanak2.. tapi byk unsur2 ganas yg ditunjukkan. so kalu mak ayah nak bagi anak2 tengok tuh.. beringat2lah sket.. tanpa guidance yg betul.. takut anak2 ambik pisau kat dapur n berlawan sesaam mereka.. naya nanti....

byk moral2 yg baik ditunjukkan dlm citer nie disebalik aksi2 ganas. macam mana seorang cousin yg sgt membanggakan diri berubah daripada menjadi seorang yg berperangai buruk terhadap saudaranya bertukar menjadi baik..

seekor haiwan yg kecil macam tikus boleh menaikkan semangat haiwan yg lebih besar dan kuat cam naga.. utk meneruskan perjuangan menentang kejahatan amat menyentuh hati aku. bukan senang nak menaikkan semangat org yg luntur nie beb....

paling aku ske.. bab melawan kejahatan daripada dlm diri kita sendiri. di satu pulau yg indah, godaan demi godaan melanda setiap watak2 movie nie.. how diowang handle perasaan yg jahat dlm diri kepada kebaikan... huhuhuhu.. elok tuk tontonan bukan setakat kanak2..tapi org dewasa gak.. moral yg ditunjukkan bagus tuk diselami dan dihayati oleh seme org....

sedar x sedar citer nie dah abis.. aku puas menonton movie nie. highly recommended tuk seme org menonton.. baik kanak2 mahupun org dewasa.. so selamat menonton.. n jadikan diri kita lebih baik dari hari semalam... insyaAllah... amin...

Wednesday, December 15, 2010

MESTI BACA ......MENAKUTKAN .... SMS DARI SEORANG LELAKI

Satu lagi pembacaan saya yang membuatkan saya tersentak. SMS ini memang sengaja ditulis dengan penulisan seorang lelaki. Ceritanya memperlihatkan bagaimana seorang muslimat di'rosak' dengan mudah hanya dengan kata-kata manis! Wahai sahabat -sahabatku... Moga Allah peliharamu daripada semua ini...

1. salam. Blh sy kenal awk? Sy tertarik dgn prwatakan sopan awk. Dah lama sy prhatikn awk. Awk dak baik n sy trtarik la dgn tudung labuh awk. Sy harap kite bleh brkenalan.. ukhuwah fillah org kate..sy x terer sgt arab ni…

2. Trima kasih krn mnerima sy. Sy akan try sedaya upaya sy mnjaga awk dan mgikut syariat. Sy tau sy bukan baik sgt, tp demi Allah, sy cuba buat yg trbaik utk awk…

3. Ingat tau, jaga aurat leklok..jgn bagi org lain nmpk..kuar ngan kwn2 tau.. jgn sorg2..blk contact sy ek..sy doakan awk selalu..

4. awak,nape x contact sy. Sy risau awk kuar lama2..ye..mmg sy xde hak pun..sy tau sy percaye awk, tp sy x tau la nk kate cmne. Kite slalu nmpk dari jauh je ek.Tp sy rasa awk mcm dkt je ngan sy. Mgkn ni org kate cinta kot, wak..awk cinta sy x? xnk bgtau.. tp sy tau awk cinta sy..awk da malu nk jln tmpt sy lepak sbb malukan?..kih3. .tq.. i love u too..

5. Wak,selain family, Allah dan rasulnyer.. awk sayang sape ek? Sape saya dlm hati awk?

6. Wak wak..dr kawan kite just pggl sy awk je..mcm x special plk diri sy utk awk. sy tringin gak nk jd cm room8 sy ni. Pggl syg.. bole ke? Awk pggl sy bi ek? Rasa mcm baby sket. X salah kan.. just panggilan je..thanks syg.. love u... ..

7. Yang. kekdang bi tgk syg ni mcm x prcaya bi je. Yela, bi just tanya syg pkai apa je kan .. tq ek gtau, mkin dalam pulak rindu kat syg ni... .hihihi..

8. Yang bi nak syg tau, sayanglah segalanya utk bi, syg la pmberi semangat utk bi... yang... ..bi harap bi ngan syg xde rahsia lagi ek.. jgn risau..inikan membuktikan bi caring.. so jgn risau..k..yeye. . bi janji kan jaga rahsia kite..just msg je kan..love u..papai.. mmuahh!

9. Syg..da lama kite msg, leh kite jumpe x? ye..ayang bwk la kawan2 k..tq yunk! i love u.... ..

10. Tq pggl bi ngan pgglan abg.. abg tggu lame da..abg tau..kite x leh pakse dlm hubungan..la iqra hafiddin..hehe. . sikit sikit je..kih3..

11. Hi syg, watpe 2? Nk ckp sket.. nape syg bwk satu battalion nak jumpa abg?... syg x caye kat abg eh.. huhu..

12. Syg..kite jumpe k?..abg suka syg pakai tudung yg abg beli tu..cam wardina lak..bkn syg x cntk.. just nmpk mkn cntk la..nipis sikit je.. nnt jumpa nnt syg bwk sorg dah la k..

13. Syg..abg sory ngan apa jd td.. abg trsentuh jari syg td.. Tol gak ckp syg eh, trsentuh xpe..TER.. hehe..makin tebal la pulak cinta abg kat syg..

14. Thanks jumpa td, syg cntk la.. Ololo..abg romantik sket pun salah ke? Ske abg romantik ek? Hehe.. Eh, td jumpa abg da berani tenung abg ek..hoho.. tgk td kwn syg cam ske kat kwn abg je.. senang la kita jumpa pasni.. tgk..Allah memberkati hubungan kite.. syg solat dah ke? Doakan abg skali ek..miss u..

15. syg..just nk tanya.. syg cinta bg berapa percent? Apa tandanya eh? 50% je... huhu..yang. . just nk tanya..rambut syg panjang x? just thinking of u at the moment…

16. Td terbeli tudung pendek.. yg abg bg kat syg tu.. syg..bg la gmbr syg special untuk abg yg pakai tudung td 2.. Cntk nye syg..gambar ni nak wat wallpaper hp ngan kompter abg la..

17. Yang.. syg cintakan abg berapa percent? Sepenuh hati Thanks syg..love u too.. abg janji, abg akan jaga syg baik2 dan xkan tinggalkan syg...

18. Syg..da lame kita couple kan.. xkan abg pegang tgn pun nak marah.. Syg kan milik abg.. Thank 4 being understanding. .

19. Syg kata Syg cintakan abg sepenuh hati.. kalu gitu..apa buktinya Syg cintakan abg..?

SELEPAS ITU BARU BERMULA ZINA YANG SEBENAR...
****************************************************************

20. huh!... syg mengndung? tahu kat ne... cube check balik dgn doktor... xkan sekali buat dah mengandung, check balik k..

21. huh! btol la syg mengndung ni?? syg, utk kebaikan kita berdua, lebih baik syg gugurkan kandungan tu.. gugurkan k..

22. Nape plak xnak? xberdosa la klu bunuh benda yang masing xbernyawa.....gugurkan jelah!!! jgn buat masalah bleh x!!

23. xsakitlah!!! nape manje sangat ni! xkan bnda mudah cam tu pun xbleh buat..

24. sori syg, abg xbleh temankan syg ke klinik tu, abg malu klu terserempak dgn family or member, malu la abg klu diorg nmpak abg bwk syg dgn perut syg yg besar tu..

25. Ape!! RM 5,000?? kau yg mengandung... kau cari sendiri la duit nak gugurkan anak tu.. bukan masalah aku.. lantak kau la... bukan masalah aku jgak keluarga kau pulau kau.. kau tu yg bodoh!! kau ingat kau tu cantik sgt?? aku dah xingin kat kau!! pergi mmpos!

26. jgn kol n msg lg bleh x?!.. aku sbuk.. xde masa nk layan kau!...

27.(terputus hubungan)

- wanita itu mati akibat kegagalan proses penguguran..

- si lelaki mencari mangsa baru..

- dan kejadian terus berulang..

sumber: dari blog seorang teman

ITULAH KEBANYAKAN YANG TERJADI DI DUNIA KITA PADA MASA KINI

Mengantuk...

Xder yg menarik tuk ditulis hari nie.. aku gi keje gak even semalam balik kul 3am. end up aku mengantuk giler.. jadik zombie.. so sebelum aku tutup mata or berkeruh kat opis nie.. baik aku balik umah..

sebelum balik umah.. aku gi lunch kat tempat osmet aku keje. makan mee hoon tomyam.. bapaklah pedasnya..sampai aku xleh makan langsung.. so aku kasik kat osmet. dia plak order kuew teow hong kong. xbaper pedas sangat.. byk haiwan n sayur2an.. so aku makan separuh jer.. langsung xselera jadiknya....

sempat lagik beli kepok lekor n nenas.. manisnya nenas nie... cam nenas madu.. letak plak asam... huhuhuhu.. terasa sampai kat tinger.. minum air mangga sesedap rasa.. aku rase nak marah pun ader kat pelayan nie coz' salah kasik order tadi.. huhuhuhu...

balik umah tido 2 jam.. bangun baru rase segar.. gi ambik osmet , siap beli betik lagik.. makan2 sambil tunggu... baru ler terbuka mata sket.. ingat nak gi minum tapi cam malas plak.. so terus balik umah pastuh...

malam makan roti kapit telur mata kerbau n pizza sekeping. huhuhuhu.. kenyang giler.. tgk movie citer yg agak menarik gak.. 17 again... kalu kita boleh balik ke masa silam... bukan kita akan menukar arah jln kita.. tapi kita boleh membantu anak2 kita mencapai impian kita yg x kesampaian diwaktu muda dulu... hehehehehe.. kalu ada anak... kah kah kah....

selain tuh aku sibuk mengemas kain baju... dah baper lama x kemas.. byk gak baju2 nie rupanya.. maybe aku dpt byk t-shirt time main futsal.. ada yg lam plastik lum buka lagi pun ader gak.. hahahahahaha...

Monday, December 13, 2010

Malam...

Hari yg panjang bagi aku... bermula seawal pagi.. aku da mengantuk giler.. coz' malam tadi tido lambat.. system ada problem. now bersambung2 problem lagik.. adusss....

lunch time aku kuar ngan budak2 ofis menara. singgah kat hoki turf nyer kedai kat area um. then gi makan kat kedai makcik kelantan, pantai dlm. best woooo makan kat sini.. aku rembat ayam kampung, ikan bakar cicah kuah percik. nasi separuh ngan kuah udang.. then air sirap limau.. makan time panas2 memang menyelerakan..

petang aku pulang ke rumah.. mandi2.. then baring2.. coz' malam nie aku kena attend meeting.. huhuhuhu.. pas mandi, sempat lagik osmet aku prepare pizza n goreng kepok lekor. so aku makan slice pizza with daging cincang.. sedap.. then kepok lekor... huhuhu.. panas2 tuh...

kul 8pm aku da terpacak kat area jln raja chulan. ada sesat sket tad coz' salah perhitungan.. masuk lam meeting.. tunggu chairman dekat sejam lebih. nasib meeting start agak awak gak olek co' chairman. meleret2 perbincangan sampai aku naik juling mata...

dlm duk meeting tuh.. tetiba ada panggilan.. ada masalah ngan system aku plak. adus.. kena call org sana sini.. aku xleh concentrate lam meeting lagik dah. now aku dah berumahtangga kat opis plak. huhuhuhu.. tatau ler kul baper nak siap keje2 recovery nie. harap2 jgn ler berjam2.. pening kepala aku nanti... hahahaha... esok kena gi keje lagik... huhuhuhuhu...

so aku xleh nak tulis lagi.. kepala aku dah mula berdenyut2.. aku x prepare kena standby kat opis malam nie.. mau terlelap aku nanti sat lagik.. hehehehee... selamat menjalankan tugas...

Sunday, December 12, 2010

Musim kenduri kahwin....

Now musim kenduri kahwin bermula.. start jer cuti sekolah... jln seme clear... cuti kahwin berlambak2 especially on weekend n public holiday.. Hari nie adalah tarikh yg cantik 12-12-2010. so ramai org buat kenduri pada hari nie. senang nak ingat kut nanti2 huhuhu...

aku bersiap2 pagi nie nak gi ambik mak. ada 2 kenduri kena gi ari nie. pertama kenduri sedara kat salak south dewan org ramai.. betul2 sebelah balai polis salak south nie. ramai sedara mara jumpa kat sini. nasib baik dtg awal sket.. so dptlah makan ngan amannya... plus sembang2 ngan sedara pastuh.

lauk pauk yg sedap... nasi beriani.. ayam masak merah , rendang daging, pajeri nenas.. yg istimewa adalah sotong masak sambal.. sotong kembang tuh.. pergh.. lazatnya... air plak ada 3 macam.. air tebu, oren, soya bean.. air mineral standard letak atas meja.. then ada plak bubur pulut itam.. kuih muih... meriah2 makan cam gini... selamat pengantin baru buat kazen2 ku.. semoga berbahagia.. kekal hingga akhir hayat...

kat sini dpt goodies.. berupa paperbeg yg ada gambar pengantin.. kipas tangan.. n kuih bakar yg besar ... sebiji sorang tuh... huhuhuhu... terima kasih kat tuan rumah yg sudi menjemput.. mak plak dpt jer bekalan tuk sambung makan kat umah... hehehehe...

kenduri kedua yg aku attend adalah kenduri staff sendiri. buat kat masjid wilayah, jln duta. time nie byk giler kete.. rupanya ada majlis akad nikah org lain gak buat. nasib aku pi kenduri yg betul. hahahahaha...

aku da x larat makan time nie.. tapi tgk hidangan kuih yg sedap.. tembikai merah membuka gak arr selera nak makan. air sirap plak sejuk sesedap rase tambah lah lagi aku minum byknya... huhuhu.. siap ambik2 gambar lagik ngan pengantin baru nie.. huhuhu..

lauk2 kat sini pun nampak sedap2 aku xleh makan..tapi aku tgk gak arr.. yg aku ingat ada acar, ayam masak merah, daging rendang gak.. lebih kurang..yg menarik nasi beriani..tuh..ada kacang pea...hehehehe... best best kalu makan nie... tapi perut dah penuh.... mana larat nak makan lagik.. tgk jer arr.. ambik syarat.. hahahaahaha...

goodies cam biase dpt kipas tangan n makanan ringan2.. then sempat ambik goodies tuk budak2.. ada gula2.. aku ske makan.. hahahaaha.. pasnih nak tuntut coklat dari pengantin nie.. bab dia janji... keh keh keh...

selamat pengantin baru kat chuya n sham.. semoga bahagia kekal hingga ke akhir hayat. jgn lupa masuk keje.. jgn cuti berlebih2an... hahahahaaha.. selamat honeymoon... selamat atas segalanya.. insyaAllah.. amin....

Saturday, December 11, 2010

Seek0r Harimau yg beriman....

Alkisah…Seorang lelaki islam ponteng sembahyang Jumaat.

Sebaliknya dia masuk hutan untuk memburu ayam hutan. Sedang dia terhendap2 di dalamsemak, tiba2 dia berlanggar dengan seekor HARIMAU yang sedang lena tidur.Dia begitu terkejut sehingga senapangnya tercampak lalu tergelungsur ke dalam jurang. Dia pula tergolek ke arah lain, jatuh keatas batu danKRAKKKK! Kedua2 kakinya patah.

Jangan risau .. ini bukanlah berita buruk lagi ..

Berita buruknya adalah HARIMAU tadi terus menghambatnya, sedangka dia dah tak boleh bergerak lagi.‘Ya Allah,’ doa lelaki tersebut,’Ampunilah dosaku kerana ponteng sembahyang jumaat berjemaah pada hari Jumaat yang mulia ini ..Ampunilah aku ya Allah..makbulkan hajat ku ini ..jadikanlah HARIMAU yang memburuku HARIMAU yang beriman..tolong ya Allah!Aminnn..’

Tiba2 guruh berdentum! HARIMAU tadi tiba2 terhenti betul2 di hadapan lelaki tadi.Harimau itu bertukar menjadi seekor harimau yang beriman dan bersopan santun.Sambil menadah kedua2 kaki depannya ke langit ..

HARIMAU tersebut pun berdoa, ‘Allahumma barik lana, fima razaktana, wa qina azzabbannar. Aminn..’

.

Kisah Seram Si Kaki Pancing

Ajis memang seorang kaki pancing, mana saja lubuk & sungai semua dia pergi,kalau ada yg cakap kat sungai tu ada ikan, ajis mesti pi try mancing kat situ.Satu hari masa minum kat kedai kopi Pak Ngah Jiman, Ajis terdengar rakan2 sekampungnya bercerita tentang satu lubuk baru yg banyak ikan ditemui kat sungai di kampung seberang, kampung tu agak jauh & pedalaman sungai tu lebih kurang 5 km dr kampung tu, dekat tepi pinggir hutan.

Tengahari tu, Ajis dah bersiap nak pegi memancing kat lubuk yg diceritakan, siap pakai helmet, Ajis masukkan bekalan minum petang dan pancingnya dlm raga motor. Sepanjang perjalanan Ajis bernyanyi riang, jauh jugak nak kekampung seberang tu, dah hampir masuk waktu Asar baru Ajis sampai, teringat pulak dia tak sempat solat Zohor tadi & dia terpikir, karang kalau terus pi sungai tu, tak sempat plak solat Asar. tak lama kemudian Ajis nampak sebuah surau yg agak uzur kat tepi jalan sunyi kampung tu. bergegas dia berhenti, ditengoknya keliling tak ada orang, sunyi saja surau tu. Ajis segera mengambil wuduk dgn tergesa2 sbb waktu Zohor dah hampir nak habis.

Masa Ajis di rakaat yg kedua, Ajis tiba-tiba terdengar bunyi suara orang ketawa. Bulu romanya tiba2 meremang, "Hish, sapa pulak yg gelak2 tu?" bisik hati Ajis, setiap kali Ajis sujud, Ajis terasa kepala & tengkuknya berat dr biasa, Ajis tak sedap hati, ni surau tinggal ker, sbb dah uzur sangat dan alahai, sapa pulak duduk kat tengkuk dia ni. Sedaya-upaya Ajis tenangkan hati, selesaikan solat dgn segera, dia nak tinggalkan cepat surau tu. Bulu romanya semakin meremang-remang sbb suara org ketawa semakin ramai, ada yg sampai terbatuk-batuk. Syukur, Ajis dah berada di tahiyat terakhir, selesai memberi salam ke kanan dan ke kiri, Ajis meraup mukanya dgn tangan dr atas ubun2 kepala sampai ke dagu, then tiba-tiba Ajis tersedar.

hehehe...rupa-rupanya dia terlupa nak tanggalkan helmet masa nak sembahyang tadi, sbb terlampau nak cepat, bila dia toleh belakang, patutlah dengar orang ketawa, rupa-rupanya tok imam, bilal dan orang2 kampung yg dtg nak sembahyang Asar duk gelakkan dia sebab Ajis sembahyang pakai helmet, patut ler kepala dia rasa berat semacam.

Terus Ajis blah macam tu ajer, tak jadi pi memancing, dia pusing balik, sembahyang Asar kat rumah sendiri sajalah jawabnya..

Larian Tibi 2010

Gila pagi aku bangun ari nie. kul lima dah bangkit.. da lar malam tadi tido kul dekat kul 1 pagi.. hmmm... nasib da set alarm... so tersedar gak lar.. even sesorang pun. pas mandi2.. siap2... then kuar gi menara.. sempat lagik ambik pizza yg osmet aku tinggalkan malam tadi.. at least boleh buat breakfast..

sebelum 6.30 am.. aku da sampai menara tm.. ambik member nak pi aktiviti larian pagi nie. then kitowang gi parking depan dataran merdeka biler tgk byk jln dah tutup. polis pun berkawal lalulintas.. lagipun tgk ramai org yg menuju ke padang..

time nak parking tu..nampak arr org yg bersiap2 cam nak larik.. sempat lagik makan pizza lam kete sebelum tuh.. then jln2.. rase cam pelik plak. naper plak diowang pakai baju x same cam member aku pakai.. rupa2nya.. kitowang salah group.

rupa2nya.. diowang nie ada larian gak..tapi lain punya.. hahahahaha.. giler salah tuh.. then kitowang menapak dari dataran merdeka ke padang merbok. barulah nampak group yg betul. huhuhuhu.. adalah lebih 1km kitowang berjalan.. at least warm up dah tuh.. jln diwaktu pagi2 nie mmg best.. nyaman jer.. peluh pun keluar..

sharp jam 7.30am.. larian dimulakan.. aku cuma masuk fun run.. so kul 7.50 baru bermula.. diowang2 nie kebanyakan lari utk 7km.. kanak2 sekolah 5km.. n fun run 3km.. jadiklah.. first time tuh aku ikut member gi larian amal nie..

aku lari gak memula lam 1km.. then lagi 2km tu.. lari n berjalan2 yg banyaknya. jadik lar... berpeluh2 giler. ngan bag aku sandang lagik.. teringat time aku buat latihan tenteta.. bawa bag pack.. senjata M-16 lari 8km.. huhuhuhu...

lam 30 minit acara nie aku berjaya abiskan. dptlah sijil penyertaan coz' habiskan larian... then ada byk gerai air suam, 100 plus, vico ader. makan plak ada gardenia.. so byk arr roti leh ambik. aku angkat 2 ketul roti, air 3 gelas.. pergh.. penat.. n dahaga giler..

abis sesi larian amal nie.. berjalan kaki semula dari padang merbok ke datatan merdeka.. so lintas arr bank rakyat.. senang je coz' jln mmg tutup tuk larian 1malaysia plak. kalu selalu camnie.. mesti rakyat mesia akan sihat selalu termasuklah aku. hehehehehe

pi plak makan nasi lemak tangling.. dekat2 area bukit aman tuh.. rase sgt confuse ngan peniaga2 melayu kat sini. langsung xder kerjasama antara diowang nie sampaikan kitowang nak order apa2 pun cam susah. kalu gerai cina aku rase xder masalah nie.. camner lah melayu nak maju kalu ada PHD nie..

pas antar member aku kat menara semula.. aku pun pulang.. terlampau mengantuk.. ingatkan nak gi cycling.. tapi keletihan melampau mengatasi segala - galanya.. pas basuh baju.. aku terus zzzzzzz sampai petang. makan apa yg patut then tgk tv n main game jer. baru ler rase aman hidup aku rase.

now tengah pk2 apa nak buat malam nie. esok da menanti kenduri kahwin. berderet2 kenduri aku kena attend.. sampai lah awal tahun depan nie.. huhuhuhuu.. selamat pengantin baru pada yg melangsungkan perkahwinan..semoga kekal hingga akhir hayat..

Saman, Present, Hamper

Aku decide nak gi bayar saman ari jumaat nie kat post ofis. dah confirm aku kena bayar rm300 saman coz' pasal kes accident hari tuh. hehehehe.. org x baper ramai... even aku dpt nombor lagik 30 org..tapi bab counter kat post opis nie byk.. so lajulah turn aku sampai... terbang duit xpasal2... hahahaha

pas bayar saman gi beli present tuk wedding budak opis plak. malas nak pk byk2 apa nak kasik kan.. so decide beli jer voucher jusco. so pengantin boleh beli sendiri apa2 hadiah or barang yg diowang nak nanti. xder nak pecah kepala pk nak beli apa.. or nak bawak apa gi kat wedding dia nanti.. huhuhuuuhu...

petang pas abis keje aku gi menara tuk buka hamper futsal yg kitowang menang nie. cam biase ader yg x menghadirkan diri.. so mana yg ada with coach jer yg turun. saper yg xder tuk.. kitowang da asingkan siap2 nak kasik apa... byk gak arr food/drink yg boleh dimakan sgera.. except for maggie.. first time aku rase lam hamper ada maggie... hahahaahahaha

malam plak aku gi dinner ngan member lama.. sembang2 x ingat da dekat kul 12 malam.. aku sesorang kat umah malam nie coz' osmet da balik kg. jadik cepat2 mandi.. kemas2.. n tido coz' esok pagi ada aktivit pagi2 buta dah menanti nanti... huhuhu.. selamat malam seme....

Friday, December 10, 2010

Rapunzel 3D

Kali nie aku berpeluang tgk movie 3D Rapunzel. Dah lama plan nak tgk tapi coz' sibuk ngan futsal.. last minute baru dpt tengok... nasib citer nie masih lagik ader..dah hujung2 pun.. org pun x ramai lagik yg tgk citer nie...

Coz' nie 3D movie, so dptlah spek sorang satu... sempat lagik beli subway burger..kali nie hari khamis dpt chicken n turkey fillet.. beli popcorn, jagung rebus, ice lemon tea, air mineral n berbuka lam cinema... hahahaahahah....

Citer yg menarik bagi aku. Walaupun nie citer kartun, tapi bagi aku best sgt tgk... pemandangan yg cantik2.. sejuk mata memandang.. character pun menarik2 belaka.. kelakar pun ader citer nie.. sampaikan kuda yg jadik one of the character pun boleh buat lawak... hahahaha...

jln citer movie nie agak pantas..so xder lar rasa bosan menonton.. rambut rapunzel tu giler panjang.. n kuat plak tuh.. sampai mak angkat dia boleh sangkut atas rambut tuh..nak naik turun dari tower yg tinggi... huhuhuh.. mulalah imagine yg bukan2 selalunya... tapi nie kan citer khayalan... apa lagik...

boleh rekomen tuk seisi keluarga tgk citer nie. walaupun da abis kat cinema.. rasanya boleh beli dvd or vcd citer nie. byk moral2 yg baik ditunjukkan oleh character2... elok tuk kanak2 punya pemikiran... cuma beberapa adegan tu aku rase cam x baper perlu cam adegan kiss2 tuh... org dewase relaks jer.. kanak2 ler nanti tertanya2 kat parent itu ini.... poning kan nak menjawabnya...

so selamat menonton bagi yg belum tgk lagik.. pada yg da tgk.. mesti ada keinginan nak tgk lagik cam aku nie.. hahahahaha...

sebelum terlupa.. coz' nie citer 3D.. so ada extra cost rm5 ... maybe for spec.. dunno.. naper mahal daripada movie2 biase.. ingat2 tuh... jgn gi memarah kaunter tiket plak nanti... hahahahaha

Thursday, December 9, 2010

Pizza ....

Aku plan nak buat pizza ari nie. semalam da beli bahan2 so apa tunggu lagik jom kita buat pizza... hahahahahha...

Aku x buat sebenarnya..cuma aku da survey.. bace lam internet... tgk video.. cara2 nak buat pizza.. ada macam2 cara n kaedah diguna pakai. Dlm kes kali nie.. aku xder nak canai2 tepung tu.. beli doh yg dah siap punya..... nak jimat masa satu.. then nak try buat yg paling simple .. so xder lah kena ambik masa byk sgt kan....

pas abis keje.. mandi2.. then terus kuarkan bahan2 nak buat pizza nie.. osmet aku da beli barang2 cam capsicum, udang, cheese, roti doh pizza.. so bahan2 nak buat pizza almost there.. tambah sausage yg dipotong nipis2.. tomato pun potong2 gak.. then capsicum potong nipis2.. bawang yg sedap tu potong nipis.. boleh kata semenya kena potong nipis2 lar... hahahahaha...

now.. keluarkan roti doh tadi..letak lam alas pizza yg da beli semalam.. ratakan sos cili/sos tomato atas doh tadi. kalu nak sedap letak sos tomato prego yg buat tuk kuah spageti tuh.. kreativiti masing2 kay...

seterusnya tabur bawang, capsicum, tomato, udang, sausage, crabstick.. last skali baru tabur cheese secukup rasa.. rasa2 nak makan byk cheese..taburlah lebih sket.. else letak sesedap mata memandang.. dah siap pra-pizza.. sementara tuh..panaskan oven lam suhu 200 darjah celcius.. masukkan pizza tadi.. timer 10 ke 20 min.. bergantung kepada korang suker..nak kerak byk masak lama sket.. else sedang2 jer masak nanti...

pas tunggu 15 min.. pizza da masak.. taraaaaaa... panas2 tuh.. cepat2 kuarkan dari oven.. terus potong 6 hidang depan tv..apa tunggu lagik makan arrr.. mmg sedap... hehehehe.. sampai terlupa nak ambik gambar pizza yg da masak nie.. adalah tebal 3 inci coz' byk sgt topping letaknya.. so korang leh ske ati nak letak topping apapun.. mesti sedap punyalah... hahahahaha...

pas abis makan.. aku gi exercise cycling 20 min.. berpeluh2.. then kuar gi minum2 ngan member kat sri petaling nyer gerai. borak2 x sedar dah kul 11 pm.. balik umah kemas apa yg patut then terus tido... x tgk tv apapun.. lagipun hari hujan.. astro nyer coverage ala2 malu nak keluar... hahahahaha.. selamat malam...

Wednesday, December 8, 2010

Allah memanggil kita hanya 3 kali seumur hidup

Ibu berkata... *Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup*

Keningku berkerut.... ....'Sedikit sekali Allah memanggil kita..?'

Ibu tersenyum. 'Iya, tahu tidak apa saja 3 panggilan itu..? 'Saya menggelengkan kepala.

1) 'Panggilan pertama adalah Azan, ujar Ibu.

'Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak 'cepat marah' akan sikap kita.

Kadang kita terlambat, bahkan tidak solat sama sekali kerana malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmat Nya, masih memberikan kebahagiaan bagi umat Nya, baik umat Nya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak. Allah hanya akan membalas umat Nya ketika hari Kiamat nanti'.

Saya terpaku.... . mata saya berkaca-kaca. Terbayang saya masih melambatkan solat karena meeting lah, mengajar lah, dan lain lain. Masya Allah.......

Ibu melanjutkan,

2) Panggilan yang kedua adalah Panggilan Umrah / Haji

Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya 'bergiliran' . Hamba yang satu mendapatkan kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. Jalannya bermacam-macam. Yang tiada duit menjadi ada duit, yang tidak merencanakan, ternyata akan pergi, ada yang memang merencanakan dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan 'Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan', sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua.

Saat itu kita merasa bahagia, kerana panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu'.

Mata saya semakin berkaca-kaca. ........Subhanallah......

3) 'Dan panggilan ke-3', lanjut Ibu, 'adalah KEMATIAN.

Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kes, Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal soleh. Kerana itu , manfaatkan waktumu sebaik-baiknya. ..

Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah........... Insya Allah syurga adalah balasannya.. ...'

Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra, Rasulullah Saw bersabda: *Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.

Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?'

Huraisy pun menjawab, 'Aku mau mencari lima orang:

Pertama, orang yang meninggalkan solat
Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat.
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibu dan bapaknya.
Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid.
Kelima, orang yang suka minum arak.

Salam Maal Hijrah

Hari nie cuti tahun baru islam. impian aku menjadi yg lebih baik dari yg sebelumnya. insyaAllah..amin....

Aku bangun seawal jam 5pagi.. malam tadi tido awal gak... lam kul 9 lebih aku rase.. sehari suntuk kat hukm tuh.. penat weey... nasib bukan aku yg sakit.. else.. sahih lagi penat dibuatnya...

pas abis siapkan seme keje2 opis.. then breakfast.. kitowang bersiap2 gi umah adik plak. hari nie dia buat makan2 tuk besday fiza n azim. byk gak food prepare cam laksam, mee hoon goreng, pulut kuning, rendang. aku cuma terdaya makan laksam jer.. coz' tuh favourite aku.. hehehehehe...

bermain2 ngan anak2 buah aku cukup mengembirakan ati.. even ada yg nangislah.. panjat n cekik leher aku pun ader. seronok sgt biler sekali sekala jumpa diowang nie. harap2 diowang akan sentiasa ingat kat aku nanti... huhuhuhuhu.... sebelum balik sempat lagi hulur duit belanja tuk beli kelengkapan sekolah diowang.

tahun depan yg sulung nak masuk asrama... ada sorang lagi jadik pengawas.. sorang masuk sekolah darjah2, sorang tadika.. nasib ada si kecik baru usia 2 tahun.. so bayangkan betapa byk perbelanjaan sekolah diowang nie.. aku hulur mana mampu..rasa x cukup lagik.. kasiktau.. sebelum abis bulan 12 nie.. boleh kasik lagik.. no hal.. insyaAllah...

destinasi seterusnya..ke bangi.. kedai peralatan bahan2 kek, kuih... byk2 benda ada jual kat sini.. huhuhuhu.. osmet aku beli acuan buat kek, tart, talam pizza, n doh pizza.. sikit hari lagi nak test buat pizza n kek plak.. x sabar rasanya.. apakah rupa nanti.. hahhahaha...

penat kat kedai tadi.. sempat lagik tuh singgah kat ice room.. apa lagik..makan ice cream ler sorang semangkuk.. aku nyer favourite blue beri ice cream.. yummy yummy..siap ada raisin lagik tuh... fuh... sejuk jer ati makan pelan2 ice cream nie.. hhehehe..

malam aku da sampai kat area menara TM plak. tunggu kawan2 team futsal nak pi makan kat thai base. kali nie aku yg lead.. so bawa kete punyalah perlahan.. coz' xmo ada yg sesat2 cam arituh.. akhirnya..seme skali sampai ngan selamatnya... huhuhu.. lega...

thai base mesti order yg favourite food cam sotong butter, udang butter, sayur campur, tomyam seafood, tauhu , ayam lemon, kerabu mangga, ketam masak sweet sour.. then berjenis2 air lagik.. aku cam biase mesti order air kedondong punya... hahahaha...

seronok sgt makan2 ngan diowang sambil borak2 itu ini.. ambik gambar memacam pose.. cam artis2 plak. flash berkelip2 sana sini.. hahahahaha.. adalah dua jam lebih sesi dinner nie.. esok plan nak jumpa lagik.. buka hamper plak.. huhuhuhu... seronoknya..

semoga ikatan persahabatan dikalangan team futsal kekal baik didalam court mahupun diluar court futsal. pasnih ada sesi training lagik.. huhuhuhu.. caiyok caiyok....

Tuesday, December 7, 2010

HUKM...

Pagi2 lagi aku da bangkit. bayangkanlah malam tadi tido kul 9pm sampai kul 6am... huhuhu... letih sugguh penangan futsal.. sehari suntuk dari pagi sampai petang kat triways futsal betul2 buat aku letih... huhuhu..sweet moments tu...

pas antar osmet, aku gi breakfast..makan roti canai banjir n telur setengah masak dua. then singgah opis.. check2 email.. buat keje apa yg patut.. then kul 1pm gi ambik member2 kat menara ke hukm...

one of my team player retak tulang rasanya time main futsal semalam. so dah bawa pi urut..bengkak makin teruk.. kaki yg lebam biru..dah rase panas2..cam demam.. so pagi nie member da bawa gi klinik.. x-ray kaki tuh..rasanya nampak retak2 tulang.. so kena hi spital gak tuk simen or buat apa yg patut2...

ambik GL dari PM Care dah satu citer...member x pernah buat.. so agak kelam kabut gak. then pas dpt seme surat2 related..baru gi HUKM.. first entry.. sampai2 hujan..huhuuhu.. org pun sikit ler punya ramai kat sini. bahagian yg ambik pesakit luar nie.. adalah dekat sejam menunggu..

aku sempat lagik tu pi lunch dulu..makan mee soup ngan air limau panas2.. ngan org ramai kat kantin nie.. lagilah aku jadik berpeluh2 kepanasan.. huhuhu. nasib mee soup nie sedap2 gak.. bolehlah makan.. pas abis makan..member aku nyer turn still x panggil2 lagik...

biler turn sampai.. nurse check itu ini..then baru dpt nombor.. huhuhuhu..kena isi borang lagik..tadi da isi borang satu round... huhuhuhu... nasib ada GL.. so xyah bayar.. kat sini menunggu lagi sebelum nak jumpa doc...

aku gi lagik minum ngan member kat kantin.. ada lah makan roti canai banjir plak ngan air limau lagik.. huhuhuhu.. kali nie time hujan..so agak redup kantin nie.. tapi aku rase cam x baper sesuai buat kantin kat sini coz' kat tepi jln.. kete lalu lalang.. tahap kebersihan boleh dipertikaikan...

dekat kul 4 lebih.. baru ler member nyer nombor naik.. masuk jumpa doc.. kena simen n dpt pain killer.. kena beli tongkat.. coz' member langsung xleh jalan.. simen plak pakai yg jenis ringan punya.. so kena bayar sendiri.. bolehla tu..dari taruk simen yg berat tuh..gatal lagik.. uhuhuhuhuhu.. bukan selalu pun...

dekat kul 5 lebih baru everything settle.. maybe coz' member aku nie kontrak lagik, so kemudahan medical mmg mengecewakan...kalu aku sure da pi hospital pantai.. huhuhuhu.. itulah bezanya kontrak n tetap.. bagai langit n bumi.. sabar jer lah....

akhirnya kitowang berjaya kuar dari hukm nie. member dpt mc 2 minggu..next appointment 2 minggu lagik.... so harap2 semoga cepat sembuh.. nanti kita leh training sesama lagik.. huhuhuhu.. ada lagik tournament menanti bulan satu tahun depan nie.. hahahahahaha....

malam aku singgah kat mv. dinner n beli present for my niece n nephew for their besday. aku mmg tatau nak kasik apa..last2 ambik teddy bear satu.. then game kotak2 satu.. tuk budak2 bolehlah nie.. harap2 diowang ske...

malam aku xleh tgk tv pun.. aku da zzz awal..rasanya lam sembilan lebih...lambat sejam dari semalam... hahahahahaha...

Monday, December 6, 2010

Futsal KPJ Selangor



Hari ahad yg ditunggu2.. kejohanan futsal korporat anjuran KPJ Selangor. ada 10 pasukan bagi kategori wanita yg bertanding... antaranya Sime Darby, RHB Bank, EPF, Jalur Cahaya, Goodell, Toyota, KPJ dan tentunya aku mewakili TM.. huhuhuhu...

Pagi2 aku da bangun.. then bersiap2.. siap breakfast kat mcdee lagik tuh.. sausage muffin without sauce.. air suam.. cukup nie.. takleh makan berlebihan.. sampai2 dah ada teman yg da sampai dulu.... kena ambik parking yg elok2..kang stuck nak balik nanti.. hehehehe...

after registration, opening speech, then ada senaman pagi.. huhuhu..panjang giler senaman termasuk poco2 bagai.. berpeluh2 aku dibuatnya ngan pakai baju 2 lapis lagik nie.. hahaha..xyah ler warm up teruk2 nanti....

team aku masuk lam group A, ada toyota, rhb, goodell n sime darby. menang 2 kali ngan goodell n toyota, kalah tipis jer ngan toyota n rhb. so group aku dpt masuk semi-final. jumpa kpj lam semi final kalah. so terus announce dpt tempat ke 3/4 bersama2 ngan epf.. so final kpj lawan rhb.. kpj menang.. tahniah...

congratulations kat pasukan aku yg bersusah payah turun training, sampai ada yg mengalami kecederaan yg bukan sedikit.. kekuatan mental yg ada pada diri masing2.. memastikan pasukan kita x kalah sebelum berjuang...

thanks pada penaja2 seme yg baik2 ati sponsor jersi, food, air, yuran, etc.. kerjasama korang seme amatlah dihargai.. penat lelah berbaloi.. biler dpt hadiah..dpt medal....hamper..n paling penting.. ada dpt cash..rm250.. bolehlah makan2 nanti.. hahahahaha...

x ketinggalan pada supporter yg setia menunggu dari awal pagi sampai abis terima hadiah gak. nanti korang2 kita ajak gi makan skali gak. tanpa sokongan moral.... dari seme pihak.. tentu kitowang kena berjuang sendirian..at least adalah sket2 tuh... hahahahaha..

lambat sket aku upload gambar..coz' seme kat org2 lain lagik. pas dpt..aku update lagik yer.. byeee...

Saturday, December 4, 2010

Weekend yg nyaman..

Hari nie aku berehat secukupnya. Esok ada tournament futsal. Jadi aku bangun agak lewat.. then aku prepare breakfast for today. telur ngan green pea... bancuh2.. .n goreng cam scramble egg.. letak bawang besar secukupnya, herbs.. garam.. lazat rasanya...

abis makan.. lepak2 tgk tv.... sambil2 aku kemas umah sket2.. then potong jambu plak. makan2 lagik.. koko crunch kunyah2.. krup krap krup krap.. xder keje sungguh hari nie. sedar2 aku tgk jam dah beranjak ke kul lima petang.. apalagik.. takkan nak duk lam umah jer...

so mandi2.. n kuar.. plan nak gi gunting rambut.. kat kedai ekspress 15min.. upah rm16.. ok lah tuh.. kemas n pantas.. xder kesan2 tertinggal rambut pun kat atas baju.. miang2 selalu kalu pas gunting rambut pun xder.. ini kali kedua aku gunting rambut kat kedai nie.. bolehlah tahan..

abis sesi gunting rambut.. makan kat teppanyaki.. cam biase order nasi with ayam n sayur taugeh goreng.... lagik order soup sayur.. makan time panas2 nie mmg selera.. huhuhuhu.. then chinese tea panas2 plak.. cukup lengkap menyelerakan..

jln2 time nie kat mv mmg best coz decoration christmas.. ada teddy bear besar2 giler.. ramai betul org ambik gambar kat ruang hiasan nie. then sempat lagik naik tkt 2 beli haagan danze sorbet.. since aku ada dpt voucher rm10 harituh... thanks to fz..kasik voucher tuh... hehehehe..

malam kena rehat secukupnya.. makan pun da kenyang.. so apalagik.. pasnih tido ler.. esok ada misi penting utk dilaksanakan.. insyaAllah.. semoga aku dpt buat yg terbaik.. amin...

Futsal lagi...

Hari jumaat adalah hari last praktis futsal sebelum tournament ahad nie. kali nie buat kat pan global... ada 7 org jer yg turun.. sorang da injured. sorang lagi masuk keje malam.. sorang lagi still lam meeting.. no guys... yg injured jadik penonton.. huhuhuhu...

kali nie masih lagik praktis passing ball n shoot penalty. boleh tahan gak aku main kali nie. even jantung aku still berdegup kencang tiap kali aku lari... aku masih cuba control pergerakan aku.... cuba buat yg terbaik.. aku mmg nak main.. at the same time.. kena gak jaga kesihatan.. xmo lar mati atas padang bola.. hehehehe...

lunch time aku gi jumpa member2 futsal.. ambik jersi yg dah siap ada nombor n nama.. bestnya.. borak2 pasal strategi.. aku cuma lalu makan kuih n air mangga jer.. xlarat nak makan nasipun.. even aku rase cam lapar..

pagi sebelumnya.. ada budak opis kasik nasi goreng ikan masin.. mmg sedap.. hari sebelum ada yg kasik roti sardin gulung.. mau gemuk aku camnie asik makan sedap2 nie.. akunyer oat dah ler ada byk lagik nie.. hahahha.. camner aku nak berlari kalu asik makan camnie..

pas abis training futsal. gi lepak kat gerai jln 223. makan laksa, telur rebus n air limau.. panas usah dikenang.. then borak2 lagik.. sampai kul 10 malam.. balik umah.. mandi2.. n terus tido.. plan nak tgk tv.. tapi dah terlampau penat.. sure tv tgk aku jer arr.. hahahaha..

Friday, December 3, 2010

Lawak petang jumaat...

Malaysia history

Dilarang senyum atau ketawa semasa menjawab, kalau tidak anda akan digagalkan dr Ujian SPM.


1. Siapakah yang membuka Melaka?
a. Param
b. Parameswari
c. Paramugari Terlampau
d. Parameswara
e. Parang Kontot

2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
a. Brooke Shields
b. James Beruk
c. James Bond
d. Sapok Biki
e. James Brooke

4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a. Torch Light
b. Traffic Light
c. Francisca Peters
d. Light and Easy
e. Francis Light

5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang?

a. Tuk Janggut

b. Tuk Misai
c. Tuk Sideburn
d. Tuk Misai A Galak

e. Tuk Bulu Hidung

6. Pahlawan Melayu di Pahang?
a. Mat Kilau
b. Mat Silau
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit

7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk Maharajalela?
a. Jawa Jerongos
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.W.Marriot
e. Jawa Rangers

8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a. Ayam Belanda
b. Bela Anda
c. Blender
d. Belanda
e. Blunder

9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka?
a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Arnold Susahanakeja

11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala Hotak Hang!
c. Puteri Opah Hang!
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?
a. Ikan Bilis
b. Ikan Masin
c. Ikan Kembung Masak Asam
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak

13. Siapakah Ketua Kominis Malaya?
a. CIMB Bank
b. Chin Peng
c. Soh Chin Aun
d. Chim Pan Zee
e. Chin Chau

MAAF... ANDA GAGAL DISEBABKAN SENYUM SEMASA JAWAB

Futsal...

Masih lagik dalam mode training futsal. kali nie main kat triways, padang jawa. tempat game yg kitowang akan main nanti time tournament. agak jauh gak dari opis nie. dgn hujan lebat.. jammed teruk2.. aku guna NPE tuk sampai ke shah alam nie. alhamdulillah.. aku berjaya sampai sebelum waktunya.. ehehehehehehe....

triways adalah satu kompleks sukan yg lengkap. ada bilik persalinan, surau, tandas, kedai makan, court futsal standard FIFA pun ader. court yg biasa2 pun ader, then ada court badminton gak kat sini. so korang leh dtg main 2 jenis game yg korang ske.

first time training bersama2 guys. mmg pancit abis main ngan diowang2 nie coz' fast game. aku 2 kali keluar padang.. end up keluar terus biler sorang player cedera. kenalah tolong minah sorang nie.. agak serius injured.. kasiklah pertolongan apa yg patut2 kan...

court yg aku main nie pun sgt ler menarik. susah nak jatuh coz' jenis padang yg bagus bagi aku. xder biji2 butir hitam masuk lam kasut.. hahahahaha.. lagi satu kita agak kepenatan with this type of court , agak besar dari court biasa n seme org pandang kita main..nervous tu beb.. ahahahahaha...

aku rase ade gak team2 lain dtg training hari nie. harap2 kitowang seme akan bermain dlm semangat kesukanan yg tinggi. x berbaloi cedera nanti kalu sampai patah2 riuk or lebam sana sini. hehehe..

balik dari training, aku singgah makan kat kedai mamak maulana nie.. roti canai with ikan sardin + kuah. bolehlah.. then balik umah..mandi.. basuh baju.. terus tido.. x tgk tv pun.. penat giler aku rase.. esok ada last training.. huhuhuhu...

Thursday, December 2, 2010

Potluck n APpalam

Hari nie aku xder training futsal. seme org da sakit sana sini termasuklah aku. dedua kaki aku bengkak.. especially part lutut ke bawah.. maybe coz' x pakai shin guard.. then tangan aku pun sakit nak menaip pun payah.. even after pakai glove.. huhuhu...

aku ader meeting ops beserta potluck sekali. meeting cam biase.. penuh ngan gelak tawa ria sesama. aku ske wujudkan suasana yg riang, ceria n berdisplin time buat keje. bukannya sentiasa berada dlm ketakutan.. hahahaha.. walaupun aku nie mmg garang n sgt mematuhi displin..takkan aku nak apply kat staff sendiri.. lebih baik bersederhana.. so seme akan keje ngan gembiranya...horeeeyy.....

ada makan2 kat opis pas abis meeting. since aku ada separuh staff wanita, mestilah agenda makan2 x ketinggalan. kali nie tema pot luck ada bubur. so bawalah sorang sikit bubur, sayur cendawan, baby kailan ikan masin, telur asin, ikan bilis goreng, sambal kicap, sambal pedas, sardin gulung, puding, kuih muih... guys cam biase beli air kat bawah tu..siap ada panas n sejuk lagi.. plus kuih2 lagik..keria, kuih ketayap etc...

byk tu makan2 sambil ketawe.. ajak sekali budak2 dev yg masih ada kat sini. so kira rezeki lah saper yg dtg brf hari nie.. hehehe.. semenya sedap2 belaka.. abis.. lain kali boleh buat lagik pot luck.. aku ske... hahahahahah...

pas abis keje cam biase aku kuar ngan osmet aku tgk wayang. kali nie kitowang tgk citer tamil tajuk Appalam. Nama jer citer tamil tapi pengarah adalah Afdlin Shauki. kitowang berdua jer yg agak cerah..lain2 tu paham2 jer arrr.. separuh cinema nie penuh.. so kira sambutan menarik gak arr.. x cam citer melayu..sambutan agak menyedihkan....

citer appalam sebenarnya adalah citer Papadom.. cuma papadom versi melayu..n appalam versi tamil. maksud appalam adalah papadom.. so korang mesti boleh bayangkan jln citer nie lebih kurang sama cuma ikut kebudayaan masing2 so story line nie agak berbeza even objective adalah sama..

sesuai tuk tontonan seisi keluarga.. kalu x paham base tamil pun ok.. coz' most of time ckp omputih or subtitle lam base melayu pun ader. cuma part lagu tu..rasanya elok di translate sekali..so seme org paham apa yg dinyanyikan oleh diowang2 nie. bab gelak2 tu mmg adat..kalu xder..abis arr.. so agak kelakar citer nie berselang seli ngan perasaan sedih.. so selamat menonton.. pada pengemar movie arahan Afdlin Shauki.. kena tgk.. pada yg nak gelak2 ringan pun boleh tgk citer nie.. hehehheehehe

Wednesday, December 1, 2010

Futsal again..

Malam nie aku main futsal lagik.. kali nie kat de samba futsal pj. on da way nak pi training sempat lagik aku makan kat gerai 223 tu. kali nie aku makan laksa penang..mmg power laksa kat sini.. harga pun baru rm3.50. then osmet aku belasah nasi goreng kampung.. siap ada ikan bilis goreng, daging, sayur n sop. pergh.. byk giler tu..harga pun rm3.50 mmg murah... aku tolong makankan sekali coz' byk sgt.. hahahahahahaa..

kaki aku makin sakit kali nie.. beberapa kali bola kena kat betis2 kecik nie..terasa ngilu lar plak. bengkak tu usah di kenang arrr. mmg sakit.. jari2 tangan even pakai glove pun terasa sakit. so aku xder jadik keeper malam nie.. aku main defender jer. bolehlah tahan game.. yg agak berat sebelah coz' sebelah team ada 5 org, sebelah lagik ada 4 org jer. hahahahaha..

balik umah aku kena rebus telur asin plak. ad 12 biji semenya... so buang seme arang n pasir yg melekat dulu.. bersihkan elok2.. dan rebus. sambil2 tu aku basuh baju. boleh aku terlelap time tunggu nie. nasib ada air lagik..else hangus telur asin aku nie.. hahahahaha....

lama gak arr aku rebus..so aku assume telur2 nie masak elok2.. jadik aku off semenya.. ngan aku2 skali off.. terlampau penat.. plus mengantuk.. plus sakit2 kaki tangan nie.. zzzzzzzzzZZZZZzzzzzzzz

Tuesday, November 30, 2010

Futsal Pan Global

Hari nie aku nyer aktiviti masih lagi sama..pi keje pagi..sampai petang.. then pi training futsal kat pan global. sebelum tu aku gi makan2 kat jln 223 medan selera. ada byk gerai kat sini. ckp nak makan aper jer..rasanya semenya ader. dah tu berebut2 plak pekerja2 gerai nie ajak duk meja diowang. hahahaahahaahaha..

antara food yg menarik kat sini adalah yon tau foo kepunyaan mamat ne..ape kenama.. da lupa plak.. dia pakai lori pickup kat tepi jln jual.. then boleh makan kat meja2 kat sini jer. ada 6 jenis kuah dia kasik..cantik giler sususan kuah2 nie dlm satu pinggan yg dia buat.. harga pun boleh tahan....

selain tu ada nasi lemak bungkus kecil, nasi lemak berlauk, masakan dari penang cam laksa, rojak sotong, mee goreng mamak etc.. yg aku datry adalah nasi lemak with ayam masak merah, telur mata.. pergh.. nasi panas2 tu.. meruap2 selera.... hehehee...

selain tu ada otak2 gak.. satu rm0.50 sedap, panas, n rase pedas2 pun ader aku rase. next time boleh try makan food lain plak kat sini.. osmet aku makan laksa.. pergh..sedap tu.. walaupun xleh lawan laksa gajus kat balik pulau tuh... hahahaha

pas abis makan..nak kuar dari sini ke jln tandang aku sesat plak.. mana ntah patut jln keluar..aku pun x pasti.. end up tau2 jer dah sampai area kelana jaya. apa lagik..patah balik arrr turun menghala ke pj.. nasib time byk lagik. so relaks lam hujan nie.. meredah jln..

main futsal kat pan global, jln tandang. kat tkt atas sekali.. ada satu court futsal, kolam renang n gym kat sini. kalu tempat lain cuma ada court futsal jer. so bolehlah masuk membership kat sini kut.. main seme2 game yg ada kat sini nie..

lam sejam praktis main, aku rase aku leh nampak saper yg potential boleh diturunkan.. hmm.. esok ada training lagik.. kaki aku da bengkak2 tahan bola nie..boleh ker nak main.. tangan pun cam sakit giler.. hahahaha..

balik umah.. mandi2..tgk tv..makan..zzzzzz

Monday, November 29, 2010

PADAH NESCAFE 3 IN 1 DAN SEUMPAMANYA

Kawan saya (dah arwah)...... .

dari usia muda.....

pagi nescafe..... 2 X..

petang nescafe....2X. ..

malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .

bengun dari kerusi ........

kaki dia terus patah....

tulang dia reput.....


Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

Sekian wassalam wallahuaqlam.

sharing is caring

Sunday, November 28, 2010

Gym n steak house

Xder yg menarik aku buat hari ahad nie. seme ahli keluarga osmet aku da mula pulang ke rumah masing2.. aku plak bangun lewat.. so x sempat jumap diowang2 nie. adus... maybe diowang nak pi MAHA. So kuar pagi2 hari lagi based on nasihat aku da kasik semalam...

So aku berlepak2 malas...sambil kemas umah, tgk tv, makan n lelapkan2 diri.. hahahaha. da agak petang nak masuk ke malam baru aku bangun lagi kemas plak baju2..then bersiap2 pi gym..

aku naik beskal 20min.... with resistant 7 so adalah bakar kalori.. kan asik makan jer.. makin naik plak badan nanti. nie nak kena praktis lam 3 kali seminggu.. atas nasihat doc.. else aku bley jln awal nanti.. hahahahaa...

abis sesi bersenam pi makan plak kat steam house, kg baru. org ramai giler kat area kg baru nie.. kat kedai steak house nie pun sama..padat ngan org makan. maybe coz ramai org baru dpt gaji..or student utm nak pulang ke kampung masing2.. so ramai giler student aku nampak makan kat sini.

menu steak house mestilah majoriti western food, termasuk ada nasi morroco.. lamb, seafood, chicken, fish, daging etc.. harga lam lingkungan rm6-rm15 sepinggan. air plak rm2 for big glass manggo juice.. mmg puas hati.. aku ambik chicken grill with black pepper sauce, mash potato, roti, baked bean n coselaw.. seme nie kecik2 jer portion... then air mangga...

osmet aku plak makan chicken gordon blu with air nenas. pergh..sedap tu air nenas.. side dishes lain sket.. ada fries, coselaw jer. plan pasnih nak order chicken sizzling plak kalu dtg next time..

aku rekomen tempat nie.. coz' satu murah..2 org makan x abis pun rm20.. mengenyangkan.. plus mampu kalu bawa seisi keluarga.. food pun boleh tahan.. not bad..sedap.. air gelas besar baru rm2... hehehe... so selamat menjamu selera..

aku da kasik tau tadi..kat kg baru kan.. landmark.. masjid kg baru.. masuk ikut dlm menghala ke masjid tu.. jln terus.. sampai jumpa Steak House..... selamat mencari.. hahahaha....

Kenduri, futsal, icity...

Kalu tgk tajuk pun da tau apa aktiviti aku hari sabtu nie. seawal pagi aku da bangun gi umah mak. dah janji nak temankan mak gi kenduri kahwin kat putrajaya. memula mak ada gak ajak gi MAHA, pameran pertanian kat UPM tu, tapi aku rase cam x larat nak jln lam panas..

So elok kul 12 tengari, dah sampai tempat kenduri kat presint 9. kenduri lam dewan, so tempat parking byk, kerusi meja boleh duduk sampai 300 org aku rase. lauk daging kurma, ayam masak merah, dalca, air oren, kuih wajik, baulu, gula2 lolipop.. hahahaahahaha.. sedap2 makan.. coz' tuan rumah masak sendiri, pakar memasak plak tuh.. mmg marvelous..

abis sesi kenduri nie, dpt door gift kuih cakar ayam n cup cake. bolehlah buh lam kotak comel2 jer. then terus heading ke alamanda, berjalan2 plak. kat sini, aku bawa mak jalan2... ada 2 kedai yg mak singgah, satu kedai kain bawanis, satu lagik kedai lovely home jual brg2 kain dari china. happy jer mak beli kat sini.

then aku banjer lagi mak beli kasut plak. lagilah mak happy. besday mak lagi 3 minggu.. means da dpt 2 hadiah.. sampai hari..aku rase sure byk mak dpt hadiah nanti.. hahahaha...x sabar nak tunggu besday mak...

sebelum hantar mak balik, aku tapaukan mak kenny rogers. mak mmg ske makan kenny rogers.. maybe sebab ayam panggang.. bersama2 side dishes.. cantik plak packing diowang nie buat. ada compartment each of everthing. nampak sgt tersusun cantik...

petang plak aku plan training futsal. elok jam 5 pm, hujan turun mencurah2.. adus..camner nak praktis nie.. so aku lepak gym. tunggu member2 yg dtg sorang2.. aku da kayuh lebih 10km.. then lagi 10km... sejam lebih aku buat fitness lam gym bersama2diowang nie. byk gak arrr peluh keluar..semalam main lam gelap..peluh x kuar langsung.. hahaahaa...

malam plak gi i-city. aku mmg da penat giler time nie.. tapi aku dan janji..lagipun hari malam.. xler panas.. n memenatkan patutnya.. sesuatu mengecewakan berlaku.. xyah citer arr.... kul 11 lebih sampai ke rumah. tgk tv..sambil layan mata sampai terlelap.. x abis tgk citer aku da masuk tido....

Futsal lagi..

Xder yg lebih menarik daripada berkumpul ngan kawan2 n buat aktiviti bersama2. so malam nie pas abis keje aku da set tuk main futsal kat umah. ari nie gak osmet aku nyer family dtg beramai2. so aku sorang jer turun main malam nie. osmet aku balik bm ambik barang2 yg nak pakai for them....

tepat jam 8malam aku dah turun ke bawah nak ambik kunci court futsal. then something suprised menanti.. adus... time nak ambik kunci nie..tetiba mamat guard ckp.. lampu xder.. lar? camner nak main lam gelap nie.. kawan2 aku da on da way....

aku cuma bagitau kat manager pasal lampu court futsal x menyala. sementara menanti member2 dtg..lagi satu masalah dtg.. diowang seme sesat2.. adus.. mana plak diowang nie.. xsampai2 lagik...

aku pun nak tak nak..ambik gak arr kunci n pi tunggu kat court futsal plak. sampai jam 9pm.. baru diowang tibe.. time nie tetiba lampu menyala plak.. so diowang leh lar main.. aku nak gi ambik member sorang yg da sesat teruk2 kat petronas sg besi... hahahhahaa...

elok jer aku balik semula ke umah..diowang ckp lampu da padam semula. adus.. gelap lagik skali.. since seme da sampai.. aku x ckp byk ... so main jer arr dlm gelap2 tuh.. hahahahaa...

praktis sampai kul 11pm.. nasib x kena halau dengan guard..coz' da lebih dari kul 10pm.. ingat nak sambung main badminton.. tapi xleh coz' game seme tutup kul 10pm. baik court futsal, badminton, gym, kolam renang. then lepak2 pi minum kat kedai mamak sampai kul 1 pagi. huhuhuhu.. esok ada menanti lagik aktiviti2... hahahahhaha

Friday, November 26, 2010

Futsal lagi...

Aku akan join tournament for futsal lagi utk tahun nie. patutnya aku boleh join yg lain2 tapi ada commitment lain.. so ini jer peluang aku tuk main futsal lam tournament.

so malam nie praktis kat de samba futsal, jln 222, pj. dari kul 8-9 pm. since petang nie aku nak tgk hoki malaysia lawan pakistan, so sempat balik ke umah dulu pas abis keje. 10min jer aku tgk last game..malaysia kalah.. tahniah.. menggunakan segala kudrat yg ada tuk mengharumkan nama negara....

hari hujan plak time game nie. aku da warm up lebih kurang, lari 2 padang, then sepak lebih kurang.. before main game. dlm duk berlari ke sana kesini.. aku buat satu larian yg panjang..dari hujung ke hujung... membuatkan jantung aku berdegup2 kencang.. peluh mencurah2 keluar..xleh jadik nie..

aku terus minta time out.. aku da rase jantung aku da nak meletup.. adus.. mati plak aku kang kat padang nie.. so kasik cool down dulu.. tarik nafas dlm2.. rase darah tersimbah naik kemuka.. aku nak pengsan.. ooooo tidak.......

nasib aku pulih sepenuhnya...then masuk padang semula.. tapi aku xde nak lari2 teruk lagik.. main lam 9 org.. then team kami ada 4.. another team ada 5 org.. bayangkanlah... adus.. mana aku x separuh mati nak jaga... hahahahahaha.. maybe lack of exercise.. so hari nie aku plan nak exercise.. xmo rase nak pengsan lagik..

esok maybe akan ada lagik training.. main kat umah aku jer. so senanglah aku nak warm up dulu nanti. hahahaha.. selamat menjalani latihan kawan2.. go go go.. Good Luck...

Thursday, November 25, 2010

100PLUS Mindwarp Challenge

Want your share of RM50,000 in prizes? Play the 100PLUS Mindwarp Challenge and Outdo Yourself!

Join the 100PLUS Outdo Yourself Facebook page and test your speed, wits and memory with the 100PLUS Mindwarp Challenge. Start your quest to be the best with our mind-warping online game as you compete for your share of RM50,000 worth of prizes!



If you’re quick enough, get set to compete in the ultimate mental and physical challenge at the Finals!



Top 15 fastest winners compete in the Finals for a grand prize of RM10,000



Main prizes:

3 fastest winners – Samsung Galaxy Tab + 100PLUS (6-can pack)

2 fastest winners – Samsung Galaxy S + 100PLUS (6-can pack)

10 fastest winners – Samsung NX100 + 100PLUS (6-can pack)

Satay Station

Aku patut cuti tapi cancel coz' kena attend meeting kat annexe1 with Dr yg bakal bergelar CO' x lama lagik. meeting yg agak menarik coz' kitowang dgr org tua2 berbual kan.. hahahahaha..

lunch makan nasi kerabu ayam goreng berempah. since x makan dari pagi lagik.. so abislah semenya aku makan sampai licin. sedap tul. ini beli kat area jln klang lama, ada satu gerai tepi jln jual nasi kerabu ayam berempah nie. tapi aku cam xmo promosi nie coz' malam aku makan lagik sedap...

malam makan kat satay station. terletak kat area pandan, kalu nak tunjuk jln pun aku x berapa reti, so korang google kat internet lah location tempat nie. hahahahaha...

da namapun satay station mestilah jual satay kan.. so yg ada lam menu adalah satay ayam, satay daging, satay hati/pedal ayam.. tuh jer.. then ada lagik satu menu special.. mee rebis bonda... diowang ckp best.. tapi aku bukan pengemar mee rebus.. so xleh kasik komen.. cuma dari org yg makan ckp sedap..menyelerakan... hehehehehehe...

terletak kat tepi jln, so nak parking time org x ramai bolehlah.. time ramai org.. ada sampai parking kat tepi2 umah org pun ader... aku dpt spot baik punya.. seme servis agak menarik.. food pun cepat sampai.. sedap.. especially ketul2 sate nie besar2.. so xyah order byk sgt..nanti sure x abis...

kuah kacang plak.. x terlampau hancur berderai leh nampak lagik seketul2 kacang2 tul yg mahalnya... hhahahahaa.. jadik terasalah makan kuah kacang nie. sambal seme da letak siap, so agak terasa kepedasan.. cuma orderlah air yg sesuai.. kang tercekik naya... hehehehe...


abis sesi makan..singgah kat tesco plak beli apa yg patut.. then terus balik.. aku leh tertido kat sofa..kepenatan.. hahahahaha...

Wednesday, November 24, 2010

Genting....

Mana nak bawa diowang nie jln2..... hmm.. apa yg x berapa crowded...sesuai tuk org tua2.... n paling penting.. x jauh dari area kl nie.. so aku pk2 sambil makan mee kari tadi.. n terus decide gi gentig jer. nie baru awal cuti sekolah. aku agak mesti x ramai org punya.

so perjalanan hari nie agak lancar, kete x byk, lam setengah jam da sampai kat hentian pertama GH nie. pas parking kete, naik cable car kat goh tong station. sebelum nak sampai kat station nie, leh nampak ada ladang kuda awana, then ladang strawberi, so makin byk ler tarikan kat GH nie.

time beli tiket cable car pun cepat jer coz' org x ramai. nak naik pun senang biler org kurang nie. last time aku pernah kena berdiri deka sejam lebih tuk naik cable car nie. huhuhuhuhu.. rase nak tanggal lutut dibuatnya.

perjalanan ngan cable car aku rase lebih daripada 10 min. rase sejuk jer udara menyapa. lam syok2 tgk pemandangan hutan tropika menuju ke puncak GH nie, tetiba cable car berhenti. da panik org2 tua.. aku adalah rase cuak tapi x tunjuk.. else lagilah diowang takut.. lam 30 saat or 1min gak arr aku rase cable car ne stop. pastu x dgr plak annoucement yg dibuat. x lama kemudian cable car bergerak cam biase semula... alhamdulillah selamat tiba...

ada 2 jenis tiket kat sini, outdoor game n indoor game. boleh beli salah satu or dedua skali. kiotang beli tiket tuk indoor game. byk gak arr org kat sini. lelebih biler hujan turun ngan lebatnya. so seme org yg main outdoor game akan masuk ke dalam.

almost seme game indoor kitowang naik. paling best mestilah bumper car n coaster motion. then tgk 4D citer turtle. aku almost hilangkan spek 4D plak. ish. dah ler mengantuk. letih agaknya..

makan kat pizza hut GH kasik bad experience buat kitowang. servis yg lembab, then biler tanya naper salad bar kurang, memula ckp nak top up, biler pizza da almost nak abis makan pun.. still xder gak. so panggil manager shift ke cashier.. marah2 plak.. da rase x seronok..hmmm.. really give bad image to pizza hut i guess..

almost 9pm baru bergerak turun dari GH. tadi bertolak dari kl dekat jam 1pm. so lam 8jam kitowang berada kat GH nie. bolehlah dikatakan seme org seronok semenya. pulang ngan selamat gak. alhamdulillah..

satu je nasihat.. kalu nak pi GH.. jgn pi time cuti sekolah. org terlampau ramai especially young ppl. lain2 hal.. tempat nie sesuai bagi seisi keluarga tuk release tension ngan game2 yg disediakan... selamat berhibur..

Restoran Berjaya

Hari selasa aku ambik cuti tuk berehat bab keje last saturday. biler cuti standardlah bangun lambat punya. aku tengah berkira2 actually mana nak bawa parent osmet nie berjalan2.

so biler seme da ready tuk berjalan, perkara pertama yg terlintas kat kepala aku adalah bawa pi brunch kat restoran berjaya, bangsar. restoran yg terletak kat jln telawi nie.. senang nak cari.. coz' berada kat main road. berdekatan ngan perumahan taman bangsar nie, sederet ngan eon bank, hsbcbank, pejabat pos, kllinik, jadi restoran nie menjadi salah satu tempat makan yg paling dekat tuk org2 bekerja area sini.

Restoran nie menyediakan2 jenis food, nasi campur or nasi padang. so ada byk pilihan lauk pauk yg menarik kat kedai nie. aku rasa ada lebih 20 jenis lauk pauk ada kat sini.

Paling best adalah mee kari, mee wantan, mee soup. Mee kari standard ada taugeh, kerang, kari ayam, tauhu. so kalu nak lebih, boleh tambah jenis2 yong tau foo, so harga mestilah mahal sket yer. selain tu mee kari boleh dpt lam bentuk mee kuning, bihun, mee wantan, kue teow. lain2 mee kicap wantan nie adalah favourite org2 cina. selain daripada mee soup. kalu xmo makan2 mee.. boleh makan yong tau foo with soup pun sedap gak.

air2 tu standard ler ader mana yg patut bolehlah order mana yg sedap ditekak tu kan. so kitowang makan mee kari wantan, mee kari, mee kicap, mee soup. pergh... sedap tu.. seme skali kurang lam rm10 coz' tambah itu ini lam mee kari. so korang2 leh lah try makan kat sini.

selamat mencuba...