Thursday, September 30, 2010

Olio Spageti

Aku kena beli brg2 tuk masak olio spageti for berbuka malam nie plus barang2 nak masak for gigil party esok. So during lunch hour, aku pi mv n beli udang, olive oil, salami n cili api kat jusco. kat carefour aku beli beras nasi himpit segera n lemang segera n santan segera. huhuhuhu.. serba serbi segera...

balik keje perkara pertama aku buat mestilah rebus nasi himpit nie. since ada 66 biji kecil2.. so kena rebus 2 kali. each got 33 small packs. sesi merebus ambik masa lebih kurang 30-40min so dat nanti nasi himpit nie betul2 masak n x lembik so x mudah basi nanti.

osmet aku prepare masak olio with fetucini. semalam kan da rebus berlebih2an.. so hari nie separuh buat olio. olio nie kira senang jer buat coz' bahan2 pun simple cam bawang putih, olive oil, cili api secukup rasa, udang or any seafood cam sotong pun boleh. tumis bawang putih yg dah dicincang halus, masukkan udang yg da dikupas kulit, cili api, then fetucini.. agak2 dah sebati bergaul.. angkat.. mudah kan...

sesi yg paling mencabar adalah masak lemak segera. memula kena rebus beras pulut nie selama 5min.. then masukkan santan segera n masak for another 45 min guna api perlahan.. air adalah sebanyak 10cawan. cukup masa angkat n toskan sampai kering. then baru leh potong cantik2... hidang.. n makan.. harap2 jadik.. else.. huhuhuhu.xleh dibayangkan...

esok aku citer apakah keputusan lemang nie yer.. ngeri memikirkannya.. hahahahaha...

Wednesday, September 29, 2010

Fetucini Carbonara

Perjalanan hari nie agak x baper menarik coz' pagi2 aku da memarah. Lain kali tolong check dulu schedule, jgn memandai buat meeting.. biler org x dtg.. tau marah.. jgn ler ikut paler sendiri jer.. org lain pun ader hal gak... huhuhuhuhu...

aku bakal ader beberapa aktiviti menarik lam hujung minggu nie. so semenya aku susun baik2 apa yg patut dibuat.. supaya x bertindih n semenya berjalan lancar... insyaAllah.. aku cuba lapangkan diri tuk join seberapa byk yg boleh. terima kasih gak atas jemputan2 yg dibuat.

petang sebelum berbuka sempat lagi singgah kat umah baru to check for progress. byk gak yg da siap. grill pun da sampai cuma x pasang lagik. sesi mengecat pun da bermula lam bilik. so by weekend nie patutnya x byk lagik nak buat. aku kena prepare ambik lampu n kipas supaya kontraktor boleh pasangkan.

aku berbuka lam kete jer tadi. so balik rumah terus hadap apa yg patut.. malam nie osmet aku prepare fetucini carbonara. aku buat part yg paling senang , rebus fetucini. lam setengah jam gak arr aku rebus fetucini sambil borak2. sempat gak arr makan 2 keping roti sandwich with soft marjerin.

osmet aku plak prepare kuah carbonara. aku tengok dia da pecah telur, whipped cream, kacau2... then ada bawang putih yg da siap dicincang halus. daging salami yg dipotong kecil2 supaya senang nak masak nanti. cendawan butang n cendawan straw plak dipotong mengikut citarasa sendiri.

biler fetucini da siap masak, toskan.. buang air rebusan tadi. now fetucini ready tuk digaul bersama bahan2 yg kuah tadi. part nie aku da tak tengok bab aku sibuk makan kuih raya sambil tgk tv. hahahahahahaaha....

rasanya mmg sebijik cam kat secret recipe. pergh.. jadik giler... tapi aku x berapa gemar makan carbonara nie.. aku lebih ske makan bolognese style. separuh jer aku makan.. selainnya aku makan cendawan n daging tadi sampai abis. thanks to osmet yg rajin memasak food baru hari nie.

mata pun da mula layu.. so aku rase baik aku layan tido. esok aku akan pose tuk abiskan pose 6. insyaAllah kalu semenya ok, hari jumaat bolehlah aku beraya sekali lagik... amin.....

Penyidai elektrik

AKu bercuti hari nie. tapi cam x cuti..coz' da menanti tugasan2 kat umah baru nie. pas aku hantar osmet pi keje, aku gi kat area umah baru. sebelum nak sampai berputar2 cari mesin ATM nak keluarkan duit nak bayar nanti petang.. huhuhu...lam gerimis2 tuh.. x baper familiar lagi area nie.. so sesat gak arr.. hahahahaha... beli paper paling penting coz' ada sesi menunggu nanti...

memula appointment ngan kevin, kontraktor kian classic. mmg punctual..tahniah..x penat aku menunggu. dalam mamat nie duk ukur itu ini, design spec yg kitowang kasik kat contractor suh buat salah.... x ikut cam plan kevin nie kasik. mestilah aku rase bengang.. dah bayar mahal2.. buat salah plak.. apatah lagi kevin.. mengamuk sakan dia.. bertekak lam base cina... 2 mamat nie.. aku malas nak layan.. duk tepi dulu..

biler da lebih 1/2 jam bertekak2 tu..aku kena masuk campur.. so aku kena arahkan semula contractor nie buka n pasang semula suis yg salah tu coz' itu major effect biler nak pasang kitchen cabinet nanti. yg bab paip tu.. rasanya boleh diatur bak kata contractor nie.. harap2 boleh pakai ckp dia nie.. else..sesia buat kitchen cabinet beribu2 kalu lebur nanti.. huhuhuhuhu...

dalam duk sibuk bertekak2 nie.. aku sempat lagik gi bayar kat kontraktor nie duit. jadik dia mesti kena buat camner yg aku mau.. kalu degil2 sgt...tukar jer nanti.. workmanship da cantik..cuma degil.. xmo dengar ckp designer nie.. dedua nak betul.. aku yg tersepit kat tengah2.. gerammmmmmmm.....

so lam kul 11 pagi seme nie da settle aku kena tunggu kontraktor pasang penyidai nie plak datang. memula janji kul 4pm.. tapi since aku dah cuti nie.suh dtg awal sket.. kul 2pm da terpacak kat lam umah aku. senang hati aku. tapi biler tgk dia dtg sesorang without assistant..aku dah boleh agak keje2 nie mesti akan ambik masa lama.. y?.....

pertama.. penyidai elektrik nie bukannya kecik..or boleh pasang sesorang..kekurang nak ada 2 org.. 2 tangga.. nak angkat dia naik ke atas nanti.. nasib ada sorang guard nie menyerah diri pi jengok time kontraktor nie pasang. so kenalah hulur sesikit kat dia.. hahahahahaa... berpeluh2 gak aku tengok diowang pasang benda.. aproximate dekat 2 jam...

pas penyidai elektrik nie siap, pasang yg biase punya plak. ada 3 tiang sepanjang 2m, jadik aku ada 2 jenis penyidai nanti. bolehlah jemur baju byk2 atas nie.. kalu malas nak angkat nanti. hahahahaha... aku da ambik gambar..tapi cam nampak x baper best plak.. nanti lah..aku angkat lain punya.. so korang leh tengok penyidai elektrik nie camner rupanya... hehehehe...

malam berbuka ngan osmet kat kenny rogers. sebelum tu aku sempat beli popia crispy. sebelum tu lagi kitowang beli barang2 dapur. byk gak arr beli.. tapi majoriti adalah based air cam yakult, vitagen, light coke, jus marigold, pati prune, sparkling juice. yg food aku rase cuma biskut oat, salami, popcorn chic' , lelain tu seme brg2 toiletries..

makan kenny rogers kat mv nie mmg menguntungkan coz' selalu dpt byk jer seme apa2 yg diowang kasik. aku pernah makan kat tempat lain nyer cawangan..mak aih.. kocik2 tu....cam xmo kasik org makan.. hhahahahaha... burrrp.. almhamdulillah....

pas berbuka lepak2 ngan member osmet ...... lam kul 2 pagi baru sampai umah dan zzzzzZZZZZZzzzzz.....

Monday, September 27, 2010

Kitchen cabinet

AKu rase cam nak lerai tulang temulang aku hari nie. tapi aku kena bangun gak pagi nie sebab ader meeting menanti. dah ler meeting tu sehari suntuk plak tuh. end up aku rase cam nak pitam menahan mengantuk ngan meeting dari pagi sampai petang nie.. cabaran sungguh.. hahahahaha....

lam hujan2 yg lebat pulang petang nie aku leh tersilap jln nak ke cheras. ish.. harap2 budak yg buat appointment ngan aku tuh still menunggu kat ofis dia. sebelum sampai kat ofis tu sempat lagi aku tapau mcd fries shakers n chicken mcdeluxe tuk berbuka nanti. hehehehehehe....

appointment ngan budak kitchen cabinet nie berjalan lancar seperti yg aku mahupun. pas satu ke satu material kena select n decide.. nasib ader osmet aku.. yg lagik pandai bab2 memilih material nie. aku hanya nak kitchen cabinet nie kaler merah terang.. then solid surface warna putih.. ada sket2 compartment cantik2 yg aku minat tuh.. handle yg menarik.. cukup ler tuh. lain2 nanti leh beli kemudian... hehehe..

seterusnya finalise design kitchen cabinet plak. part nie mmg mencabar coz' seme ukuran n design sebagaimana yg kita nak. time nielah dia akan buh kaler mana kita pilih, solid surface.. cuma benda2 yg aku nak tu dia xleh nak masukkan.. coz' software dia x canggih mana..ish...

langkah seterusnya tentulah buat bayaran kan. pakai kad kredit to settle the rest of the bill. actually osmet aku kasik duit.. aku cuma dulukan kad aku jer.. hahahahaa.. agak2 korang..berapa ribu harga kitchen cabinet nie.. ? hehehehe.. pk2 ye.. nanti da siap.. aku post lam nie.. plus harga sekali... hahahaha..jgn marah...

akhirnya urusan kitchen cabinet nie selesai dalam tempoh dua jam. jadik mmg aku kena berbuka lam bilik showroom nie. nasib ada environment yg menarik tuk berbuka... dikelilingi oleh kitchen cabinet yg cantik2 belaka...sejuk mata memandang..

malam plak aku dinner kat redwok. kali nie kitowang order ala carte nasi goreng belacan ala thai n kuew teow ying yang. lebey kuang cam kue teow kungfu gitu2.. osmet ambik air barli.. bab perut x berapa selesa..aku ambik chinese tea panas.. huhuhuhu.. lega betul minum chinese tea nie pepanas...

biler food da sampai.. mak aih.. byk giler portion food nie. kata sepinggan.. tapi punyalah penuh diletaknya.. nasib x tumpah jer. selalu apa2 food kita beli pinggan je besar..tapi isi..comel jer duk kat tengah.. nie terbalik plak.. food mmg penuh sepinggan penuh.. rasa nak muntah aku makan byk sgt...

last2 skali. aku suh tapau jer portion nasi tuh. kalau malam2 sket aku rase lapar aku leh makan nanti. kalu...... hahahahaha...

selamat malam seme.. aku rase mengantuk giler.. aku harap aku akan bangun tuk sahur esok.. insyaAllah.. amin..

Selamat Pengantin Baru Azha

Ahad nie aku ada 2 aktiviti yg patut aku attend. pertamanya besday anak sedara aku q yg ke 3. tapi mak dia kasiktau last minute.. so aku xleh datang.. coz' da janji ngan org lain nak pi kenduri. Pada Q, selamat hari lahir yg ke tiga, semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan sihat walafiat selalu menjadi insan yg baik disisi Tuhan. amin...

Kedua tentulah aktiviti kahwin budak ofis aku nie..azha.. majlis kenduri nie dibuat di area Bukit Katil, Air Keroh, Melaka. Senang gak nak pi.. exit Air Keroh.. n ikut Jln nak ke Muar, lepas tu akan nampak signboard to Bukit Katil.. follow jer.. nampak arah ke sekolah teknik melaka tengah.. x sampai 100m..da sampai umah pengantin...

aku ikut kete member2 dari KL. x sampai sejam dari umah ke air keroh da sampai.. hahahahaha.. diowang nie bawa lam 140km/j. nasib polis xder..plus panas terik so kena cepat sket sampai.. else rentung nanti.....

tema majlis kahwin nie punjabi. since aku pakai kurta, nampak cam aku ahli keluarga pengantin plak. hahahahahaha.. lam panas terik tu kitowang makan cam duk lam sauna walaupun ada kipas atas kepala. nasi kenduri agak menarik kaler kuning, x pasti nasi apa..tapi sedap lah... lauk daging gulai..lembutnya.. ayam plak cam spesel masak.. rembat jer arrr makan. tapi since terlampau panas aku makan x berapa selera sgt.. huhuhuhu...

abis makan2 pengantin pun sampai. biasalah kan ada kompang, bunga manggar. bila nak dekat khemah pengantin.. ada upacara special menanti. first skali upacara lambung syiling depan pengantin. byk gak arr budak2 kutip duit2 syiling tu..ada tu kena atas kepala aku.. jadik kena take cover ler beb.. sakit gak biler jatuh atas paler.. hahahaha..

upacara kedua adalah silat pulut depan pengantin. yang nie budak2 yg buat performance.. cute2 jer.. lam panas2 tu..aku rase sure adik2 nie buat seberapa cepat yg mungkin. yg pengapit tu kipas pengantin ke kipas diri sendiri..tatau arrr. hahahahaha...

then biler pengantin da duduk atas pelamin.. kitowang budak2 opis nie pi ler pakat2 ramai2 salam ngan pengantin. mmg cantik pengantin nie coz' pakai ala2 punjabi gitu kan. siap ada lagu2 hindustan lagik.. dapat ler bunga telur sorang satu.. hahahahaa.. masa makan tadi da dapat goodie2 food.

aku rase nie antara majlis kahwin yg agak unik aku pernah attend. thanks to tuan rumah kerna menyediakan yg terbaik tuk majlis nie. buat pasangan pengantin, Selamat Pengantin Baru, Semoga kekal ke akhir hayat.. insyaAllah.. amin...

Teppanyaki

Sekerat hari tido... huhuhu... aku balik lam kul 6am. sempat lagik singgah kat mcd n beli sausage burger. sambil drive balik tu aku makan2. else sure aku leh terlelap driving pagi2 buta nie.. sampai umah capai bantal n zzzZZZzzzz....

aku bangun lewat terasa lapar ler plak. petang2 sket da ada plan nak gi umah mak. so aku prepare brunch soup mushroom n maggie ayam. huh..baru rase ok sket otak biler da makan2 nie.. hahahahaha...

biler sampai umah da hujan da murah turun mencurah2. tapi aku da decide nak pi visit kubur arwah ayah.. jadik mestilah diteruskan juga walaupun petir guruh melanda. sampai kat area kubur, tengok da bersih sure adik beradik aku ada pi visit sebelum nie.. alhamdulillah... semoga roh arwah dimasukkan kedalam golongan ahli ahli syurga..amin....

abis sesi visit kubur pi makan dulu since mak belum makan lagi. lam aku duk pilih food kat teppanyaki.. aku ternampak member lama aku.. so aku ajak dia join skali. yer arrr.. dia pun kenal mak.. bolehlah sembang2 kan..

sempat gak arr member merasa soup kat teppanyaki nie sambil layan mak aku berborak2 plus makan. abis makan pi econ save beli barang cam biase. x sedar rupanya hari dah malam.. huhuhuhu.. lama giler gak aku kuar dgn mak dari petang sampai malam..

sembang2 ngan mak.. x ingat..dah hampir ke pukul 11 malam.. aku pun beransur2 pulang.. esok da menanti sesi lain plak.. hahhahaahaha..... selamat malam mak.. semoga jumpa lagi.... assalamualaikum...

Saturday, September 25, 2010

ChanAbdullah restaurant






Ok.. malam nie aku berbuka kat tempat baru area bangi nie.. nama kedai nie chanabdullah.. kalau aku x silap arrr. hahahahaha.. kedai nie kepunyaan cina muslim yg mempunyai cawangan kat kelana jaya, bangi, melawati.. n few place lagik yg aku x ingat..

kedai yg kat bangi nie terletak kat sek9 area baru kat bangi nie. ada byk deretan kedai2 kat sini.. kalu x silap.. ada JM Beriani, Ice Room.. haaaa..seme tu area2 sini jer..so senang arr nak cari kedai nie kan.. sederet ngan LivingDepot paling senang...

Biler aku sampai kat sini, org mmg ramai kat bawah. so aku kena naik ke tkt2.. jrg ada kedai makan sampai 2 tingkat.. punyalah ramai org makan kat sini. naik ke tingkat 2 pun samer gak. penuh ngan org. cuma kitowang bernasib baik.. ada org da siap makan. so kitowang dptlah tempat duduk. ramai lagi yg dtg x dpt tempat duduk.

system kedai nie agak systematik which pertama cam biaselah kan ambik order. key-in lam system tuh.. then resit order diletak diatas meja. x sampai 5 minit air yg diorder pun sampai.

menu kat sini semenya sedap2...ye arr..masakan cina muslim mesti x lari ngan soup cam shark-fin, tomyam, then ikan kukus....etc.. udang butter.. sotong butter... ayam telur asin pun ader.. x ketinggalan sayur2 memacam versi cina.. dimsum n pau pun ader lam menu nie... air panas n air sejuk standard ler..chinese tea mesti x lari punya.. ahahahahaha..

aku order air tembikai laici, osmet order air kendondong asam boi.. food order ayam lemon, tomyam seafood pun berlainan sket coz' ada letak fish cake.. first time aku makan camnie.., sayur ape kena nama lam base cina.. terdiri dari cendawan hitam, putik jagung, bunga kobis, brokoli, so oon.. sotong salted nie cam sotong goreng bersalut tepung..cuma xtebal..sesedap rase ada masin2 sket.. ada cili api... akhir sekali mesti kena order nasi kan... hahahahahaa...

so korang tengok sendiri ler gambar2 yg da post nie.. suggestion tuk seisi keluarga coz' meja disediakan n kerusi adalah tuk family. kalu dtg berdua , ngan meja yg besar.. rasa cam janggal jer.. tapi leh ambik lauk byk2 kalu kuat makan.

keseluruhan makanan kat sini sedap2 belaka.. next time aku mesti cuba yg lain plak. cuma rega tuh.. ala2 big portion.... jadik kenalah bawa duit secukupnya... hahahahaha... selamat mencuba...

Friday, September 24, 2010

Lampu oh lampu...





Petang nie aku gi ambik lampur kat kota damansara. since jalan x jammed sgt.. lam 1/2 jam dah sampai. time check2 barang tu..tetiba sebijik lampu pecah.. mak aih.. senangnya pecah.. takut n cuak pun ader. nasib tangan sales gal tu x kena luka or berdarah.. so sales gal nie hutang satu lampu n satu lampu yg cantik.. hehehehe...

niat hati nak cari kedai jual meja pool. biler aku pi kat tempat yg disebutkan..rupanya kedai tu dah bungkus.. huhuhuhu.. patut arr call pun x angkat.. rupanya da selamat bangkrup..

aku berbuka kat doli hari nie. cam biasa order kuew teow special n nasi ayam. air tembikai laici. tapi perut aku sakit.. huhuhuhu..kesudahannya aku xlalu makan. sikit2 jer aku makan..lain2 seme kena tapau balik.

on da way nak balik umah singgah mcd. time nie aku lalu plak makan ayam seketul n fries shakers tuh.. air coke light.. sedap2.. tapi stil x abis..bungkus lagik...

perut aku meragam sepanjang malam. aku x terdaya berulang ke toilet setiap setengah jam. cam apa aku makan semenya kuar balik. minum air suam byk2 pun x baper membantu.. perut aku da mula meragam semula.. ingatkan lepas raya ok.. now back to normal sakit perut aku nie.. huhuhuhu... gastrik dtg menyerang aku rase..

aku teruskan juga niat aku nak puasa esok arinya. jadik aku bangun minum air jer. kepala pun rase sakit giler coz' tido terganggu.. huhuuhuhu.. sabar yer hans.. anggap itu dugaan time2 pose nie.

x sabar nak tunggu pasang lampu kat umah baru nanti. coz' aku ada beli lampu yg sgt x terpk pun.. hahahahaha.. so tunggu ler aku post nanti yer.. hehehehehe...

Wednesday, September 22, 2010

Penyangkut baju elektrik....

Keje berjalan seperti biasa. aku pi menara hari nie sehari suntuk tuk meeting. actually akunyer meeting tu petang.. tapi dari pagi aku da pi menara so dat aku xyah kuar time pepanas or hujan nanti. tekaaan aku betul coz' kul 2 petang hujan mencurah2 turun..nasib aku mmg baik.. alhamdulillah...

balik keje singgah kat umah baru dulu nak hantar design kitchen cabinet kat uncle ben. nanti senang dia nak pecah lagi dinding nak buat switch baru tuk kitchen cabinet. then aku kena ukur bilik utility coz' nak beli penyangkut baju yg statik plak.

mamat yg nak pasang penyangkut baju elektrik nie nama jason called aku. ckp nak dtg pasang next tuesday. so janji lam petang kul 4. installation ambik masa dekat sejam lebih kata dia. so sempatlah aku balik keje petang n bayar nanti kat mamat nie.. nanti aku post gambar hanger yg dah siap tu nanti.

hari nie tengok umah baru ada progress dah. dari sesi pecah2 dinding nak buat wiring suis n soket.. hari nie da tampal semula. aku rase lam beberapa hari nanti mesti diowang akan siap pecah2 nie.. n buat wiring.. aku tengok da tempah pun kaca2 tuk pasang kat backyard..cantik...

xsabar rasanya tunggu renovation nie siap. sabar hans.. nant mesti cantik punya..dah spend byk tu for renovation.. hahahahaha.. barang2 yg aku beli time pameran deco harithu seme da call suh standby for delivery.. harap2 semenya berjalan lancar.. insyaAllah... amin..

Tuesday, September 21, 2010

Pasar Malam...

Aku almost menyirap darah ari nie.. Nasib ader org yg buat aku cool down plus aku pose ari nie.. so sabar jer arr byk2.. hans.. sabar kay.. u can do it.. just ignore all the rubbish stuff...

Aku singgah pasar malam ari nie. ingat nak beli da siap jer tapi rase cam nak masak sendiri plak. so apa lagik kenalah beli apa yg patut2.. so aku beli ikan selar kuning besar, sotong, ikan bilis, tempe, kentang, daum kesum, bawang, cili, mangga, ... so korang mesti leh agak apa yg aku nak masak malam nie... hahahahahaha...

memula mestilah potong tempe n kentang.. goreng mereka berdua nie sampai garing or sesedap korang nak makan. then goreng ikan selar, diakhiri oleh goreng sotong sampai masak sesedap rase... kuali sebelah plak goreng ikan bilis..

then cili n bawang ditumbuk secukup rase.. sebelum dimasak..dah cukup masak lada, masukkan ler kentang, tempe n ikan bilis tadi.. taraaaaa.. jadiklah ikan bilis sambal goreng tempe n kentang.. hehehehee.. sedap....

kedua...masak asam pedas. nie osmet aku mmg pakar coz' .... kitowang berdua org melaka.. hahahaha.. xreti masak asam pedas.. baik jgn mengaku org melaka.. so aku terluarlah kan.. hehehehe.. tau sket2 jer..

xler sesusah mana.. tumis lada n bawang secukupnya..masukkan air asam jawa, daun kesum dan ikan. kalu nak sedap boleh tambah terung or kacang bendi or dedua sekali pun boleh terjun sekali. masakleh secukupnya ok.. jgn lupa taruh garam gak walaupun dah ader asam jawa.. takut tawar plak. hahahaha...

lepas masak nasi..apo lagik..time makan2 arr.. since masak2 nie almost 1 hour gak ambik mase. so aku berbuka minum air apple sparkling jer. sambil2 makan tempe yg da goreng tadi.. now makan nasi panas2.. bersama asam pedas ikan selar goreng, sotong goreng n sambal ikan bilis campur tempe ngan kentang goreng tadi.. marvelous... tenkiu to osmet yg rajin layan aku makan.. nanti kita masak sama2 lagik yer...

now watching movie..citer budak2 cheerleader.. cam menarik.. so stop disini dulu.. nanti aku terlepas scene2 menarik.. hahahahahaha

Monday, September 20, 2010

McD tiga tingkat



Aku da tulis berjela2 tadi... tapi semenya da terpadam.. stressnya aku kena tulis lagik skali..mesti x same punya... uwaaaaaaaaaaa....

Seawal jam 5.30 pagi aku da mulakan hari nie.. Aku bersahur coz' aku mula berpuasa ganti n pose 6.. insyaAllah. akan disudahkan dalam 2 minggu syawal yg masih ader nie.. cam biase minum air 2 gelas n kurma sebiji. osmet aku lagik best.. minum air sambil lelap mata n terus tido.. hahhahahahahaha...

Awal giler aku sampai ofis nie.. yet still dekat2 kul 8pagi baru cecah lam opis nie. X ramai yg keje hari nie coz' mode cuti raya masih ader lagik. Hari pertama aku keje setelah cuti panjang raya.. huhuhuhu.. nasib baik aku selalu baca email so tinggal baper kerat jer lagik email nak kena baca, take action n reply semula..

petang aku kena gerak ke shah alam plak. ada 2 hal nak kena buat kat shah alam nie. memula aku pi jumpa member dulu. settle ngan dia, kitowang gerak ke sek26 hala ke proton nyer kilang plak. kat sini agak jammed maybe bab hujan mencurah2.. plus org balik keje time nie.

dekat2 time berbuka aku cuma nampak McD, so berhenti dulu tuk makan2. Aku nampak ada promo burger baru.. cheese burger 3 tingkat.. mak aih.. sedangkan double cheese burger pun aku rase da byk.. nie plak 3 tkt.. hehehe. tapi aku beli gak arrr.. tgk cam saiz x tinggi sgt..coz' cuma tambah daging selapis n cheese lagik selapis.. so dapat 3 keping daging lembu, 3 keping cheese n roti sebagai pembalut.. huhuhuhu...

lagik satu yg promo adalah fries shakers. yg nie kena beli large size baru dapat free shakers nie. dulu ada perasa chilies jer..now ada perasa cheese. so ambik yg cheesenye.. bersama paper bag diberi. so ambik jer fries tadi, masukkan lam paper bag bersama perasa cheese, tutup hujung bag tadi n goncang2 sampai puas hati. hasilnya.. taraaaaaaaaaa... fries dibalut perisa cheese. nak lagik best tambah black pepper time goncang2 tadi.. lagik kick rasanya... hahahaha

abis makan2 kat McD.. balik umah.. masak nasi bersama lauk sardin n telur goreng kicap.. huhuhuhu.. makan lagik.. tadik makan burger walaupun 3 tingkat x baper kenyang bagi aku. kena gak makan nasi coz' esok aku nak pose lagik. insyaAllah.. now mase tuk berehat.. tengok tv.. dan zzzZZZzzzz....

Sunday, September 19, 2010

Open house

Hari nie adalah hari terakhir cuti panjang raya. sok da mula keje seperti biase. aku plan nak start pose ganti plus nak pose enam sekali..insyaAllah...

xbyk aku buat hari nie except tengok tv. biler da kul 12 gerak ke rumah adik kat semenyih tuk open house. aku singgah dulu kat area semenyih sentral tuk beli kfc. beli satu barrel coz' akur rase tahun nie malas nak buat makan2.. so tumpang kat umah adik aku jer arrrr.. hahahaahahahaha....

byk gak hidangan yg ader, yg paling best mestilah sate kajang kan. adik aku inform nak beli sate kajang nie dekat 2 jam menunggu. mestilah ramai org tempah sate for open house hari semalam dan hari nie... nasib aku x janji nak beli sate...

aku beli kfc pun kena tunggu dekat 1/2 jam. byk plak org beli kfc hari nie especially beli pack besar cam barrel, bucket or family package. time aku beratur tu ayam da almost abis. tuh ler pasal aku kena tunggu ayam baru plak masak. so dapat makan ayam panas2.. ngan spicy.. cukup2 sedap makan...

selain tu ipar aku prepare kek coklat, laksam, daging masak kicap, ketupat, fruit punch, air2 lagik, n biskut2 kering. 2 kali aku makan laksam.. mmg sedap dia buat.. cantik jer bentuk2 potongan bersama2 kuah santan n sampah sarap yg mencukupi cam bunga kantan, daun kesum, sambal belacan, limau nipis, huhuhuhu..... x puas makan sekali.. mesti nak tambah lagik.. hahahahaha....

time open house nie aku leh jumpa seme adik beradik aku, emak n anak2 buah yg ramai nie. takat nie aku da ada 8 org anak buah.. prepare duit tuk diowang mmg menyeronokkan.. teringat aku zaman kecik2..beratur nak ambik duit raya.. semenya da besar2 belaka.. paling kecik pun da nak masuk 2 tahun. yg paling besar nak ada exam UPSR hari selasa depan... good luck kay.. to hafiz n fiza..

minggu depan kakak aku buat besday tuk anak dia plak plus merangkap open house umah dia. rasanya cam xleh pi coz' aku dah janji nak pi kenduri kahwin budak opis nie. minggu 3hb kakak aku lagik satu buat open house. makan2 lagik.. huhuhuhu.. x larat perut aku menerimanya.. so baiklah aku pose berderet2 nanti.. amin...

mak sempat bekalkan aku ngan kuih ros, kuih popia mini tuk balik umah... tolong bayarkan bil2 umah mak sekali.. hehehee..biasa tu keje2 mudah..

aku kena rehat secukupnya ari nie.. coz' keje menanti aku esok.. meeting meeting meeting.. dah bersusun2.. hahahahaha....

Renovation...

Aku menyiapkan projek lukisan sampai jam 3 pagi. byk yg dah diwarnakan time nie especially yg besar2 tuh.. so xler byk sgt lagik keje aku nanti..

Pagi lagik dah bangun coz' da ada appointment ngan kontraktor umah. Sempat lagik sarapan kat kedai berdekatan ngan umah baru. lepas abis check defect, kasik kunci kat pihak maintenance. then pk2 mana kontraktor nak ambik tuk buat umah nie.

sekali aku call uncle yap nie. dia pun susah payah turun dari shah alam ngan baju dia yg comot coz' buat keje2 nie. then dia kasik advise yg paling baik kat kitowang, ambik kontraktor yg ada show house, normally diowang nie xkan lari kalu dpt duit dari kita.

so aku mengambik keputusan turun semula ke show house tu n carik uncle lee. bincang punya bincang buat itu ini itu ini... huh...mau cecah rm7K upah plus beli bahan2 sekali. byk gak keje2 renovation kena buat.. dari pecah dinding sampailah wiring baru, cat rumah, pasang shower screen, lampu, kipas, aksesori bathroom.. berjela2 list lam 20 item nak kena buat....huhuhuhuhu...

then kasik dulu 30 percent downpayment tuk dia start keje hari isnin depan. sebelum tu kena bagi cheque rm3K kat opis management sebagai deposit kalu apa2 hancur nanti...cheque tu 2 bulan ke depan..so rasanya keje2 nie seme siap lam 3 minggu jer. bolehlah.. else berjanggut nanti nak ambik duit deposit tu balik..

dari pagi sampai petang barulah urusan selesai. so kitowang gerak gi mines for lunch. makan sushi king x ingat punya.. byk giler aku makan. then lepak kat starbuck high tea. aku boleh terlelap kejap kat kerusi starbuck nie coz' kepenatan yg amat. cat xpilih kaler lagik.. kasik osmet aku jer tugasan nie.. aku mmg ada masalah rabun warna.. semenya aku nampak sama jer.. hahahahaahaha...

malam aku sambung projek lukisan aku sampai jam 3 pagi lagik... baru zzzZzzzzzz

Friday, September 17, 2010

Wallpaper...

Projek umah baru diteruskan lagi ngan wallpaper plak. sebelum tu sempat lagik gi breakfast kedai mamak makan capati n ais milo... hehehehe.. beli paper lagik..

time kat exhibition deco rumah, tertarik pada corak wall paper yg ditunjukkan. so kitowang da tempah 2 keping wall paper harga lam seribu lebih. agak besar gak dinding yg nak dicover lam 140sqt sekeping, so kalu lam ruang tamu mmg cantik2 jer pasang nie nanti.

kedai wallpaper nie nama luzzone gallery terletak kat area bukit puteri puchong. memula cam rase x jumpa tapi akhirnya dpt gak jumpa coz' landmark adalah berdepan dengan giant or tesco. so mmg mudah nak cari sebenarnya kalu familiar ngan area puchong nie.

sampai kat kedai nie sales gal yg patut layan kitowang x sampai lagi. so sales gal yg ada lam kedai nie kasik banyak buku contoh wall paper samada yg biasa ataupun jenis 3D. sampai berpinar2 mata tengok byk sgt pilihan n buku sample nie plak mak aih..boleh tahan beratnya lam 10 kilo lebih aku rase. patutlah staff kat sini semenya kurus2.. mengangkat buku2 sample nie berat2 cam batu..

akhirnya dekat setengah jam menunggu, barulah sales gal tu masuk ofis. then kitowang dptkan advice apa yg patut.. aku x larat nak dengar lagik so aku bace paper, cuma osmet aku sorang yg betul2 pay attention n pilih mana yg berkenan dihati. dekat2 sejam akhirnya proses pilih wallpaper berakhir. terus jer aku bayar full amount n blah cepat2..

lunch hour gi open house umah member kat taman desa ria, lam area subang jaya. best makan2 nie coz' masak spagheti bolognese, roti jala with kari daging. merah2 muka n tinger aku coz' pedasnya kari daging nie. nasib ada ais sirap yg secukupnya sebelah aku. sampai meleleh air hidung makan roti jala... hahahaahaha..

thanks to member yg mengajak aku datang open house nie.. anak2 dia pun comel2.. member aku gang2 vampire pun dtg. makan x ingat punya.. sikitpun ckp x pedas.. huhuhu.. aku rase aku mmg makan cili plastik jer... hahahaha...

petang ada appointment ngan kitchen cabinet nyer org plak. punyalah menyirap darah biler diowang nie sesat nak carik umah sampai kitownag kena gi turut. ntah mana diowang nie pi pun aku x pasti. osmet aku lagiklah darah naik dibuatnya.. hari nie aku agak cool, so aku pi ler turut depa2 nie sampai ke depan umah baru ne.. hahahaha...

proses ambik ukuran tuk kitchen cabinet nie mmg lama.. lebih dari 2 jam aku rase. sampai rase nak pengsan pun ader menunggu nie. then sempat lagi aku check defect umah , buka seme pili air nie.. check mana tau kalu2 ader bocor ker x kuar ker.. hehehe...

malam aku pi makan kat redwok ngan osmet. apalagik kalu bukan steamboat korea nie.. kali nie aku terjah ambik seafood dulu cam ketam, udang, sotong. lelain ambik daging, ayam, then baru ambik sket2 jer fishball. kali nie aku dpt rase ice cream. kalu x selalu makan sket2 jer.. x sempat nak makan ice cream pun.

malam ada aktiviti baru aku..yakni melukis.. so aku kena stop tulis dulu.. nanti aku sambung lagik yer.. hehehehehe...

Thursday, September 16, 2010

Lampu.....

Projek umah baru diteruskan lagi ngan beberapa plan yg telah diatur oleh osmet aku. memula pi umah baru coz' da janji ngan tony yg nak ukur langsir nyer. hari nie bangun still lambat.. then kelam kabut bersiap coz' dah janji ngan orang langsir tu. plak tu biler da sampai dekat2 umah tu.. tgk2.. org tu da menunggu. urusan x lama.. x sampai 1/2 jam pun..da siap..

terus memecut ke jln ipoh plak. gi kedai yg jual hood n hob. lam fikiran ingat nak tukar dari dapur api pada inductionnyer..tapi biler sales gal tu explain panjang lebar.. batalkan hasrat. nak pakai induction kekurang kena ada 30Amp nyer source. dah tu xleh share...lebih kurang cam aircond.. elektrik nanti mesti melambung2 bil.

dah ler ada oven n microwave nak pasang lagik kat area kitchen cabinet nanti. plug ada seketul jer plak tuh.. mana nak cari sumber2 lain.. nak buat wiring baru bukannya senang. nanti kalu pasang casing x cantik plak.

dalam duk belek hood n hobs nie.. aku ternampak plak kipas angin ceiling jenis baru. ada bulat kat tengah2 cam bola2 api.. hahahaha.. 5 bilah kipas..angin kuat.. yg canggih tu siap boleh reverse lagik. selalu kalu tengok pusing ikut jam nie boleh plak buat reverse pusing. so kalu bace paper, xler terbang paper tu, angin plak still sejuk lagik....

dari kedai nie, kitowang gi kota damansara plak. nak pi kedai lampu. tapi x jumpa2 last skali nampak satu deret kedai lampu... jadiklah.. daripada pusing2 lam panas2 nie.. masuk satu kedai... kuar ke kedai kedua... baru lah dapat beli apa yg dihajati.. hehehehe.. nanti biler lampu da pasang aku post lam nie.....

abis sesi beli lampu2 nie.. bertolak ke mv plak pi jusco. kat sini plan nak beli towel2 plak.. since aku dpt voucher yg banyak harituh..adalah dekat rm235 aku rasa, byk gak arr towel yg best2 boleh ambik. then singgah makan laksa kat sini.. sedap.....

abis makan laksa kuar dari mv, menuju ke bangsar village. osmet aku nak beli pinggan mangkuk plak. byk gak beli since ada diskaun lam 40% tuk barangan luminarc, cawan, gelas, pembuka tin.. berat2 tu.. nak bawa ke kete.. then aku gi kat grocery beli air jus n ubat gigi.. ambik troli.. n masukkan barang2 hahahaha..then pakai lift, masukkan seme barang2 lam kete..

time nie dah lebih kul 9 malam aku rase. lama usah dikenang lah.. sempat lagik singgah semula ke living depot , pilih curtain finalist n blind curtain, bayar deposit. then pi makan sate kat tempat biase sebelum balik ke umah.. huhuhuhuhu.. makan x ingat punya.. lapar beb...

aku da balik umah.. penat.. letih.. nak buat apa lagik pasnih.. zzz zzzz zzz...

LivingDepot....

AKu kuar x baper awal hari nie coz' penat semalam x abis lagik. pas breakfast makan roti canai n telur setengah masak with air limau panas, aku beli paper n roti terus pi lepak kat opis. baca paper pasal kisah pembunuhan high profile yg makin lama terbongkar makin teruk plak jenayah yg dilakukan.... simpati pada keluarga2 yg terlibat. semoga seme roh ahli keluarga mereka2 nie dicucuri rahmat hendaknya.. insyaAllah.. amin...

petang pi living depot kat bangi. kat sini ada byk barang keperluan rumah ada dijual. barang2 hardware, cat, bahagian dapur ada byk jenis, alat2an mandi pun ader, bahagian kitchen cabinet, bahagian curtain. pendek kata mmg lengkap serba serbi ada kat sini. bawak jer duit sepikul dua.. then dapatla apa yg dihajati..

aku da pi baper kali kat sini tuk beli barang. memula beli barang2 bilik air, pastu beli barang tuk dapur.. now nak beli barang2 curtain plak. berjenis curtain ader, dari yg paling tebal, nipis, berjurai2 sampailah pada blind curtain. semenya ada. siap buat appointment tuk diowang dtg umah ukur dulu sebelum memilih material2 yg sesuai dan mengikut kehendak kita....

kat sini jer aku stuck entah baper lamer. kemudian ada 2 org plak member join nak beli curtain. huhuhu.. menunggu lagik. aku pakat2 sembang ngan member sementara dua lagik sibuk memilih langsir yg sesuai. abis sesi2 langsir nie, hari dah nak gelap. then kitowang pi dinner kat ice room. hehehe.. sini mmg best makan ice cream lagik ngan spaghetti mushroom, kari kering mee ayam, durian ice cream goreng, soup wonton, n manisan perisa keladi.

malam plak da janji ngan member lain pi karoks plak. huhuhu.. balik mandi cepat2.. keluar lagik. turun ke endah parade ada tempat karoks nama e-box. lebih kurang sama cam redbox gak. melalak2 sambil minum kampai yg x alkohol. nie lebih kurang cam bravia yg ada non-alkohol n alkohol nyer. ada few perisa cam apple, lime, strawberry. minumlah sampai muntah coz' ambik pakej order. dapat 10 botol air kampai, 1 jug coke, 1 juge oren, buah2an n titbit.

balik dah kul 2 pagi.. tunggu apa lagik... terus zzzZZZzzz ler...

Wednesday, September 15, 2010

Lukisan...AfterLife..

Haaa... jgn tatau..aku ada minat baru which is lukisan.... nanti biler projek lukisan aku nie da siap.. aku post lam blog nie.. buat mase nie..projek masih lagik awal stage..so xder byk nak tulis lagik or gambar2 nak post.... hehehehehehe...

Malam aku pi movie kat cathay cinema sebelah ikea nie jer. so kena tukar parking kete dari ikea ke cineleasure plak. pusing2 gak aku nak carik tempat parking n beralih dari satu building ke satu building.

aku tengok citer resident evil-after life. lakonan mila jovovich.. nak sebut pun susah nama pelakon utama nie. cantik, body ok.. n lakonan mmg mantap.. kalu seme buat aksi sendiri... hahahaha..sometime pakai stunt.. so xleh byk komen...

citer nie dari siri pertama sampailah siri2 seterusnya berkisar pada perjuangan wanita bernama alice nak selamatkan seberapa manusia yg ada dari kena jangkitan kuman yg merbahaya. so byklah adegan2 aksi yg mendebarkan lam citer nie. kalu korang nak tengok sendiri lagi bagus. cuma x baper elok tuk kanak2 tgk beberapa aksi ganas2 citer nie.

citer nie ada mase lembab2 sket sampai aku bley khayal nak tido. tapi biler part2 aksi tu mmg celik mata, citer nie ada lam bentuk 3D, yg pakai spek tu lagik real tengok. tapi aku ader masalah tgk 3D nie..so tgk lam version biasa2 jer arr. hahahahaha..

keseluruhan movie ni bolehlah.. bagi peminat aksi2 lasak especially pompuan yg jadi hero plak tu boleh pi tgk. aku masih lagi berasa angelina jolie tetap menjadi pujaaan bab2 hero wanita nie kan... hehehehe...

abis sesi movie, lepak kat starbuck minum2 air dulu then baru berangkat pulang. zzzZZZZzzzzzz

Ikea....





AKu kena hantar osmet aku pi keje ari nie. then aku lepak2 makan kat kedai mamak nie sejam dua sebelum pi umah baru. lepas aku abis keje2 mengukur, aku balik ke ofis dan mula buat lakaran. hehehehe.. cam jadik pelukis plan plak...

petang lam kul 2pm gerak pi ikea. perkara pertama dilakukan adalah gi makan dulu. kat sini favourite aku adalah meatball swedish nie. lagi best sebab sos dia plus ada jem strawberry..mmg sedap makan ngan meatball nie. selain tu makan cheese sandwich, salmon, daim cake, soft drink. selalu makan kepak ayam tapi kali nie kepak ayam da abis so makan apa yg ader jer arr.

langsai sesi makan2 nie baru gerak tengok barang2. byk gak idea dpt especially bab kitchen cabinet. harap2 dapat kitchen cabinet sebagaimana yg kitowang idam idamkan. lam nie jer dekat 4 jam aku berjalan2. da ambik seme info2 yg dikehendaki, bermula sesi ambik barang2 yg nak dibeli plak.

time nie adalah aku rase paling mencabar coz' gudang barang nie nie bukan kecik2 tempat. biler da pusing2 sampai pening2 kepala..jumpa arr barang2 yg nak dibeli. since nak beli rack yg kena pasang sendiri, byk part kena ambik. dalam duk angkut2 part2 nie..tetiba.. ada satu part x cukup n part nie penting..kalu x baper penting tu rasanya x ambik pun xper...

pi ler tanya kat kaunter pertanyaan pasal barang ne... sekali diowang ckp.. barang da abis..stok masuk lagik lam 3 minggu..mak aih.. bukan sekejap tu 3 minggu lagik. aku da punggah byk barang nie lam troli. pasal satu part yg xder nie..mesti x guna beli yg lain2.. angin satu badan dibuatnya....

last skali aku keluar jer dari tempat ikea nie tanpa beli barang2.. penat mmg penat.. byk gak idea aku dpt.. cuma barang2 jer yg xde beli.. hmmm..sabar jer arr...

then berjln2 pi makan malam plak.. makan kat steamboat. cantik kedai nie.. food pun byk variety, tengok byk org makan kat sini samada melayu, india apatah lagi cina... setiap org dpt semangkuk soup samada tomyam or clear soup, panaskan sendiri n boleh pilih samada nak ala-carte buffet or pakej buffet. aku ambik yg pakej nyer sotong.

penat aku nak menulis lagik..nanti aku sambung..ada lagik aktiviti aku buat hari nie... hehehehe

Monday, September 13, 2010

Ice Room






AKu bercuti pada hari nie. plan nampak berjela2 tapi mostly xleh execute coz' kena buat appointment dulu. so end up semenya akan dibuat pada hari jumaat nanti. so kitowang gi makan kat area bangsar hari nie....

aku plan nak makan mee kari kat restoran berjaya, tapi tutup plak. so pk2 lam duk carik parking tu aku nampak restoran mahbob...apa lagik hayun ler langkah kesana. restoran nie menyediakan hidangan utama nasi beriani n lain2 tu standard makanan mamak. mmg sedap makan kat sini walaupun harganya agak mahal. aku tengok seme kaum masuk kedai nie daripada melayu, india sampailah cina.

pas abis makan kat sini kitowang patut pi check defect kat umah baru tapi terlupa bawak kunci plak. so ambik access card, sticker kete, buku panduan rumah baru, n borang nak renovation.

lam aku duk baca2 buku panduan tu, aku terpandang nak buat renovation kena letak deposit rm3k. giler byk tuh... huhuhuhu.. then ada satu family nie mengamuk2 coz' kena bayar duit maintenance n sinking fund even x duduk lagik kat umah nie. memacam ragam leh nampak kat sini.

dari sini baru aku n osmet gerak pulang. tetiba tergerak nak pi cari aksesori toilet n lampu2 umah. so kitowang pi ke area bangi. then tetiba nampak kedai nama ice room. apalagik masuk ler kedai nie. lelebih tengah panas terik plak tuh... huhuhu..

kedai nie ala2 cam kopitiam yg ada masakan western n local food. speciality dlm ice cream... pergh..giler sedap makan ice cream kat sini.. tengok sendiri arr gambar kay.. hehehehe.. xyah citer byk2.....

Pulang ke kl

Atas permintaan aku xleh citer pasal apa yg berlaku di semabok..hahahahaa.. so citer perjalanan pulang dari kg ke umah jer arr kay...

Aku bertolak kira2 kul 6.30pm aku rase.. time nie simpang ampat dah clear...rasa cam x caya jer.. then biler masuk kat jln..baru perasan naper jln jadik clear. rupanya2 polis da block byk jln n kasik laluan ke tol alor gajah 2 lane.. so seme kenderaan dpt keluar ke tol ngan amannya.. hehehehe..

memula jln mmg lancar sampailah kat area pedas/linggi makin pelan2.. then laju semula bila melintasi seremban, siap berhenti kat hentian seremban tuk makan2 lagik. kat sini mmg penuh ngan org ramai berhenti tuk macam2 tujuan, berehat, makan minum, toilet, solat n etc..

aku hantar dulu mak balik ke umah. perjalanan kurang dari 2 jam ... alhamdullilah selamat sampai ke umah mak dengan selamatnya. kaki x sakit tapi kelindan n pesennger semenya pengsan, aku jer yg driver nie ok lagik.

pas hantar mak aku balik, member ajak pi open house. walaupun agak lewat, tapi gagahkan diri tuk pi coz' nanti kecewa plak member yg masak penat2 kan. meriah giler open house kat umah walaupun jam dah menunjukkan ke angka 10 malam. ada nasi beriani, nasi tomato, nasi putih, kue teow goreng, kambing, daging rendang, sotong sambal, ayam masak rempah etc.. kuih muih raya tu usah dikenang..sedap2 belaka. thanks to host yg sesusah masak.. next year buat lagik yer. insyaAllah kami datang... hehehehe..

sebelum jam menginjak ke angka 12 malam, barulah kitowang seme beransur2 pulang. family tasha mmg baik2 belaka especially ayah tasha, abang2 n kakak n adik tasha yg cun melecun tuh.. hahahahaha.. thanks again for a really entertainment...

Sunday, September 12, 2010

Kue teow goreng

Pagi2 dah bangun dengar suara tv.mak aih..makcik n mak da bangun rupanya sambil tgk tv.. tengok jam..baru kul 5 lebih.. huhuhuhu... awal giler diowang bangun. aku pi toilet n then sambung balik tido sampai kul 7 lebih. baru ler fresh n segar mata aku nie. diowang nie bangun punya awal mesti tido awal..kul 9 malam dah zzzZzzzzz....

aku bersiap2 gi pasar alor gajah. hari nie nak masak kuew teow goreng. aku beli kuew teow mentah 3 kilo, taugeh, daging, cili kering, telur, sawi,daun kucai,fish cake, bawang putih, sotong, udang. nie bahan basic buat kuew teow goreng, boleh plak aku lupa beli kerang..time nampak kerang rebus xmo beli..ingat nak beli kerang mentah.. langsung lupa terus.. kena bebel biler da luper... hahhahahaha...

balik umah terus prepare nak masak. memula potong fish cake, daun kucai. cousin aku tolong blend cili n tumbuk bawang putih, potong daging kecik2, udang, sotong. aku plak repih kuew teow nie sampai lerai selai2 supaya senang nak gaul2 nanti. biler seme da siap, mak ambik alih sesi mengoreng.

memula kena tumis bawang putih, then masukkan lada, daging. biler da masak masukkan kuew teow, udang, sotong, lama sket masukkan daun kucai, sawi, taugeh tadi. taraaaaaaa.. semenya da siap dimakan.. ehehhehehe.. kalu aku ingat aku post skali gambar kuew teow goreng nie. jap lagik aku nak bersiap gi open house umah opismate kat semambok. tengok apa yg menarik menanti aku ... hahahahhahaa..bye dulu...

Saturday, September 11, 2010

Pantai Kundur






Baru masuk hari kedua hari raya.. aku x larat nak pi umah sedara mara, so tunggu ler diowang kat kg nie... mesti diowang dtg punya coz' nie rumah arwah nenek, so menjadi tumpuan ramai org nak dtg beraya nanti.

aku kuarkan ikan2 yg aku bawak dari kl tuk dimasak hari nie. for my lovely mum ikan bawal goreng, makcik ikan cencaru sambal lada, pakcik ikan siakap berlada, lain2 cousin aku makan ikan selar besar n selar kecil masak sambal. byk betul ikan2 nak di goreng, masak nasi lagik , lada n bawang nak kena blend, semenya aku buat sesorang coz' org lain dah kuar pi kubur, ada x bangun lagik lar.. bla bla bla...

petang menanti org dtg sambil tengok rancangan tv. balik jer sedara mara aku, terus aku n cousin2 aku berpakat kuar senyap2 tanpa inform mak memasing mana nak pi. cuma alasan pertama aku dengar nak beli topup. tapi sampai kesudah x beli2 pun. hahahahaha..

kitowang berjalan2 ke pantai klebang, dari umah masuk ke masjid tanah, then masuk jalan pantai puteri, pantai kundur n terus menuju pantai klebang. menarik gak pemandangan kat pantai klebang nie. ada plak gold cost melaka tengah dlm pembinaan kat sini. cam kat sepang gold coast lak aku rase. aku ada rakamkan gambar2 menarik diwaktu senja kat sini. nanti2 aku upload kay...

dari pantai klebabang kitowang menuju jln pulang ke pantai kundur semula. kat sini kitowang berhenti kat kedai roti john. kedai nie mmg glamer gila ngan ayam golek dan roti john. tapi servis masyaAllah lembab giler. nak ambik order pun kena tunggu lebih 10 minit. tapi biler dah ambik order cepat plak ayam golek sampai.

still x puas hati coz' ayam golek dapat separuh jer padahal order sekor ayam golek. then pas penat menunggu, baru dtg roti john. mmg marvelous n sedap sebab tu masih sanggup menunggu lamer. x lamer air pun sampai. makan arr aper yg ada nie sampai abis. sempat lagik tapau roti john tuk org kat umah...hahahahaha....

balik menuju pulang x sesusah cam nak dtg. tadi mase nak dtg 2 kali sesat or terlepas jln. balik nie plak jalan clear tapi jammed, so dtg ikut jln lain, balik ikut jln lain baru ler sampai ke rumah dengan selamatnya. huhuhuhuhu....

dekat kul 10 malam baru balik. apalagik kena lecture arrr coz' 'hilang' tadi. dah ler kes sosilawati tu buat diowang cuak coz' x jumper2.. nie kitowang plak ghaib dari petang sampai malam. nasib diowang berjaya called salah seorang cousin kitowang. hehehehe.. tahan tinger jer arr dengar ceramah malam2.. hahahaha...

selamat malam.. semoga esok aku sempat upload gambar2 seme2 nie... hehehehe

Friday, September 10, 2010

Syawal....

Alhamdulillah.. akhirnya hari raya menjelang tiba. Pagi2 aku dah bangun. ingatkan nak mandi awal2 nie tapi rupa2nya ramai plak dah beratur nak mandi. so aku siapkan dulu apa yg patut. aku potong nasi himpit nie kecik2 supaya senang nak makan nanti. then potong lemang siap2 buh lam pinggan. byk gak aku buat nie. patutnya cukup tuk sampai malam nanti.

after mandi pagi, pakai baju baru mmg rasa best. itulah hikmahnya pakai baju baru dihari raya yg mulia nie. then biler pakcik balik dari sembahyang raya, makan bersama2 lemang n nasi himpit nie bersama kuah kacang n ayam rendang. aku minum air suam byk2 coz' aku da rase perut aku cam padat2 jer. keluarnya tidak...

lepas semenya bersiap2, tempat pertama yg ditju adalah kubur. kat sini melawat kubur nenek, datuk, moyang laki, moyang perempuan, saudara belah nenek, cousin aku yg meninggal muda. memula sampai mmg x ramai org, tapi lama2 biler nak balik mmg penuh kereta yg pi melawat kubur nie.

destinasi seterusnya adalah rumah paksu aku di tampin. rumah yg terletak diarea taman yg x ramai org melayu nie mmg x terasa meriahnya suasana hari raya. cousin aku yg kecik2 plak asik main mercun yg menyakitkan telinga mendengarnya, kat manalah diowang nie beli mercun.....

dah kenyang kat sini, terus pi kat felda hutan perca plak melawat saudara lagik. kali nie byk perkara lucu berlaku coz' kitowang main redah jer cari umah. tapi lam gelak2 tu jumpa gak arr rumah yg dicari. kat sini suasana hariraya mmg terserlah, rumah2 dihias indah, byk org berjalan2 dari rumah ke rumah yg lain. nampak kuih raya n air2 disediakan siap2 kat setiap rumah kat sini.

aku rasa time nie mmg da padat giler perut aku. so biler sampai ke rumah osmet aku, aku xlarat makan lagik. nasib osmet aku masak lontong, so aku balun makan sayur byk2 n makan nasi himpit sket jer. then makan udang, ayam, daging serba sikit jer. mmg xleh masuk dah.

balik kerumah perut aku bergelora teruk2.. apalagik..berlari arr pi ke toilet keluarkan seme isi perut aku yg dah berperam 2 hari nie. barulah lega rasanya perut nie. bolehlah isi semula apa yg patut... ahahahahahaaha.... malam nie kalu larat bolehlah tengok movie, else..tidolah apalagik.. penat x ingat berjalan siang2 tadi sepanjang hari........

Tiga puluh ramadan







Hari terakhir aku berpuasa tuk bulan ramadan. maknanya hari pertama aku berpuasa dikampung aku plak. mestilah suasana berbeza coz' hari nie bakal menjadi hari yg panjang bagi aku.

seawal pagi dah bangun bersiap2 tuk pi pekan alor gajah beli barang2 basah. giler sejuk tu mandi pagi2 hari kat kg dengan air kolah yg ditadah semalaman lagik. huhuhuhu.. tapi coz' malam tadi aku sampai x mandi, jadik terasa sejuk jer air tu meresap ke badan aku. mmg buat kita terjaga dari tido yg lena biler mandi air sejuk. terasa dingin n selesanya bila da selesai mandi.

sampai kat pekan alor gajah, tengok suasana telah berubah coz' nak renovate area pasar nie jadik lebih canggih. org mmg ramai kat pasar sini beli barang2 keperluan tuk juadah hariraya esoknya. aku beli kelapa, beras pulut, daging, tembikai dll berat gak arr. harga pun boleh tahan especially daging rm20 sekiilo huhuhuhu...

balik umah tengok cuaca agak redup, alhamdulillah rasanya mmg patut redup coz' aku nak bermain ngan api sat lagik. hari nie nak masak lemang, rendang, rebus nasi himpit, kuah kacang.

pertama sekali kena prepare tentulah santan tuk buat lemang, aku ngan cousin aku sibuk perah santan, sementara makcik aku plak prepare buluh n daun pisang tuk lemang nie. nampak cam senang, tapi kalu x expert mmg xleh nak masukkan daun pisang tu lam batang buluh yg kecik2 , kalu besar oklah senang jer kan...

langkah seterusnya adalah menggaulkan beras pulut bersama2 santan n garam. part nie mmg makcik aku ler buat. memandangkan dia x pose hari nie sebab cuti, so senanglah nak rasa masin santan nie. then barulah aku bersama2 cousin n mak isikan beras pulut yg dah digaul bersama2 santan nie ke dalam buluh yg telah diisikan daun pisang tadi. sementara tu makcik aku prepare api tuk memasak lemang plak.

proses memasak lemang adalah paling mencabar sekali. dengan api yg marak, lemang2 nie kena disusun sebaris diatas dawai yg telah disediakan terlebih dahulu. time nie api belum marak lagi, x terlampau jauh dan x terlampau dekat antara api ngan barisan buluh lemang nie. kalu terlampau jauh, x masak plak, kalu terlampau dekat plak, buluh nie akan rentung sebelum lemang nie masak..

mmg mencabar giler coz' api yg panas. api xleh terlampau besar supaya buluh lemang nie x terbakar. jadi sentiasa kena letak kayu2 yg besar tuk jadikan bara api yg elok bagi memasak lemang nie. dekat 4 jam proses membakar lemang nie sampai masak. bayangkan ler betapa panas muka aku time nie. dah ler berpose,... rase nak pengsan pun ader... sabar2...

biler da siap sesi masak lemang nie, terus rebus nasi himpit dulu. nie pun makan sejam gak nak masak elok2. tapi xder lah sepanas masak lemang tadi coz' guna tungku yg kecik sket tuk rebus nasi himpit nie, yet still pakai kayu api. senang nak control api time nie.

sambil tunggu nasi himpit nie masak, makcik aku prepare tuk masak rendang plak. since semenya almost ready, ayam pun da siap bersihkan n potong, blend lada, bawang, serai, secukupnya n terus masuk jer bahan2 tadi lam kuali. masak jer nasi himpit, letak plak rendang ayam nie. but aku da expert jaga api, sambil kacau rendang yg byk dengan santan nie senanglah lagik. biler da almost kering, aku da serender, xlarat lagik nak kacau, pass kat cousin aku plak.

mak aku plak sempat bakar daging tuk masak daging salai masak lemak cili api tuk berbuka nanti. mmg sedap sgt sesekali makan makanan org negeri sembilan nie. maybe kedudukan kg nie berdekatan ngan negeri sembilan, membuatkan kitowang byk makan or masak makanan negeri sembilan cam lemang n masak lemak cili api. kalu org melaka biasanya rebus ketupat n masak rendang jer....

dekat2 kul 5.30 petang barulah sesi masak2 nie selesai. masak kuah kacang akan dibuat malam nanti. now kena gi ambik cousin kat pekan tampin, lam ati ingat nak singgah kat pasar ramadan yg terakhir kat sini, tapi memandangkan aku dah terlelap, cousin aku terus jer balik. hahahhahaha...

aku berbuka bersama2 org yg berpuasa hari nie. pakcik n cousin2 aku semenya. minum air kelapa yg diambik dari pokok kelapa, lemang, rendang ayam, then sempat belasah makan roti bersama2 rendang, then aku makan nasi ngan lauk daging salai masak lemak cili api. mmg terangkat beb makan ngan plak nasi panas2 nie.. fuuuuuuh...lazat....

malam plak prepare kuah kacang, goreng kacang, then kupas kulit kacang nie, potong belimbing kecik2, then blend cili n masak kuah kacang nie. time nie mmg mata da kuyu abis. x sempat nak tengok tv pun aku sambil tu kena balas sms2 or hantar sms pada teman2 rapat sempena hari raya nie. then tolong cousin aku isi kuih raya lam balang sebelum masuk tido..

selamat tinggal ramadan yg mulia, selamat datang syawal yg bakal menjelma esok. semoga segala amal ibadah ku di bulan puasa nie diterima oleh Allah s.w.t...amin...

Dua puluh sembilan ramadan

Hari terakhir aku bekerja sebelum cuti hari raya puasa. cuma team aku yg keje hari nie. so aku sibuk cari bank nak tukar duit. at last dapat gak tukar duit rm1 kat bank alliance mv. pergh lega rasanya. satu benda da settle, now kena cari sampul raya plak nak isi duit raya tuk budak2 n org2 tua. kali nie focus duit raya tuk org tua n kanak2 sajer.

teringat aku masa aku kecik suke pi umah org time raya nak kutip duit raya, sampai satu tahap kitowang langsung xminum tunggu jer depan pintu tuan rumah terus kasik duit raya. hahhahaa.. antara kenangan terindah sewaktu kanak2 menyambut hari raya yg mulia nie. biler da tua2 aku plak yg kasik duit raya, so kenangan tu mesti terimbau....

aku kena attend berbuka pose tuk kali terakhir bersama2 vendor hari nie. so aku heret skali osmet temankan aku. kitowang berbuka bersama2 kat bangsar seafood garden. tempat nie betul2 berdepan ngan tmc, ataupun dibelakang kedai kete brabus yg berdepan ngan bangsar village. sedap2 gak food yg diorder sebab ikut selera aku. hahahahaa..

antara food yg diorder adalah pemanis laici sebagai intro, followed by shark fin soup with crab meat. aku makan sampai 2 mangkuk soup shark fin nie sebab favourite aku. then ada butter crab, chili crab, butter prawn, tauhu masak halia, sayur campur, ikan siakap masak stim. nasi sorang semangkuk kecik.

yg paling best skali mestilah steam bun n fried bun. food nie paling sedap n senang dimakan, bayangkan sekali hidang 12 biji bun kecik2 nie... sampai 5 pingan aku kira. harga plak seringgit sebiji, bayangkanla....

sambil makan borak2 hujan lebat plak. sebelum pi berbuka kat sini, sempat lagi melawat bangsar village n osmet aku sempat beli kasut kat clarks. huhuhuhu... ikut hati nak beli bag tangan kat bangsar village nie tapi xde berkenan. pergh byk gak artis aku jumpa kat bangsar village nie time jln2 kat sini. maybe tempat nie exclusive so senanglah sket diowang nak berjalan2 sambil shopping kut...

malam nie pengumuman raya. nasib raya jatuh pada hari jumaat, so ada satu hari lagik tuk berpuasa. aku plak plan balik kg lam pukul 10 malam ke atas. selesai sesi makan2, ambik mak kat umah dia, then singgah plak umah aku ambik barang2, baruleh kitowang bertolak balik ke kg.

perjalanan ke kampung selalunya ambik masa lam 2 jam or kurang lagi kalu x baper jammed teruk2. since aku dah bertolak agak lewat, jln mmg clear, xder stuck lam mana2 jammed yg teruk2. lega hati aku, else aku da leh bayangkan betapa sakit kaki aku nanti walaupun kete aku kete auto...

osmet aku da standby suh family dia ambik kat balai polis simpang empat. kali nie diowang datang awal sket, so takder lama sgt kitowang menunggu kat tepi balai tu. perjalanan aku diteruskan lagik dengan mak ke kg yg terletak lam 10km lagik. dalam 15 min aku da sampai ke kg bersama2 mak. time nie dah lebih kul 12 malam jadik laju jer arr aku bawak.hahahahaha...

aku cuma angkut tilam, bantal, selimut jer dulu masuk lam umah,coz nak tido. barang2 yg lain tu esok2 leh ambik.. dah mengantuk giler.. xyah mandi..terus zzzZZZzzzz..

Wednesday, September 8, 2010

Dua puluh lapan ramadan



Hari2 terakhir bekerja sebelum cuti hari raya yg bakal menjelang x lama lagik. makin sikit org kat ofis nie. baper kerat jer lagik yg tinggal termasuklah aku. sempat lagik aku pi mv time break ingat nak tukar duit raya. dekat 6 bank aku pi..tapi semenya da out of stock. cuma satu jer bank ckp..dtg esok awal2 dik..nanti ada ler rezeki. so aku da plan esok nak kuar lagik cuba carik duit tukar raya nie. else.. tong tong jer arr duit raya nie among them. hahahahahaha...

pas keje pi mv lagik. kali nie osmet aku nak beli suar plak. then gunting rambut. then beli make up ler. menarik gak tengok alat2 make up nie. bukan senang nak jadik cantik rupanya. giler byk tu barang2 nak conteng atas muka. huhuhuhu... siap osmet aku register nak masuk kelas basic lagik cara2 nak conteng muka. selamat belajar. kalu x cantik gak pasnih tatau arrr...

nak cari tempat berbuka pun payah masih lagi full house. da end kitowang pi berbuka kat kapcee jer. punyalah ramai org beli kapcee nie sampai xder tempat kosong, plus ada yg tapau makan kat tepi2 jer. aku bernasib baik sempat duduk n lepak2 kat kapcee nie dekat dekat menanti waktu berbuka....

abis makan2, jln2 kat mv nie. then tetiba ternampak ada pameran india culture. redah jer arr.. tengok apa yg patut2.. osmet aku siap buat hiasan inai atas tangan lagik. murah jer sebelah tangan rm10. kreatif giler aku rase budak yg buat corak2 nie, muda lagik. ikut ske hati dia jer buat corak2.

aku beli baju ala2 pakistan satu tuk diri sendiri. hehehe... bolehlah bergaya time raya nanti, cuma scaft jer x beli. gelang tangan apatah lagik. hahahaha.... osmet aku nak beli kain saree n buat baju punjabi, huhuhu.. bukannya mudah nak pilih kain saree ni... last skali kena gi kat butik dia kat kajang pilih nanti....

da abis pusing2 kat pameran nie last skali pi urut kaki kat gerai tanamera nie. ada promo, rm10 for 10 minutes. tapi bab sembang2 ngan tukang urut nie dapat ler dekat 20 minit dia urut kaki aku dedua belah nie. sakit usah dikenang arr. rase nak terajang pun ader tapi aku tahan jer. pas urut baru rase kaki cam free..best....

sebelum balik umah , gi makan lagi skali kat belanga plak. osmet aku ambik nasi goreng belacan, aku makan yoo tiao ngan soursoup, air epal n air suam. x abis bungkus nanti balik sambung makan lagik coz' ada agenda nak buat kat umah plak...

sampai2 umah terus check air mmg makin sket. cepat2 tadah, kang dibuatnya xder air..naya.. mandi2 n siap2 kan pakaian tuk bawa balik kg. kemaskan kuih muih nak kasik kat mak lagik. dekat2 kul 12 malam baru siap semenya berkemas. apa lagik zzzZZzzzz ler...

Tuesday, September 7, 2010

Dua puluh tujuh ramadan







Masih lagi dalam mode bekerja walaupun ramadan semakin ke penghujungnya. Aku kena pi meeting kat klj lagik ari nie. nasib meeting abis cepat, so aku sempat turun ke kl sebelum waktu peak hour. lega...

aku balik umah dulu mandi2 n bersiap2 tuk berbuka ngan kawan2 kat luar. restoran yg menjadi pilihan adalah redwok kat bangi. last week aku dah dtg tempah restoran nie , so hopefully tercapailah hasrat nak makan kat sini. sebelum sampai redwok sempat lagik singgah kat pkns bangi beli kuih raya tuh.huhuhuhuhu...

redwok terletak di sek 7 bangi. dari exit tol kajang, nampak roundabout ke pukul 12, then satu lagi roundout jumpa pukul 9. jln terus...sampai ler nampak redwok nie dari tepi jalan. kedai nie kaler merah, sebijik plak tu letak sure jumpe punyalah. kalau nak landmark kedai2 ada dekat situ adalah austin chase, restoran sup keting, haaa dah dekat arr tuh...

restoran nie sediakan 2 jenis food, steamboat n ala-carte. nie restoran cina muslim, so masakan adalah masakan cina yg halal. gambar2 nanti masa makan steamboat. ala-carte belum cuba lagik. next visit maybe try ala-carte plak. hehehehe.

bagi aku bolehlah ngan harga rm30 makan steamboat kat sini mmg puashati, coz' bukan takat steamboat, boleh main masak2 lagik. hahahahaha.. sape2 yg ske main masak2 mesti ske makan kat sini.....

abis makan2 kat redwok, beralih ke kedai mamak hasan plak minum2 air panas. dekat2 da nak tutup mata baru balik. puas hati betul makan2 malam nie bersama member2 yg gila2 semenya. semoga bertemu kalian lagi dilain hari. bye.....

Monday, September 6, 2010

Dua puluh enam ramadan

Pagi2 lagi aku dah terjaga. nIe seme pasal sms kena run job itu, job ini. Then aku pi basuh baju. Baru baper minit pasang washing machine nie. tetibe air mencurah2 kuar lagik dari sinki. habis seme org lam umah terjaga. aku duk diam2 jer matikan diri. hahahahahaha..

nasib ada osmet aku nyer family lum balik. dgn susah payah ayah osmet aku nie repair paip sinki nie sampai siap. dua kali kena gi kedai beli jointer, paip besi, paip pvc nak buat connection baru. harituh abg plumber pecahkan serpihan paip yg tertinggal sampai abis bunga2 paip belah dalam tu. hmmm...

lam 2 jam baru siap pasang aku rase. tenkiu kat osmet aku nyer ayah coz' sudi tolong repairkan. plumber yg janji nak dtg sampai ke sudah x muncul2. ish... nasib aku tak tunggu dari pagi sampai petang.. else..abislah pose aku hari nie..

petang gi berbuka kat mv. sepatutnya aku ada berbuka ngan kawan2 kat chakri palace, klcc tapi xpi sebab temankan family osmet aku berbuka kat kl nie. dah diowang tolong repairkan paip plus diowang x balik lagik takkan aku nak pi tempat lain plak. takper.. lain kali kita berbuka sesama yer frens.. hehehehe....

hajat hati nak berbuka kat belanga, tapi sebabkan datang da lewat, terpaksa duk kat yoo tiao. then order bubur, yoo tiao, kuih kacang, air soya, laksa, oyster goreng, yong tau foo. sedap gak makan nie sekali sekala. abis makan jln2 masuk jusco beli sushi, ayam goreng..etc...

patah balik pi kat belanga makan sushi tadi plus order air apokat, nescafe, ice blended buah dari kedai sebelah, mee bandung, cucur udang, lompat tikam , roti bakar. x larat nak makan nasi. nasib semenya abis dimakan.....

org masih lagi bershopping saat2 terakhir coz' nie minggu terakhir sebelum raya yg bakal jatuh beberapa hari lagik. mmg padat dan nampak berbilang kaum berpusu2 memilih barangan yg diminati. Tiap kali musim perayaan, situasi camnie akan selalu kita nampak x kiralah raya melayu, india mahupun cina. semangat perpaduan yg ada pada rakyat Malaysia yg berbilang bangsa nie haruslah diteruskan sampai kegenerasi yg seterusnya. best kan hidup aman damai dan tenteram..... ku doakan semoga negara tercinta Malaysia sentiasa aman damai hendaknya..insyaAllah..amin...

Sunday, September 5, 2010

Dua puluh lima ramadan

AKu menunggu kedatangan family osmet aku. dlm duk makan sate tu tetiba diowang sampai. kelam kabut suh simpan seme food2 yg ader. hahahaha.. then mandi2 bersiap terus pi kl. perjalanan ke kl agak lancar walaupun nampak cam byk kete hari nie. aku sempat lagik singgah kat hentian kajang utk top-up touch n go so senang nak balik kg kemudian hari nanti....

kiotwang pi shopping kat area mv/gardens. memula kat area isetan, gardens x baper ramai lagik. lam sejam org dah mula ramai masuk shopping complex. mmg meriah tengok org keliling beli pakaian samada tuk diri sendiri, wife, anak2 or org2 tua. sementara osmet aku bawa mak dia beli baju, aku plak bawa adik laki n ayah osmet aku pi kat jusco mv plak.

kat jusco mv pun sama gak sibuknya org membeli belah. ramai giler especially bahagian pakaian n kasut wanita ataupun lelaki. pakcik plak agak cerewet membeli kasut, so jenuh gak arr bawak dari kedai clark sampai ke camel. baru berkenan membeli sepasang kasut.

dalam duk aku beratur nak bayar kat cahier tu, boleh plak ada satu wanita arab nie bawa cam satu troli penuh pakaian kanak2. fuyooo.. byk giler tuh.. adik cashier pun cam mengata2 yg aku x pasti. biler dia da kira cam suku baju2 nie..cashier minta wanita arab nie bayar.. then dia x cukup duit plak.. masyaAllah.. camner beli baju2 byk nie..tapi xder duit nak bayar.. terus dia blah bersama2 pakaian yg belum discan lagik n adik cashier mengata2 lagik. aku rase pahala pose aku pun boleh kurus camnie..hahahahaha.. sabar dik yer.. apa nak buat..dugaan...

aku ada agenda berbuka pose bersama2 kawan2 hari nie. tapi aku cam dah x larat nak pi lagik memandangkan dekat 5 jam berjalan2 lam mv/garden tadi. so aku decide tuk cancel jer n ikut family osmet aku gi makan.. sorry yer kekawan.. maybe next time kita makan sesama...

diowang berbuka kat amarin hari nie. ambik lauk2 yg standard cam ikan stim siakap, ikan goreng bersambal thai, tomyam goong seafood, ayam pandan, sayur campur. air yg menarik plak 3 layer, soursoup. lain2 air suam, ais kosong. sebelum gi tempat makan nie , singgah beli crispy popiah, kuih muih nyonya lulu, sushi, ayam goreng, buah cheri kat jusco mv.

abis makan kena jln2 coz' perut dah terlampau penuh. sebelum balik sempat siggah kat gerai kacang putih ipoh beli muruku campur. then beli ice blended kat san francisco coffee. perjalanan nak kuar dari gardens agak jammed coz' seme org mula pulang ke rumah masing2. sampai kat umah lam kul 11 lebih. sambung lagik minum/makan kat umah hahahaha.. then zzzZZZzzzzz......

Saturday, September 4, 2010

Dua puluh empat ramadan

Hari yg ceria, aku agak ramai org akan mula bercuti hariraya esok. So jln agak lapang hari nie. Malam nanti mesti lagik teruk2 jammed bila org balik keje mula pulang ke kampung halaman masing masing. Semoga semenya berhati2 dijln raya sebab hujan dan berhenti ketika mengantuk atau penat. Rumah kat kg dah tentu menanti kepulangan kita sekeluarga hidup2 bukannya mayat2.....

Aku makan kat hotel impiana kl hari nie. sebelum tu aku da makan mcd kat ofis bersama2 budak2 ofis ler. best gak dah lama x makan mcd lam beberapa lama nie especially biler bulan pose. order mc chicken deluxe, air sprite n kentang goreng. kenyang gak arr...

menuju ke hotel impiana yg terletak di segi tiga emas kl mmg teruk. jln jammed yg amat sampai x bergerak langsung kereta. dari ofis menuju jln sultan ismail mmg jammed, apatah lagi ada yg suka cucuk2 kat simpang nak masuk tu lagilah buat jln jammed teruk2. then aku sesat plak lupa nak cari jln pinang x jumpa2.. aku boleh masuk jln mayang plak. teringat ada kelab salsa kat sini dulu aku rajin pi. hahahaha..

then dari klcc, nak masuk semula ke jln bukit bintang, then baru nampak signboard jln pinang. sepanjang jln pinang pun jammed teruk2.. rupanya hotel impiana sebelah bangunan UOA jer. ish.. dulu aku pernah training kat sini pun. camner aku leh luper nie.. then parking lot hotel nie under construction, so kenalah park kat klcc convention center. nak free kena parking jauh. so bayarlah parking yg mahal senang sket nak balik kang...

sampai2 jer mmg masih awal lagik. then sempat pi toilet, pergh canggih sungguh tuh pintu, berdepan ngan surau plak tu. senang nak solat, ambik air sembahyang biler toilet depan2 jer. hotel nie pun nampak cam class, coz' aku nampak receiptionist tu kasik hot towel kat org yg baru nak check in. x pernah nampak plak kat hotel2 lain.

aku duk sama2 ngan osmet aku nyer opismate. tahun nie aku rase paling byk aku pi berbuka ngan osmet aku nyer ofismate. kedudukan kitowang lam satu bilik. nampak mmg exclusive tapi jauh tu dari tempat nak ambik makanan/minuman. dah ler ada makanan letak sampai kat luar dining hall. byk exercise nie nanti aku rase.

food yg disediakan adalah masakan melayu. dari lauk pauk, nasi, ulaman, desert, air semenya berciri2 melayu. ada air kelapa sebiji2 tu. aku minum jer sampai 3 biji. pergh.. puas hati minum air kelapa camnie. xder lah rase cam minum air gula x berasa kelapa langsung.

then aku ambik udang goreng, piza sayur, oyster, sayur campur, ketam sambal, mee goreng, kue teow. lagik aku makan ice cream baskin robin, sate, roti canai, cekodok udang. paling best biler makan durian. tapi durian kena makan kat luar. mmg xleh bawa masuk else ramai yg pengsan nanti. sempat gak arr 3 ulas durian aku sebat. diowang buka depan kita, so mmg rasa durian yg harum n fresh. D24 nyer durian tu diowang kasik makan.

mmg puas hati makan kat sini, cuma nak dtg kat hotel nie agak jammed yg teruk2 jer. so balik kekenyangan n terus zzzzzzZZZzzzz...

Friday, September 3, 2010

Helah Menculik Kanak-Kanak Di Carrefour, JB

SILA AMBIL IKHTIBAR ATAS APA YANG BERLAKU...

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.

Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.

Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.

SEBARKAN BERITA INI SELUAS-LUASNYA SUPAYA PERINGATAN DAPAT DIBUAT BAHAWA ADA MANUSIA GILA LAGI GANAS DI KALANGAN KITA SEMUA !

Translation above subject in english

Subject : Child Kidnap Trick in Carrefour, JB

Even if you do not have little kids, pass this one on to everyone you can think of. You never know who you might save by sending this e-mail! Please, take the time and forward this to any friend who has children & grandchildren! Thanks!

Wanted to share something that happened today while shopping at Carrefour. A mother was leaning over looking for meat and turned around to find her 4 years old daughter was missing. I was standing there right beside her, and she was calling her daughter with no luck.

I asked a man who worked at Carrefour to announce it over the loud-speaker. He did, and left me, he immediately walked right past me when I asked and went to a pole where there was a phone. He made an announcement for all the doors and gates to be locked, a code something. So they locked all the doors at once.

This took all of 3 minutes after I asked the guy to do this. They found the little girl 5 minutes later in a bathroom stall drugged. Her head was half shaved, and she was dressed in her underwear with a bag of clothes, a razor, and wig sitting on the floor beside her, to make her look different ..

Whoever this person was, took the little girl, brought her into thebathroom, shaved half her head, and undressed her in a matter of less than 10 minutes. This makes me shake to no end. Please keep a close eye on your kids when in big places where it's easy for you to get separated like Shopping Malls. It only took a few minutes to do all of that. Another 5 minutes and she would have been out the door.

I am still in shock that some sick person could do this, let alone in a matter of minutes. The days are over when our little ones could run rampant all over the place and nothing worse would happen then them annoying people. The little girl is fine. Thank God for fast workers who didn't take any chances .

BE SURE TO FORWARD THIS TO EVERYONE, SO THEY REMEMBER JUST HOW SICK PEOPLE ARE OUT THERE !

Thursday, September 2, 2010

Dua puluh tiga ramadan

Aku mengejar masa skang nie. byk nyer benda aku kena buat sebelum cuti raya bermula. awal2 dah berumahtangga kat luar. masuk jer opis terus menanti keje berlambak2 plak. nasib kesabaran aku agak tinggi hari nie so xder lar sesaper terkena tempias panas hati aku nie... hahahaha...

balik petang terus pi mv/gardens. then makan kat sushi zanmai lagik. kali nie ambik new dish such as pancake soft crab shell, grilled prawn, squid tepung goreng, n few sushi yg baru2. selain tu yg biasa ambik mestilah salmon teriyaki, soup seafood n vege. nasi kali nie ambik yg small portion with oyster goreng plak.

sedap2 food kat sini, semenya abis kitowang makan berdua. bersulam minum hot green tea, siap last skalik ambik ice cream green tea. pahit x ingat tapi sedaplah gak bila makan sejuk2 tuh kan....

abis sesi makan kena jln2 plak. baru ler food seme senang terjun ke bawah. masuk lam robinson tengok perkakasan dapur mmg menyegarkan mata n menyeronokkan. cuma harga mak aihhh.. mahal giler. set pisau ada dekat rm2k.. senduk yg simple2 pun harga seratus lebih. huhuhuhu.. bilerlah aku nak beli kalu camnie harganya.. haahahaha...

pas penat jln2.. berhenti minum kat zen plak. nasib time nie x ramai org lepak kat zen. so rembatlah hot chocolate with air suam.. lega minum air panas2 nie time2 cenggini. mmg perut aku memerlukan air panas suam kalau x baper selesa...then continue jln2 lagik...

biler sampai kat area cinema, nampak lagik kedai jual peralatan muzik. masuk lagik kedai nie. kali nie aku beli guitar tuk besday present osmet aku. so by the time mestilah besday dia, bolehlah dia nyanyikan lagu happy besday sendiri. hahahahaha.. siap ngan bag n buku panduan nak belajar guitar lagik tuh. harap2 dia boleh mengasah bakat terpendam or jadik pencipta lagu2 yg best.....amin...

aku teringin nak belajar main drum. tapi xleh nak beli set drum coz' xder space nak letak set drum nie nanti. adey... apa lagik ler alat muzik yg best boleh dimainkan tuk release tension nanti. asik main game pun bosan gak kan. kalau alat muzik nie. mesti rase damai dihati lelebih kalu terror main arr kan cam abang yg jual guitar nie. best giler dengar dia petik guitar lagu2 memarik...

balik da penat.. so mandi2..siap2 nak tido.. osmet aku da mula goreng2 guitar nie. sahih aku xleh tido nanti ... hahahaha..

selamat berpuasa, selamat berbuka, selamat berterawih.. n selamat bertemu Malam Lailatul Qadar.. insyaAllah... amin...

Jari dan Kuku

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang... nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek.

Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Wednesday, September 1, 2010

Dua puluh dua ramadan

Aku mulakan hari seawal mungkin. Ada byk keje2 yg menanti aku. sampai ke kat ofis, terus siapkan report, ada plak mamat nie duduk depan aku. ish.. aku dah ler lewat nak siapkan report, boleh plak aku kena soal macam2 lagik. nasib dia da blah cepat. huhuhuhu....

petang aku pi meeting kat klj. x berapa menarik agenda tapi penting coz' this is first year user x request support dari team aku. maybe diowang pun tutup kedai gak kut. so senang sket aku nak bercuti ngan aman time raya nanti. hahahahaha...

aku mendapat pekabaran yg tidak menyenangkan hati aku. sampai ke rumah fikiran aku jadik sgt kacau menyebabkan aku lebih suke berdiam diri. x lama aku berehat, osmet aku plak ckp paip kat sinki dapur patah n serpihan tertinggal kat lam batang paip. aduh....camner nak buat nie...

aku dah sedaya upaya menguruskan keje2 plumbing nie sendiri tanpa bantuan sesiapa tiap kali ada problem. beli tape, paip, buka, pasang paip dah jadik perkara biase bagi org bujang. tapi biler ada serpihan paip besi terlekat kat dlm mmg aku mati akal. nak x nak kena gak panggil real plumber. tapi nie bukan keje mudah.

aku berbuka gak ler ngan hati yg kacau. biler paip tutup, so susahlah nak cuci tangan, basuh pinggan mangkuk, masak2 semenya akan jadik leceh. huhuhuhu.. plumber dtg lepas waktu berbuka. bayangkan lepas kul 9 lebih malam. ketang ketung ketang ketung aku takut lagik teruk.

seperti yg aku jangka plumber nie pun xleh gak keluarkan sisa serpihan paip besi nie. dia ckp kena pecahkan tile, buang elbow paip yg dah sangkut tuh plus da karat2 pun. means kena buat time siang hari. manalah aku nak ada time siang hari nak tunggu. so decide suh plumber nie dtg hari ahad siang. sabtu dah ada agenda mana nak dpt......

cabaran sungguh petang2 nak berbuka nie bagi aku. harap2 esok akan menjadi lebih baik bagi aku. insyaAllah... amin

selamat berbuka, selamat berpuasa, selamat menunaikan ibadah terawih dan selamat bertemu Malam Lailatul Qadar. insyaAllah.. amin..

11 Jenis Manusia Didoa Malaikat

PERCAYA kepada malaikat adalah antara rukun iman. Ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan sudah tentu seseorang yang didoakan malaikat mendapat keistimewaan. Dalam hidup, kita sangat memerlukan bantuan rohani dalam menghadapi ujian yang kian mencabar. Bantuan dan sokongan malaikat sangat diperlukan.

Ketika kita menghadapi masalah, kerumitan, keperluan dan bimbingan, bukan saja kita perlukan kekuatan doa dari lidah, tetapi juga sokongan malaikat. Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:

"Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: "Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci."

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:

"Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.'"

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan."

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf."

5. Kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang imam selesai membaca Al-Fatihah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
"Jika seorang imam membaca...(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu."

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat."

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
"Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. "Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: "Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?" Mereka menjawab: 'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.' "

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata 'aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.'"

9. Orang yang membelanjakan harta (infak).

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak...'"

10. Orang yang sedang makan sahur.

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
"Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur."

11. Orang yang sedang melawat orang sakit.

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
"Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh."


Semoga kita tergolong dalam golongan yang didoakan oleh malaikat. Insyaallah.amin...