Wednesday, July 28, 2010

Pokok Beracun


salam....

Sila perhatikan pokok hiasan ini betul-betul. Jika anda sayangkan anak anak dan keluarga anda, musnahkan pokok hiasan ini segera. Sekiranya anda menanam di kawasan rumah, meletak di runag tamu atau ditempat letak kereta. Pastikan selepas membaca post ini segera pindahkan pokok ini ke tempat yg jauh dari anak anak anda.

Pokok hiasan ini adalah yg sgt beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yg kuat boleh membunuh kanak kanak dalam masa kurang 1 minit. Bagi org dewasa pula boleh membawa maut kurang daripada 15minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yg terdapat pada daun pokok ini.

Racun atau getahnya yg masuk kedalam mata boleh menyebabkan buta. Kanak2 yg suka mengunyah terutama yg berumur 1-3 tahun yg tidak tahu apa2 mungkin terkunyah daun pokok ihiasan ini yg anda letak diruang tamu atau tempat letak kereta, membawa padah.

Kesan apabila mengigit daun beracun, lidah akan terus membengkak dgn serta merta dan menghalang pengnafasan. Ini akan menyebabkan kematian kerna tidak dapat bernafas. Sila sampaikan kepada jiran jiran dan saudara mara yg menanam pokok hiasan ini supaya memusnahkan pokok ini segera.

Pokok ini sering terdapat di pejabat2 dan sekolah2 sebagai pokok hiasan kerna senang dijaga. Ia berasal dari Kenya, Rwanda dan Uganda. Senang tumbuh diiklim negara ini. Daun yg besar dan hijau selalu diletak dikawasan taman awam.

Sila maklumkan kerna terdapat kes kematian yg jarang dilaporkan diakibatkan oleh pokok ini. Selalu kes ini diklasifikasikan sebagai 'food poisoning'. Keperihatinan anda menyebarkan berita ini mungkin dpt menyelamatkan nyawa seseorang.

No comments:

Post a Comment